Özdilek

Güncel

Baro’dan grev ertelemesine tepki

Birleşik Metal-İş ile işveren sendikası arasında yaşanan uyuşmazlık sonrası alınan grev kararı, Bakanlar Kurulu’nda “Milli güvenliği bozucu” nitelikte olduğu gerekçesiyle 60 gün ertelenmişti.

2 Şubat 2015 Saat: 17:46
Baro’dan grev ertelemesine tepki
Baro’dan grev ertelemesine tepki

İşçiler bu kararı tanımamış, iş bırakma eylemini sürdürmüştü. İşçiler, bir saatlik gecikme ile iş başı yaptı. Grev kararının ertelenmesi ise işçiler kadar sivil toplum kuruluşlarının, muhalefet partililerinin, yargı mensuplarının ve diğer kent erklerinin tepkisini çekti. Grev kararının ertelenmesiyle ilgili Kocaeli Baro Başkanı Sertif Gökçe yazılı bir açıklama yayımladı. Gökçe’nin açıklaması şöyle: “Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 15 bin işçinin 41 işyerinde başlattığı grev, hükümetin aldığı kararla ‘milli güvenliği bozucu’ nitelikte olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmiştir. İşçilerin üretimden gelen tek gücü ve aynı zamanda anayasal bir hak olan grev hakkını engellemeye yönelik bu karar, kabul edilemez niteliktedir. Anayasa’nın 54. Maddesi’ne göre, ‘toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptir.’ Grev hakkı, Anayasa’nın yanı sıra uluslararası sözleşmelerle de güvence altına alınmıştır. Her ne kadar Anayasa ve ilgili kanunlar ile hükümete grevi erteleme yetkisi verilmişse de bu yetkinin kullanımı keyfi olmamalıdır. Ülkemizde grev ertelenmesine neden olacak hiçbir durum yoktur. Buna karşın alınan erteleme kararının tek amacı, grev hakkını işlevsiz bırakmaktır. Karar gerekçesinde belirtildiğinin aksine bizzat erteleme kararının kendisi çalışma barışına gölge düşürmüş ve toplumda huzursuzluğa yol açmıştır. Son yıllarda çalışma hayatı adına yapılan yasal düzenlemelerin neredeyse tamamı işçi aleyhine hükümler içermektedir. Bu düzenlemeler, düşük ücretlerle işçi çalıştırmaya, uzayan iş saatlerine ve taşeronlaşmaya adeta meşru bir zemin kazandırmıştır. Grev erteleme kararı bu zemini derinleştirmiştir, temel hak ve özgürlükler ile örgütlü topluma darbe vurmuştur. Baro olarak hukuka aykırı erteleme kararının karşısında durduğumuzu ve haklı mücadelelerinde işçilerin yanında yer aldığımızı basına ve tüm kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat