Özdilek

Ekonomi

Atatürk ve eserleri üzerine yapılacak bilimsel araştırmalara yönelik proje teklif çağrısı,

Not: AYK, bütçesi 50 bin TL’yi ve/veya süresi 12 ayı aşan proje başvurularını yılda iki dönem (Mart ve Eylül) almaktadır. Bütçesi 2017 yılı doğrudan temin sınırı olan 58.555 TL’yi ve süresi 12 ayı aşmayan projeler için yı

2 Mart 2017 Saat: 21:50
Atatürk ve eserleri üzerine yapılacak bilimsel araştırmalara yönelik proje teklif çağrısı,
Atatürk ve eserleri üzerine yapılacak bilimsel araştırmalara yönelik proje teklif çağrısı,

Not: AYK, bütçesi 50 bin TL’yi ve/veya süresi 12 ayı aşan proje başvurularını yılda iki dönem (Mart ve Eylül) almaktadır. Bütçesi 2017 yılı doğrudan temin sınırı olan 58.555 TL’yi ve süresi 12 ayı aşmayan projeler için yıl boyu başvuru yapılabilmektedir.

Son başvuru tarihi: 30 Mart 2017, Perşembe

Duyuru: http://www.ayk.gov.tr/s6-haberler/c36-duyurular/2017-mart-donemi-proje-basvurulari-basliyor/

Kılavuzlar ve Online başvuru sistemi (PROSİS) için: https://proje.ayk.gov.tr/proje/

Tanımlar

İfade

Açıklama

Yönetim Kurulu

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bünyesinde bulunan kurumlar

  • Atatürk Araştırma Merkezi
  • Atatürk Kültür Merkezi
  • Türk Tarih Kurumu
  • Türk Dil Kurumu

Kurum Dışı Kapsamlı Araştırma Projeleri

Doktora veya sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış araştırmacıların yürütücülüğünde; kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişilerin hazırladıkları ve idareye önerdikleri disiplinler arası projeler

Proje Yürütücüsü

İlgili bilim veya teknoloji alanında gerekli uzmanlığa sahip projenin bilimsel, teknik, idarî, malî ve hukukî her türlü sorumluluğunu üstlenen, Kurum ile proje sözleşmesini imzalayan, proje sonuçlarını bilimsel yöntemlerle değerlendirip yayımlayabilecek veya uygulamaya dönüştürebilecek düzeydeki bilim adamı

Araştırmacı

İlgili bilim veya teknoloji alanında gerekli uzmanlığa sahip, projenin bilimsel ve teknik sorumluluğunu paylaşan, çalışmada adı geçecek olan proje yürütücüsü dışındaki araştırmacılar

Bursiyer

Proje yürütücüsünün veya araştırmacıların gözetimi altında projenin yürütülmesinde görev alan Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri ile Doktora Sonrası Araştırmacılar

Kimler başvurabilir?

Bilimsel araştırma yapma yeterliliğine sahip:

  • Kamu Kurumları
  • Üniversiteler
  • Diğer tüzel kişiler
  • Gerçek kişiler

Uygun proje konuları: Hazırlanacak projelerin AYK bünyesinde yer alan kurumlardan birinin görev alanı ile ilgili olması gerekmektedir.

AYK bünyesindeki Kurum

İnternet sitesi

İlgili kurumun görevleri

Atatürk Araştırma Merkezi

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname: http://atam.gov.tr/wp-content/uploads/664_KHK_Sayi_28103_Mukerrer1.pdf (Madde 9)

Atatürk Kültür Merkezi

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname: http://atam.gov.tr/wp-content/uploads/664_KHK_Sayi_28103_Mukerrer1.pdf (Madde 12)

Türk Tarih Kurumu

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname: http://atam.gov.tr/wp-content/uploads/664_KHK_Sayi_28103_Mukerrer1.pdf (Madde 11)

Türk Dil Kurumu

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname: http://atam.gov.tr/wp-content/uploads/664_KHK_Sayi_28103_Mukerrer1.pdf (Madde 10)

Destek

  • Proje başına destek tutarı: Üst limit yok (Alt limit: 2017 yılı doğrudan temin sınırı olan 58.555,00 TL)
  • Proje Yürütücüsünün talebine istinaden Yönetim Kurulu kararı ile bütçe %30 oranında artırılabilir.
  • Destekleme oranı: Azami %100

Desteklenen harcama kalemleri

Harcama kalemi

Detaylar

Personel giderleri

Bursiyer giderleri

Bursiyer Ücret Karşılığı Çalışmıyor ise

Bursiyer Ücretli Çalışıyor ise

1000 TL/ay

500 TL/ay

1500 TL/ay

750 TL/ay

2000 TL/ay

Telifler çerçevesinde değerlendirilir.

Yardımcı personel

Araştırmacı, yazılımcı, teknisyen vb. niteliği haiz kişiler (Araştırmacılara ve lisans üstü öğrenim görenlere verilecek her türlü desteğin miktar ve süresi, başvuru formlarını inceleyen AYK bünyesindeki ilgili Kurumun Proje Sahibi ile yapacağı mülâkat sonucunda hazırlanan rapora göre tespit edilir. İlgili Kurum gerekli görürse konuyla ilgili diğer kurum veya kişilerden tavsiye mektubu isteyebilir.)

Makine ve Teçhizat alımları

Türkiye temsilcisi aracılığıyla yapılmayan alımlar için alım türü “Yurt dışı” işaretlenmeli ve tüm masraflar dâhil (gümrük bedeli, vergiler, nakliye) bedeli yazılmalıdır. Yurt içi alımlarda KDV dâhil bedeli yazılmalıdır. Alınması talep edilen makine-teçhizattan herhangi birinin toplam fiyatı, KDV ve diğer tüm vergiler dâhil (yurt dışı alım durumunda diğer masraflar dâhil) 100 bin TL’nin üzerinde olmamalıdır. Döviz cinsinden alınan proforma faturaların TL cinsinden karşılığı hesaplanırken fatura tarihindeki T.C. Merkez Bankası efektif satış kuru esas alınmalı ve öneride mutlaka belirtilmelidir.

Proje kapsamında kullanılan cihazların bakım onarım giderleri

Sarf Malzemesi alımları

Türkiye temsilcisi aracılığıyla yapılmayan alımlar için alım türü “Yurt dışı” işaretlenmeli ve tüm masraflar dâhil (gümrük bedeli, vergiler, nakliye) bedeli yazılmalıdır. Yurt içi alımlarda KDV dâhil bedeli yazılmalıdır.

Yayın alımları

Hizmet ve Danışmanlık alımları

Proje danışmanlarına yapılacak danışmanlık gideri 3 Huzur Hakkı miktarını geçemez.

Yurtiçi ve Yurtdışı Seyahat giderleri

(Bilimsel Toplantılara Katılma, Çalışma Ziyaretleri vb. Faaliyetler)

Proje kapsamında yapılacak seyahat giderleri 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre ödenir.

Proje Yürütücüsünden onay alınmak koşuluyla özel/resmi araç ile yapılan seyahatlerde her 100 km için 6 litre kurşunsuz benzin ücreti ödenir. Saha ve arşiv çalışması dışındaki faaliyetler için yapılacak yurt içi/yurt dışı seyahatlere toplam olarak yılda 5.000 TL’yi, proje süresince 10 bin TL’yi geçmemek şartıyla ödenek verilir. Talep edilen desteğin 10 bin TL’nin üzerinde olması halinde seyahatler ile ilgili ayrıntılı gerekçelendirme yapılması gerekmektedir.

Gündelik giderleri

Yürütücü ve Araştırmacılar için her yıl Bütçe Kanunu ile belirlenen limitler dâhilinde gündelik ödenir. İaşe (yiyecek, içecek) giderleri gündelik kapsamında olduğu için ayrıca konaklama gideri olarak karşılanmaz.

Konaklama giderleri

Yürütücü ve Araştırmacılar için ödenen gündeliğin azami (Yiyecek, içecek vb. iaşe giderleri gündelik kapsamında olduğu için ayrıca konaklama gideri olarak karşılanmaz.)

Posta ve Nakliye giderleri

Proje ile ilgili diğer doğrudan giderler

Desteklenmeyen harcama kalemleri

  • Proje önerisi hazırlama giderleri
  • Projenin sonuçlarının üretimi aşamasında yapılacak masraflar
  • Pazarlama ve ticarî amaçlı reklam giderleri
  • Posta hariç haberleşme amaçlı giderler
  • Isıtma ve aydınlatma giderleri
  • Kurum dışı kapsamlı araştırma projelerinde altyapıya yönelik inşaat giderleri
  • İdarî personel giderleri

Süre: Azami 3 yıl (Proje Yürütücüsünün talebi, bütçe imkânları doğrultusunda ilgili kurumun uygun görüşü ve Yönetim Kurulu Kararı ile en fazla 1 yıl süre uzatımı verilebilir.)

Değerlendirme kriterleri

  • Özgünlük
  • Yapılabilirlik
  • Yaygın Etki Ölçütleri

Başvuru ve değerlendirme süreci

  • Son başvuru tarihi: 30 Mart 2017
  • AYK bünyesindeki ilgili Kurum tarafından görevlendirilen ve projenin değerlendirilmesi, izlenmesi, sonuçlandırılması sürecini idarî açıdan takip eden Proje Takip Görevlisi, 15 gün içerisinde başvurusu yapılan projelerin ön değerlendirmelerini yapar.
  • AYK bünyesindeki ilgili Kurumun teklifi Proje Eşgüdüm Komisyonunun uygun görüşü ve Yönetim Kurulu kararı ile Proje Değerlendirme Komisyonunu yönetmek üzere bir moderatör atanır. AYK’nın teklifi Proje Eşgüdüm Komisyonunun uygun görüşü ve Yönetim Kurulu kararı ile proje konusunda uzman en az 5 en çok 9 kişiden oluşan Proje Değerlendirme Komisyonları kurulur. Projeler bütün üyeler tarafından incelenir ve her bir proje için en az 2 üye yazılı rapor hazırlar. Raportörlerin sunumundan sonra proje tartışılır.
  • Proje Değerlendirme Komisyonu, kabul edilen her bir proje için Proje Değerlendirme Komisyonu üyelerinden birini proje danışmanı olarak önerir. Önerilen bu üye Proje Eşgüdüm Komisyonunun uygun görüşü ve Yönetim Kurulu kararı ile danışman olarak atanır.
  • AYK bünyesindeki ilgili Kurumlar, Proje Değerlendirme Komisyonlarının projeler hakkında hazırladıkları önerileri, kendi görüşlerini de ilave ederek Yüksek Kurum’a gönderir. Bilimsel Çalışmalar Koordinasyon Dairesi Başkanlığı bu projeleri, yeniden inceler, değerlendirir, öncelik sırasını tespit eder, görüşlerini rapor hâline getirir ve Proje Eşgüdüm Komisyonu toplantısında sunar. Projeler her 2 öneri dikkate alınarak Proje Eşgüdüm Komisyonunda görüşüldükten sonra Yönetim Kurulunda karara bağlanır.
  • Projenin Yönetim Kurulu Kararı ile kabul edilmesini müteakip 15 gün içinde durum proje yürütücüsüne yazılı olarak bildirilir. Üst yönetici ile Proje Yürütücüsü arasında sözleşme imzalanır.

Dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Proje başvurusu hazırlamadan önce Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Destekleme Yönetmeliği, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bilimsel Araştırma ve Çeviri Projeleri Yönergesi ile Başvuru Kılavuzu ve PROSİS Kullanım Kılavuzu’nun incelenmesi tavsiye edilmektedir.
  • Proje bütçesinde tertipler arası aktarma, proje yürütücüsünün gerekçeli başvurusu üzerine Kurum tarafından karara bağlanır.
  • Proje Yürütücüleri için Proje Bütçesinden ödeme yapılamamaktadır.
  • AYK bünyesindeki bir Kurumdan Yüksek Lisans, Doktora veya Doktora sonrası için burs alanlara proje bütçesinden ayrıca ödeme yapılamamaktadır.
  • Mal ve hizmet alımları, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan ilgili Kurum tarafından 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3. maddesinin “f” Bendi Kapsamında Yapılacak İhalelere İlişkin Esaslara göre yapılır.
  • Satın alınan dayanıklı taşınırlar, Taşınır Mal Yönetmeliği gereğince taşınır işlem fişi düzenlenerek ilgili kurumun envanterine alınır ve söz konusu taşınırlar, bunları kullanacak proje yürütücüsüne ya da belirleyeceği kişiye zimmetlenir. Tüketime yönelik mal ve malzemeler ise doğrudan proje yürütücüsünün kullanımına tahsis edilir.
  • Projeler kapsamında yapılan harcamaların belgelendirilmesinde Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
  • Alınacak mal ve hizmetin mahiyetinde değişiklik yapılmasına veya projede öngörülmeyen yeni mal ve hizmetin alınmasına yönelik talepler, Proje Yürütücüsünün gerekçeli başvurusu üzerine Proje Eşgüdüm Komisyonunun değerlendirmesine göre Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.
  • Proje kapsamındaki harcamalar ile ödeneğin takibi amacıyla her bir proje için kurumun mali kaynaklarının bulunduğu bankada kurum adına proje hesabı açılabilir.
  • Harcama yetkilisi, gerçekleştirme görevlisi, muhasebe yetkilisi, proje yürütücüsü ile bunların dışında kalan ihale komisyonu, muayene ve kabul komisyonu gibi komisyonlarda görevli diğer personel, Yüksek Kurum mevzuatı, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve ilgili diğer mali mevzuat hükümleri çerçevesinde sorumludur.
  • Proje çerçevesinde hazırlanarak basımı yapılan eserlerden 25 adedi yazara veya mütercime ücretsiz olarak verilir.
  • Projeden elde edilen verilere dayalı olarak hazırlanan eserden kaynaklanan işleme, çoğaltma, basılı ve elektronik ortamda yayma, temsil, işaret ve ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma yayma hakları Kuruma aittir.

Daha fazla bilgi ve sorularınız için:

Tel: (312) 285 55 12

e-posta: projedestek@ayk.gov.tr

Haber: Veysel Kavrayan

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat