Özdilek

Eğitim

Azerbaycan'da ''Gençlerin Eğitimine Destek Sosyal Birliği'' Gençlik Çalışmaları

Aydın Mahmudov: "Amacımız bu büyüleyici bölgede yaşayan gençlerin dayanışmasını sağlamak, eğitim alışverişini gerçekleştirmektir’’.

22 Şubat 2017 Saat: 23:21
Azerbaycanda Gençlerin Eğitimine Destek Sosyal Birliği Gençlik Çalışmaları
Azerbaycan'da ''Gençlerin Eğitimine Destek Sosyal Birliği'' Gençlik Çalışmaları

Bugün gerek Azerbaycan içinde, gerekse yurt dışında ki gençlerin dayanışması en önemli faktördür. Gençler kendi hedeflerine tek güç şeklinde ulaşabilirler. Böylece "Dayanışma" (Hemreylik) Gençlerin Eğitimine Destek Sosyal Birliği de gençlere, bu düşünceyi aşılamaktadır.

"Dayanışma" Gençlerin Eğitimine Destek Sosyal Birliği Danışmanlığı görevini yürüten Azerbaycan'dan Aydın Mahmudov ile röportajımızda bu konularda konuştuk.

- "Dayanışma" Gençlerin Eğitimine Destek Sosyal Birliği'nin temel amaç ve meramı nedir?

- "Dayanışma" ‘’Gençlerin Eğitimine Destek Sosyal Birliği kurulduğu günden itibaren kendi tüzüğü amacına uygun olarak, Azerbaycan için gençlerin dayanışması doğrultusunda birçok çalışmalar gerçekleştiriyor. Bizim farklılığımız "birlik ve dayanışma"dır. Daha çok bilimsel-pratik konferanslar, yuvarlak masa görüşmeleri, seminerler, eğitimler v.b. önlemlerle gençlerin eğitimine, devletin gençler politikasına destek veriyoruz. Dahi önderimizin "Azerbaycan'ın bugünkü genç nesli, gelecek Azerbaycan'ı üst düzeylere taşıyacaktır" sözüne dayanarak gelişmeye çalışıyoruz. Bu gün bu hattı gerçekleştiren Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Değerli eşleri Mihriban Aliyev, dikkat ve özen neticesinde gençler sektörüne oldukça uygun koşullar oluşturuldu. "Dayanışma" olarak bu imkandan yararlanıp gençlerimizin her yönden gelişmesine, onların ülkemizi tebliği ve tanıtılması açısından faaliyetlerine yön vermek için projeler gerçekleştiriyor’’ dedi.

- Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ali Cenapları İlham Aliyev'inyanında Gençlik Vakfı ile işbirliğiniz var mı?

- Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Gençlik Vakfı’nın çalışmalarından çok memnun. Tüm gençler örgütü olarak biz de bu vakıfla yakından işbirliği yapıyoruz. Çok şeffaf müsabakalar gerçekleştiriyorlar. İşte bunların mali desteği ile 30'dan fazla şehir/bölgede yüzlerle gençle görüşmelerimiz oldu. Vakfın faaliyetleri göz önündedir. Geçenlerde Gözlem Konseyi'ne üyelikle ilgili açık ortamda geçirecekleri seçimler buna en iyi kanıtıdır. Biz de bu seçimlere aday öne sürdük.

Kendilerine Gençlik Vakfı misyonunu böyle onurla yürüttüğü için teşekkür ederiz.

- Son etkinliğiniz "Sağlıklı gıda - Sağlıklı yaşam" projeniz büyük ilgi çekti. Bu projeyi hangi zorunluluktan hayata geçirdiniz?

- Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Gençlik Vakfıiçin ilan ettiği IX hibe müsabakasına "Dayanışma" Gençlerin Eğitimine Destek Birliği "Sağlıklı gıda - Sağlıklı Yaşam" adlı proje sundu ve yarışmanı kazananlardan biri oldu. Amacımız bilimsel-pratik konferanslar aracılığıyla bölge gençlerinin sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamla ilgili bilgileri artırmaktan ibaretti. Bununla da "Dayanışma" olarak milli genefondumuzun korunması ve sağlıklı neslin büyümesi yönünde devlet tarafından görülen disiplinli çalışmalara destek vermiş olduk.

- Burada esas göreviniz neydi?

-Sağlam gençliğin oluşumuna, gençlerin fiziksel gelişimine ve ulusal genefondumuzun korunmasına destek verdik. Ayrıca gıda güvenliği, sağlıklı beslenme ve esasa ilişkin gençlerin bilgilerini artırmaya çalıştık. Bu sonuçlar konusunda önlemlerin alınması amacıyla ilgili konularda bilgilendirdik. Gıda güvenliği ve sağlıklı beslenme hakkında gençlerin bildiklerini kontrol için sorgu hayata geçirdik. Gençler aracılığıyla propaganda yapılarak ebeveynlere, topluma ilgili bilgileri ilettik. Sağlıklı gıda ve sağlıklı yaşam konusunda eğitici baskı malzemeleri hazırladık ve paylaştık.

- Proje kapsamında hangi bölgelerde konferanslar yaptınız?

- Proje kapsamında Yevlax, Mingeçevir, Ağdaş, Ucar şehirlerinde bilimsel-pratik konferanslar yapıldı. Bilimsel pratik konferanslarda 4 bölgenin her birinden 200 üzerinden olmak üzere 800’den fazla genç katıldı. Konferanslara gençlerle birlikte şehir/bölge yetkilileri, Gençlik ve Spor İdaresi yetkilileri, kamuoyu ve basın mensupları da katıldı. Öncelikle biz, yani organizasyon komitesinin başkanı ve üyeleri konferansın mahiyetinden, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından yürütülen gençler politikasının incelikleri hakkında konuştuk. Onlar bu alanın ulu önder Haydar Aliyev'in mükemmel fikirler ile geliştirildiğini özel kaydettiler. Azerbaycan gençliğine devletin gösterdiği ilgi ve yakınlık örneğe dönüştüğünü vurguladılar.

Sonra uzman, sağlık uzmanı Cemile Kerimova "Sağlıklı ve güvenli beslenmenin hayatımızda yeri ve rolü" konusunda kapsamlı bir konuşma yaptı. Etkinliklerin amaç ve görevlerini içeren video yayımlandı.

İnteraktif şekilde gerçekleşen bilimsel ve pratik konferans katılımcılar tarafından oldukça ilgi gördü. Daha sonra katılımcı gençlere sertifikaları takdim edildi. Sonda katılımcılar ve uzmanlar böyle etkinliklerin her bir saha gerçekleştirilmesinin gerekliliği bildirdiler. Projeye göre teşekkür ederek, bunun gençlerin eğitiminde önem taşıdığını söylediler.

- Peki şimdi hangi proje üzerinde çalışıyorsunuz?

- "Kafkasya Gençlik Evi" platformu üzerinde çalışıyoruz. Amacımız bu büyüleyici beldede yaşayan gençlerin dayanışmasını sağlamak, eğitim alışverişini gerçekleştirmektir. "Bizim evimiz - Kafkas" projesi ile buranın flora ve faunasını birlikte korumak ve gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu, diğer yandan gelenek ve göreneklerin yaşatılması, genel özelliklerin tebliği ve multikülturalizm düşüncesinin geliştirilmesi misyonudur. Bu niyetle geçenlerde Rusya Federasyonu Çeçenistan topraklarında yaşayan gençlerle görüştük. Onları Bakü'de bu yılın 12-22 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan İslam Dayanışması Oyunları'na davet ettik. Gürcistan ve Dağıstan'a da gideceğiz.

Başka bir projemiz olağanüstü durumlarla ilgilidir. İstiyoruz ki, okullarda olağanüstü durumlarla ilgili eğitici kampanyalar geçirelim. Amacımız yangın, deprem v.b. durumda ilk olarak ne yapmak gerekiyorsa, onu erişkinlere iletmektir. Ayrıca olağanüstü hallerde gönüllü gençlerin katılımının sağlanması ile ilgili Acil Durum Bakanlığı'na başvurmayı düşünüyoruz.

Böyle projelerimiz çok. Bu yıl içinde bir takım özel olaylarla ilgili konferanslar düşünmüşük. Bununla ilgili tedbirler ve yürütme planı hazırlanıyor.

- Türkiye'de de bu tarz etkileşim ve karşılıklı çalışma projeniz varmı?

- Elbetteki olacaktır. Türkiye büyük ve kadim bir memlekettir. Gelişmiş, köklü bir duruma haizdir. Son yıllarda gençlik çalışmaları oldukça güzel ve büyüktür. Umarım bizde karşılıklı bir çalışmaya ön ayak olursunuz ve gençlerimizin karşılıklı daha nasıl iyi eğitilebilir ve geliştirilebiliri beraber gerçekleştiririz. Buna siz basın mensuplarınında desteğini yadırgamamak gerekir. Okuyan gençlik çok önemlidir. Çevresine duyarlı hakim etki gençlik gelecekte yöneticilerimiz olarak bizlere yol gösterecektir.

- Bu söyleşi için teşekkür ederim Aydın Bey.

- Bende bu nezaketli mini söyleşimizde gençlik eğitimlerimizin duyulmasında bize katkı sağladığınız için size teşekkür ederim. Bir millet iki devlet düsturunu yaşamalıyız mesajını buradan söylemek isterim.

Söyleşi: Veysel Kavrayan

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat