Özdilek

Kültür/Sanat

Azerbaycan’ın bağımsızlığının 25. Yıl Kutlama Resepsiyonu gerçekleşti

Azerbaycan Türkiye Büyükelçiliği ile Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu, Ankara’da, 18 Ekim 1991 yılında Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin 25. yıl gününü kutlamak üzere bir toplantı ve resepsiyon düzenledi.

4 Kasım 2016 Saat: 00:09
Azerbaycan’ın bağımsızlığının 25. Yıl Kutlama Resepsiyonu gerçekleşti
Azerbaycan’ın bağımsızlığının 25. Yıl Kutlama Resepsiyonu gerçekleşti

Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği ile Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonu (TADEF), 29 Ekim Cumartesi günü Ankara’da T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda, 500 kişinin katılımıyla, 18 Ekim 1991 yılında Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin 25. yıl gününü kutlamak üzere bir toplantı ve resepsiyon yapıldı. Program her iki ülkenin İstiklal Marşlarının okunması ve saygı duruşu ile başladı. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun 93. Yılı ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 25. Yıl kutlaması beraber yapılmış oldu ve bu tesadüf katılımcıları mutlu ve duygulu kıldı. Toplantıya ilgi oldukça yoğundu ve protokol katılımı da ilgiyi yükseltti. Azerbaycanlı ve Türk vatandaşları da programa ilgi gösterdi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Devleti Ankara Büyükelçisi Faik Bağırov, aşağıdaki konuları gündeme getirdi. ‘’Asırlar boyu bağımsızlık arzusu ile yanıp tutuşmuş halkımız tarihin farklı kesimlerinde muhtelif imparatorluk ve devletlerin himayesinde olmasına rağmen her bir halkın milli varlığının özünü temsil eden dil, milli-manevi değer gibi öğeleri adeta göz bebeği gibi korumak doğrultusunda dünya kültür hazinesine eşsiz katkılar sunmuştur. Devlet bağımsızlığının yeniden elde edilmesi bize Azerbaycanlılık düsturu etrafında sımsıkı bir şekilde birleşerek uluslararası hukukun öznesine çevrilmek ve demokratik, hukuk ve laik bir devlet kurma imkânını vermiştir’’ dedi.

Daha sonra Prof. Dr. Aygün Attar tarihten örnekler vererek iki kardeş devletin ilişkilerini dile getirdi. Yurt dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Daire Başkanı Kudret Bülbül Diaspora çalışmalarını anlatarak ‘’işbirliğinin mutlaka arttırılması gerektiğini’’ ileri sürdü. En son konuşmacı olarak Prof. Dr. Mehmet Tombay ise eski Ankara milletvekili olarak tarihsel süreç içinde ikili ilişkileri uzunca anlattı.

Toplantı sonunda Büyükelçi Bağırov’a hediye takdimleri yapıldı.

Toplantı sonrası ikramlar eşliğinde fuaye salonunda kokteyl verildi. Günün önemine hitaben sohbetler ve hatıra fotoğrafları çekildi. TADEF olarak çeşitli şehirlerden gelen katılımcılar kaynaşma fırsatı buldu. TADEF’in Kocaeli, Ankara, Derince, Amasya gibi şehirlerden dernek başkanları, yöneticileri ve üyeleri katıldı.

Programı ve kokteyli, Uluslararası Haber Ajansı ve Türkuaz Haber Ajansları Genel Müdürü, Azerbaycan’ın Sesi Dergisi, Net Medya Grup olarak Kocaeli haberci ve Eko Yaşam Gazeteleri, Visionaz.tv Türkiye editörü ve yazarı Veysel Kavrayan takip etti.

Programa protokolden, TADEF Ankara Denek Başkanı Erdoğan ÇEÇEN, TADEF Başkanı ve Kocaeli Haydar Aliyev Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Bilal DÜNDAR, Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Faig BAĞIROV, Iğdır Milletvekili Nurettin ARAS ve Danışmanı Serkan Sayan, Adalet Partisi Eski Kurucu Üyesi ve Genel Başkan Baş Danışmanı Ahmet YALAVAÇ, Doğruyol Partisi Eski Genel Başkan YardımcısıAv. Altan SAVACI, Eski Iğdır Milletvekili Şamil Ayrım, Eski Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Dairesi Başkanı Kudret BÜLBÜL, Giresun Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Aygün ATTAR- Eski Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mehmet TOMANBAY, Ankara Üniversitesi Anayasa Kürsüsü Başkanı Prof.Dr. Anıl ÇEÇEN, KAİ Federasyon Genel Başkanı Erdoğan YILDIRIM, Uluslararası Basın Federasyonu Genel Başkanı Şerafettin ŞIVKIN, Serhatlılar Derneği Başkanı Yavuz EĞER, KAİ Ankara Derneği Başkanı Sebaahattin ŞENGÜL, Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Enver TÜRKOĞLU, Özgürlük Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Kıvanç, TADEF Avukatı Hülya Dündar Öztürk, Başbakanlık Müşaviri Sadettin Kılıç, Gümrük Muhafaza Başmüdürü Nurettin Çelik, Azerbaycan Cumhuriyeti Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, Konsolos Shohrat Mustafayev, 3. Katip Elbay Aliyev, Kocaeli, Derince, Ankara ve Amasya Azerbaycan Dernekleri Başkanları, yöneticileri ve üyeleri ve değerli pek çok katılımcı vardı.

Haber: Veysel Kavrayan

Eğitimci-Gazeteci-Yazar

veyselkavrayan@gmail.com

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat