Özdilek

Ekonomi

Allah’tan korkuyor musunuz?’

Toplantıya tepki gösteren Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altınok, “Allah’tan korkuyor musunuz?” diye sordu

23 Kasım 2012 Saat: 01:49
Allah’tan korkuyor musunuz?’
Allah’tan korkuyor musunuz?’

Tüpraş Rafinerisi’ne yapılacak olan 33 bin 500 metreküplük akaryakıt tankı için Körfez‘de ÇED toplantısı yapıldı. CHP’lilerin de katılım gösterdiği toplantıya halktan kimse katılmazken, Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altınok, “Allah’tan korkuyor musunuz?” diye sordu

Tüpraş Rafinerisi’ne yapılması planlanan 33 bin 500 metreküplük akaryakıt tankı için Körfez Cumhuriyet Bulvarı üzerindeki Akçay Kıraathanesi’nde ÇED toplantısı yapıldı. Toplantının en ilginç kısmı ise tanktan zarar görecek Güney Mahallesi sakinlerinin toplantıya katılmayı tercih etmemesiydi. Toplantıya, CHP’li İl Genel Meclisi Üyeleri Ahmet Uzun, Mehmet Kaçar, CHP İl yöneticileri, CHP Körfez İlçe Başkanı Mehmet Miroğlu ve yönetimi, Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altınok, Körfez Halkevleri üyeleri ve bazı dernek üyeleri katıldı. Halkın katılım göstermediği ÇED toplantısı engellenmeye çalışılsa da ‘yapıldı’ olarak imzalandı. Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altınok, Tüpraş Çevre Müdürü’ne “Allah’tan korkuyor musunuz?” diye sorarken, Halkevleri’nden Ümit Şeker ve Emre Ateş, toplantıyı engellemeye çalıştı.

 

 NEDEN KIRAATHANEDE?

 Tüpraş Çevre Müdürü Kadir Dağdemir ile Çevre ve Şehircilik Müdürü Cengiz Öztürk’ün de hazır bulunduğu ÇED toplantısında, danışman firma olan PRD Çevre Yatırımları yetkilisi Harun Yıldırım, kurulması planlanan akaryakıt tankı için bilgi verdi. Sunum öncesi toplantının neden küçük bir kıraathanede yapıldığını ve halkın neden bilgilendirilmediğini soran dernek başkanı Hayri Altınok, sorusuna net bir yanıt alamazken, CHP Körfez İlçe Yöneticisi Zehra Kaner, “Ben buraya CHP yöneticisi olarak değil Güney Mahallesi halkı olarak geldim ancak CHP’den duymasam toplantıdan haberim olmazdı. Halkı ilgilendiren bir toplantıda halk yok. Biz toplantının yapılacağını dün akşam öğrendiğimiz için biz de halka haber veremedik” dedi.

 

 HALKI SONA BIRAKTINIZ

 ÇED toplantısının baştan sona yanlış olduğunu söyleyen Kaner, “Siz zaten gerekli izinleri almışsınız ama bu durumdan en çok etkilenecek olan halkı en sona bırakmışsınız. Bu toplantının ne anlamı var? Körfez’de yaşayanların çok büyük çoğunluğu KOAH hastası ve hala akaryakıt tankı için girişimde bulunuluyor” şeklinde konuştu. Tankların kurulduğu bölgede aşırı gaz salınımından dolayı yazın bile camları açamadıklarını kaydeden Kaner, “Biz mevcut olan tanklar yerleşim yerinden uzaklaştırılsın derken, siz yenisini ekliyorsunuz” dedi.

 

 SERMAYENİN ALLAH’I YOK

 Kaner’in ardından tekrar söz alan Altınok, Tüpraş Çevre Müdürü Dağdemir’e “Allah’tan korkuyor musunuz?” diye sordu. Bunun üzerine “Korkuyorum” cevabını alan Altınok, “Bence korkmuyorsunuz. 17 Ağustos depreminde havaya uçuyordunuz. Sebep ise İGSAŞ’ın tanklarıydı. Zamanın beyinsiz idarecileri buna izin verirken olası tehlikeleri düşünmediler. O dönem halk dağların arkasına kaçmak zorunda kaldı. Yerleşim bölgelerinde tüp satış noktasına bile izin verilmezken siz nasıl buraya tank kurarsınız? Siz bence Allah’tan korkmuyor, kuldan da utanmıyorsunuz. Sermayenin Allah’ı da dini de imanı da yok. Ben bu projenin karşısındayım” diye tepki gösterdi.

 

 SİZ KİM OLUYORSUNUZ?

 Altınok’un ardından Körfez Halkevleri’nden Emre Ateş söz alarak Tüpraş Çevre Müdürü Kadir Dağdemir, Çevre ve Şehircilik Müdürü Cengiz Öztürk ve PRD firma yetkilisi Harun Yıldırım’a seslendi. Yapılan sunumda neden sadece teknik kısımlarından bahsedildiğini soran Ateş, “Hangi hakla halk sağlığını düşünmeden bu kararı alırsınız? Siz kim oluyorsunuz? Siz paranıza para katın diye biz kanser mi olalım?” diye tepki gösterdi. Bunun üzerine yine Halkevleri’nden Ümit Şeker, “Halka olan zararını anlatmadınız. Burada halk yok, toplantıyı yaptırmayacağız” dedi. Şeker, Ateş ve Altınok’u şov yapmakla suçlayan Adem Karaca isimli bir vatandaş ise “Tank zaten var, yenisinin eklenmesinin zararı yok şov yapmayın” diyerek grupla tartışmaya girdi. Tartışmaların ardından biten toplantı, tam anlamıyla yapılmasa da ‘yapıldı’ olarak imzalandı.

 

 TANK, YILDA 13 KEZ DOLACAK

 PRD Çevre Yatırımları firması yetkilisi Harun Yıldırım’ın sunum yaptığı bilgilere göre, Tüpraş İzmit Rafinerisi’nde kurulacak olan akaryakıt tankı benzin depolamasını artırma amaçlı kurulacak. Kurulacak tankla birlikte tank sahasındaki artış ise binde iki olacak, mevcut tank stoku sökülüp yerine yenisinden daha fazla kapasiteli bir tank yerleştirilecek. Ömrü 20 yıl olan proje kapsamında tank, yılda 13 kere dolup boşalacak. İnşaat aşamasında 30 personellik istihdam sağlanırken, işletme aşamasında mevcut personel çalışacak. İnşaat ve işletme aşamasındaki alt yapı hizmetlerinde de yine mevcut tesisten yararlanılacak.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat