Özdilek

Sağlık

Anne’den kesilip Büyükanneye verilecek

Çalışma Bakanı Torun bakan büyükannelere 400 TL. ücret ödemek için hazırlık içinde olurken Sağlıksen'den tepki geldi.

3 Mart 2017 Saat: 07:34
Anne’den kesilip Büyükanneye verilecek
Anne’den kesilip Büyükanneye verilecek

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı  Ömer Çeker, Şube Başkan Yardımcısı  Şengül Çakmak, Arif Ovalı, Hacer Gündüz, Büyükanne Hatice Yılmaz, Eski Şube Başkan Yardımcısı  Erol Kalemer ile birlikte  Şubede basın açıklaması yaptı.

 

      Türkiye,  en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip ülkeler sıralamasında 167 ülke arasında 66. sıradadır. Yaşlıların toplam nüfus içindeki oranı da % 8,2’ye yükselmiştir.

 

       Bu artış nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere hükümet yetkilileri ve Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çocuk sayısının arttırılmasını ısrarla vurgulamakta olup her nikahta üç çocuk tavsiyesi siyasilerin dillerinden düşmemektedir.

 

       Bu konuda söylenen sözlere değil icraata baktığımızda ise tam tersi bir durum ortaya çıkmaktadır.

 

       Sağlık Bakanlığı bebekler 2 yaşına gelinceye kadar anne sütüyle beslenmeli diyor, ama ne hikmetse annelere doğum sonrası analık izninin bitimini izleyen 12. ay içinde, aylıksız izin kullanmadığı sürelerin ilk 6 ayında günde üç saat, ikinci 6 ayında ise günde bir buçuk saat süt izni kullanabilmelerine imkân veriliyor.

 

        Çalışma Bakanlığıtorununa bakan babaanne ve anneanneye maaş ödenmesi kararı almış ve 0-3 yaş arasındaki torunlarına bakanlara ortalama 400 TL aylık ödeme yapmayı planlamaktadır

 

        Bu uygulama Hükümetin en az 3 çocuk projesini destekleyen bir uygulamadır.

        Fakat burada Sağlık çalışanları için ayrı bir tuhaflık yaşanmaktadır.

        Büyükannelerin bile torun bakmaya teşvik edildiği bir ortamda süt izni kullanan anne  kullanmış olduğu izin oranında döner sermayesinden ücret kesilerek ekonomik kayba uğratılmaktadır.

        Türk Sağlık-Sen olarak bu konuda  Sağlık Bakanlığına resmi başvuru yapmamıza rağmen hala bir düzenleme yapılmamıştır. Mevzuyu büyükanneye kadar getiren hükümetin süt izni mağduru anne ve bebekleri ısrarla es geçmesi anlaşılabilir değildir.

        Yaklaşık 12 yıldır ısrarla vurgulamamıza ve yetkili kurumlara başvuru yapmamıza rağmen Sağlık Bakanlığının bu konuda bir düzenleme yapmaması da kabul edilebilir değildir. Hastaneleri bebek ve anne dostu diye kategorilendiren  Bakanlığın kendisinin anne ve bebeklere böyle bir muamele yapması da tuhaftır.

        Eğer aile konusundaki temel hedefleri sadece sözden ibaret değilse hükümet bu durumu da düzeltmelidir. Annelerin yaşadığı bu sorunu gidermelidir.

        Hükümet uygulamada birliği sağlamalı, bir yaptığı öbürüyle çelişmemelidir.

        Çalışma Bakanlığı büyükannelere ücret verirken, Sağlık Bakanlığının süt izni kullanan anneleri ekonomik zarara uğratması tuhaftır.

        Bir kez daha söylüyoruz; Süt izninin kullanımında izin üzerindeki tasarruf yetkisinin dahi kişilere tanınmadığı zorunlu bir hak olduğu düşünüldüğünde süt izni kullananlardan kesinti yapılması hakkaniyete aykırıdır. Süt iznini kullanan çalışanlardan kesinti yapılmamalıdır. Bakanlık bu ayıptan bir önce kurtulmalıdır.

        Sağlık Bakanlığını anne ve bebeklere vaatler yerine icraat ile sahip çıkmaya çağırıyoruz. Süt izinlerinde annelerin döner sermayelerinden kesinti yapılmaması için yasal düzenlemenin yapılmasını ve Hükümet üyelerinin söylemleri ile eylemlerinin birbiri ile çelişmemesi gerek. Konu hakkında Sağlık Bakanlığını samimiyete davet ediyoruz

        Hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

 

 

                                                                                    Ömer Çeker

                                                                                   Şube Başkanı

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat