Özdilek

Sağlık

ASM’DE GÖREV YAPANLAR MAĞDUR EDİLMEMELİ

Türk Sağlık sen Şube Başkanı Ömer Çeker, Şube Başkan Yardımcısı Zekai Dumlupınar, Aile Sağlığı Elamanı Komisyon Başkanı Nur Serttaş, Aile Sağlığı Elamanı Komisyon üyesi Hacer Gündüz ile birlik de ASM’de görev yapan sağlı

26 Mayıs 2013 Saat: 22:28
ASM’DE GÖREV YAPANLAR MAĞDUR EDİLMEMELİ
ASM’DE GÖREV YAPANLAR MAĞDUR EDİLMEMELİ

         Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanları Aile hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları Sağlık Bakanlığı ile imzalamış oldukları sözleşme gereği kendilerine kayıtlı nüfus dan sorumludurlar.

 

         Kendilerine kayıtlı olmayan nüfusa bakma zorunlulukları bulunmamaktadır. Rızaları dışında kendilerine kayıtlı olmayan nüfusa bakmaları  için zorlama yapılması, Bu işlemin mülki amirlerden onay alınmak suretiyle yapılmak istenmesi usulsüz bir uygulamadır. İmzalamış oldukları sözleşmeye, Kanun ve yönetmenliklere aykırıdır.

 

Aile Sağlığı Çalışanlarına eleman tabirini reva görerek onlara bakış açısını ortaya koyanlar ne yazık ki çalışma hayatlarında da onlara olmadık işler yaptırmakta bir çekince duymamaktadırlar.

 

“Ben yaptım oldu, yöneticiyim, herkesi istediğim bölgeye görevlendiririm”  gibi cümleleri hayat felsefeleri yaparak kendi iradelerini, hukukunda üstünde görenler aile Aile Hekimlerine ve Aile sağlığı çalışanlarına zulüm etmektedirler.

 

İlimizde de bu anlamda yaşananlara baktığımızda işin çığırından çıkmaya başladığını görmekteyiz. Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına kendi sorumlu oldukları nüfustan sorumlu tutulacakları açıkken res’en geçici görevle aynı Aile Sağlığı Merkezi “ASM” içerisinde personeli bulunmayan bölge için geçici görevle görevlendirilmektedirler.

 

Buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum ki, Aile hekimi, Aile sağlığı elemanları kendi istekleri dışında herhangi bir bölgeye geçici olarak görevlendirilemezler. İdareler bu tür işlerden vazgeçmelidir. 

 

İlimizde böylesine bir haksızlık ve hukuksuzluk yaşanırken bu durum bir başka hukuksuzluk ve haksızlığa da maruz kalınmasına neden olmuştur.

 

           Geçici göreve gönderdikleri aile sağlığı çalışanının alın terini istemesine red cevabı verilmiştir.

 

Burada talep ettiğimiz husus izne ayrılan personelin yerine,  yapılan hizmetin karşılığı olan performans ücretinin tamamının geçici görevle orada bulunan çalışana ödenmesiniydi. Red cevabı verilmesi üzerine hem bu red işlemini hem de işleme dayanak kabul edilen ve aile sağlığı çalışanlarına bu hak ettikleri paranın sadece yüzde 25’inin ödenmesini öngören düzenlemenin iptali için Danıştay’a davamızı açtık.

 

Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan, Eşit işe eşit ücret ilkesini de ihlal eden bu düzenleme çalışma barışına da ciddi bir zarar vermektedir.

 

Anayasanın “ Ücrette Adalet Sağlanması” başlığını taşıyan 55. Maddesinde “ Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.” Hükmünü görmezden gelen bu düzenleme ve idarecilerin bu tavrının hukukla, hakla ve hakkaniyetle bağdaştırmak mümkün değildir.

Umarız açtığımız bu dava sonucunda Çalışanların mutlu olacağı bir karar ortaya çıkar ve bir haksızlık daha son bulmuş olur. Türk Sağlık-Sen olarak Aile Hekimlerinin ve  Aile Sağlığı Elamanlarının sorunları ile ilgilenmeye ve çözüm adına girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz. İdareciler onları görmezden gelebilir, fakat unutmasınlar Türk Sağlık - Sen tüm çalışanların olduğu gibi Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Elamanlarının yanındadır. Her platformda onların hakkını savunmaya da devam edecektir.

 

 

 

 

                                                                         Yönetim Kurulu Adına

                                                                               Ömer ÇEKER

                                                                               Şube Başkanı

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat