Ekonomi

ARTIK VASIFSIZ ELEMAN DA BULAMIYORUZ

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu Eylül ayı meclis toplantısında Türkiye ve Kocaeli’nin ekonomi parametrelerini masaya yatırdı. Zeytinoğlu, ‘Artık meslekli değil, vasıfsız eleman da bulamıyoruz’ dedi

11 Eylül 2013 Saat: 17:17
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) eylül ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Hasan Tahsin Tuğrul başkanlığında toplanan meclise KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oral Erdoğan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.  21 Ağustos tarihli meclis toplantı zaptının da onaylandığı meclis toplantısında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Artık meslekli değil, vasıfsız eleman da bulamıyoruz” diyerek işsizlik oranlarının düştüğüne dikkat çekti. Zeytinoğlu ayrıca Kocaeli`nin geçtiğimiz ay dış ticaretinde gerileme olduğunu da söyledi. 
 
İŞSİZLİK DAHA DA AZALACAK
Meclis üyelerine hitaben yaptığı konuşmasına devam eden Ayhan Zeytinoğlu, mayıs ayında işsizliğin azalarak yüzde 8,8 olarak gerçekleştiğini belirterek, “Önümüzdeki hafta işsizlik oranı açıklanacak. İşsizliğinin yüzde 8`in altına ineceğini tahmin ediyoruz. Zira firmalarımız, eleman bulma konusunda sıkıntılarını dile getiriyorlar. Artık meslekli değil, vasıfsız eleman da bulamıyoruz. Ağustos enflasyonu da bir önceki aya göre TÜFE`de yüzde 0,10 düşüş, ÜFE`de ise yüzde 0,04 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise, daha önceki tahminlerimizde de belirttiğimiz gibi, hem TÜFE'de hem de ÜFE`de düşüş gösterdi. Ancak, dövizdeki hızlı yükselmenin etkisini ve Suriye krizinin önümüzdeki dönemde döviz kurlarına etkisini tahmin edemiyoruz. Bu nedenlerle, Merkez Bankası`nın yıllık yüzde 6,2 enflasyon hedefinin aşılabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 
 
EKONOMİYİ DEĞERLENDİRDİ 
Türkiye`nin ekonomik parametrelerine değinerek konuşmasına devam eden başkan Zeytinoğlu, “Hatırlayacağınız gibi, haziran ayında vergi gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,7 oranında artış göstermesine rağmen, bütçede 1,2 milyar TL açık vermiştik. İlk 6 aylık bütçe ise, vergilerdeki artıştan ötürü 3,1 milyar TL fazla vermişti. Bakanlık temmuz-ağustos ayı rakamlarını önümüzdeki günlerde açıklayacak. Temennimiz; bu iki ayda bütçede olağanüstü bir harcama olmamasıdır” diye konuştu. 
 
YÜZDE 5 BÜYÜMELİ
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 2013 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına değinen Zeytinoğlu, “Buna göre, büyüme hızı ikinci çeyrekte yüzde 4,4 olarak, beklentilerimizin üzerinde gerçekleşti. Ancak, önümüzdeki dönemde yüzde 5 civarında büyümemiz gerekiyor. Büyümenin imalat sanayinden değil, diğer sektörlerden kaynaklandığını görüyoruz. Turizm sektörü yüzde 14,9, tarım sektörü yüzde 5,4, imalat sanayi sektörü yüzde 3,4, enerji sektörü yüzde 2,7 ve ulaştırma sektörü yüzde 3,3 büyüdü. Kamu harcamaları ikinci çeyrekte yüzde 7,4 arttı. Kamu yatırımları ise, yüzde 36,7 artış gösterirken, özel sektör yatırımları yüzde 2 daraldı” dedi. 
 
DIŞ TİCARETİMİZ GERİLEDİ
TUİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerine göre Temmuz ayında ihracatın arttığına da belirten Zeytinoğlu, “İlk 7 ayı değerlendirirsek bir önceki yıla göre; ihracat yüzde 1,3, ithalat ise yüzde 7,6 artış gösterdi. Bununla birlikte, ilk yedi ayda dış ticaret açığı yüzde 18,3 arttı” şeklinde konuştu. İhracatta ilk yedi aydaki yavaşlamanın devam ettiğini söyleyen Zeytinoğlu, “Önümüzdeki aylarda Temmuz ayında olduğu gibi bir artış sağlayarak bu yılı bitirebilirsek, yıl sonu ihracat hedefini yakalayabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
 
İTHALAT AZALDI 
Zeytinoğlu, Kocaeli`nin ağustos ayı gümrük verilerini de açıklayarak, “Kocaeli`nin gümrük ticaretinde ihracatı yüzde 15 artarak 1.2 milyar doları buldu; ithalat ise yüzde 3-7 azalarak 3.9 milyar dolar oldu. Kocaeli gümrüklerinin ilk 8 aylık ihracatı ise yüzde 13.33 arttı, ithalat ise yüzde 6.2 arttı. Ağustos ayında ilimizin dış ticaretinde geçen aya göre bir gerileme olduğunu gördük. Bayramın ve firma duruşlarının etkisi olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.  
 
BİNALİ YILDIRIM GELİYOR
Yabancı sermaye notunun artmasına rağmen, yabancı sermaye yatırımlarımızda direkt bir azalma olduğunun altını çizen Zeytinoğlu, şöyle konuştu: “İlk altı ayda Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye geçen yıla göre yüzde 43.8 azalarak 3 milyar 683 milyon dolara geriledi. Üretim merkezi olma yolunda olan ülkemizde sıkıntılar var. Hem petrol ürünlerindeki dolaylı vergilerin yüksekliği hem de intermodal taşımacılığa geçememiş olmanın verdiği dezavantajların rekabet gücümüze olumsuz yansıdığını düşünüyorum. Bu konudaki taleplerimizi; 20 Eylül`de odamızı ziyaret edecek olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım`a ileteceğiz.” 
 
FUARA DAVET ETTİ
24-27 Eylül tarihlerinde Kocaeli Uluslararası Fuar Alanı`nda ‘Doğu Marmara Sanayi-Teknoloji Fuarı` organize edeceklerini de sözlerine ekleyen başkan Zeytinoğlu, “Tüpraş, Ford Otosan, Kordsa, Sarkuysan, Polisan, Çolakoğlu gibi değerli firmalarımız şimdiden yerlerini ayırttı. Fuarın açılışını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yapacak. Bu fuar ile eşzamanlı uluslararası ikili iş görüşmeleri etkinliği de düzenlenecek. Bunu da bölgemizin ve firmalarımızın kalkınması ve tanıtımı için büyük bir fırsat olarak görüyoruz. Şu anda 10 farklı ülkeden 25 katılımcı teyit bildirdi” dedi. 
 
BİLGİLENDİRME YAPTI 
Geçtiğimiz günlerde uçuşa açılan Cengiz Topel Havaalanı`nın da hayırlı olmasını dileyen Zeytinoğlu, KSO olarak da çeşitli illere ziyaretler düzenleyeceklerini sözlerine ekledi. Başkan Zeytinoğlu`nun konuşmasının ardından Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oral Erdoğan KSO Yönetim Kurulu üyelerini ‘Makro-ekonomik ve finansal felişmeler ve beklentiler` konusunda bilgilendirdi. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat