Özdilek

Siyaset

Ana muhalefetin MİA Raporu

Kuzeyde İzmit Perşembe Pazarı alanından, güneyde Seymen Kavşağı’ndaki Naila Kafe’ye kadar çok geniş bir alanı kapsayan MİA Projesi, kent gündeminde tartışılmaya devam ediyor.

14 Eylül 2013 Saat: 01:06
Ana muhalefetin MİA Raporu
Ana muhalefetin MİA Raporu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), MİA Projesi ile ilgili bir rapor hazırladı. CHP Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ali Haymanalı imzalı raporda, projeye yönelik eleştirilere yer verildikten sonra özetle şöyle denildi:

Yeni MİA, karar verilmiş konumu itibariyle Kocaeli’nin deprem gerçekliği ile ters düşmektedir. Hatta bu bağlamda ‘Afet Riski Altındaki Alanların Düzenlenmesi Hakkında Kanun’açısından bakıldığında da riskli alan olarak yapılaşma yasaklı veya az yoğunluklu az katlı yapılaşma izni olması gereken bir alandır.

BÜYÜMEYİ HİSSEDECEĞİZ

1999 depremleri sonrası süreçte İzmit için düşünülen temel gelişme ekseni, güneydeki KAF (Kuzey Anadolu Fay Hattı) hattından uzaklaşarak, Kandıra Yolu üzerinde KOU Umuttepe Yerleşkesi ve diğer büyük ölçekli yatırımlar ile desteklenen Kuzey-Doğu Koridoru olarak belirlenmiş olmasına rağmen, MİA nın gerçekleşmesi ile İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik… hattının ortasında yer alan bu alan kendi çekim merkezi ile İstanbul’un Kocaeli üzerinden büyüme aksını belirleyecektir.

KAOSA YOL AÇACAK

Ulaşılabilirlik açısından elverişli bir konumda görünen bu alanın tüm Kocaeli için cazibe merkezi olması istenmekte ve oluşacak cazibe merkezinin de 3,5 milyon insana hizmet edeceği belirtilmektedir. Seçilen alan yeniden yapılandırıldığında, İstanbul-Bursa ve Ankara-Bursa ulaşım aksı üzerinde bulunması nedeniyle, ulaşıma getireceği yoğunluk ile çevre illerle ve yerleşimlerle arasında daha çok kaosa yol açacaktır.

DOĞAYI BOZACAK

MİA konumu itibariyle, Körfez’in doğusundan Sapanca Gölü’ne kadar alan yaşamın ve biyolojik çeşitliliğin kaynağı kabul edilen bir Sulak Alan ve ilgili Habitatının içinde kalmaktadır. MİA, doğal alanlar üzerindeki baskıyı arttıracak,  Sapanca-İzmit arasındaki bölgenin nefes alma alanını tehdit edecektir. Bu haliyle uygulanması alüvyon zemin olan ve doğal yaşam alanlarını barındıran bölgede ciddi sorunlara yol açacaktır. MİA’nın yer seçimi,  planlamanın kamu yararı ilkesinin temellerinden olan “Doğal Alanların Korunarak Hassas Kullanımı” ilkesine ters düşmektedir. 

NE KATKISI?

Kentin yeni MİA alanı olarak seçilen bölge aynı zamanda İzmit ve Sapanca Su Havzasının ortasında kaldığından, planlama açısından yine koruma alanı olarak görülmesi gereken bir alandır. MİA yer seçimi ve planlanmasının temel argümanı olarak mevcut kent merkezi ile entegre olamayacak ve aynı zamanda zaman içinde kendiliğinden biçimlenecek, planlamasından nasıl bir merkez olduğu, kente nasıl bir katkı sunacağı belli olmayan bir yapıdadır.

PLANSIZ YAPILAŞMA

Bu haliyle, arsaların sahiplerine kamu eliyle karlı emlak alanları yaratmaktan öteye gidemeyecek, plansız ve olumsuz bir yapılaşmaya sebep olacaktır. Bu sebeplerle MİA yer seçimi hususunda itirazlarımız devam etmekte olup, plan notları hakkında görüş bildirmemizden kaynaklı olarak, ‘MİA yer seçimi itibariyle tarafımızdan kabul edilmiş, ancak plan notları düzeltilmelidir’ sonucunun çıkartılmamasını talep ederiz.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat