Kültür/Sanat

800 yıllık tarihi yok ettiler

İzmit Plajyolu’nda bir inşaat kazısı sırasında Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen bir dromos bulundu.

14 Şubat 2013 Saat: 23:08
800 yıllık tarihi yok ettiler
800 yıllık tarihi yok ettiler

İzmit Cumhuriyet Mahallesi Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan ve yüksek hızlı tren(YHT) projesi nedeniyle yıkılan Mithatpaşa Köprüsü’nün bulunduğu alanda YHT müteahhidi çalışmaları sırasında bir yapıya rastladı. Çevrede oturan vatandaşlar yapıyı görünce Müze Müdürlüğü’ne bildirdi. Müze elemanları da saat: 14.00 sıralarında bölgeye gelerek yaptıkları ilk incelemede yapının Roma dönemine ait Dromos adı verilen oda mezar olduğunu belirledi. Müze müdürlüğü elemanları bu gelişme üzerine, kazı çalışmasını durdurmak için müdürlüğe geri döndü. Ancak çalışanların gereken yazışmaları yapmak üzere geri döndüğü sırada,  müteahhit firma çalışanları saat 15.30 sıralarında kırıcı makineyi çalıştırdı ve 800 yıllık tarihi yıktı.

POLİS ÇAĞIRDILAR

Müze Müdürü İlksen Özbay ve İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, Dilovası’nda başka bir ihbara gittikleri sırada bölgede çalışmaların başlaması haberini alır almaz bölgede çalışanlara vatandaşların vasıtasıyla telefon ederek derhal çalışmanın durdurulmasını istedi. Ancak YHT müteahhidi şantiye sorumlusu yapının tarihi olmadığını söyleyerek, yıkıma devam etmesi için operatöre talimat verdi. Müze Müdürlüğü ekiplerinin de olay yerine gelmesi sırasında da tüm uyarılara rağmen yıkıma devam edildi. Müze Müdürü İlksen Özbay ve İl Kültür Müdürü Adnan Zamburkan da olay yerine gelerek tarihi yok ettikleri gerekçesiyle bölgeye polis çağırdı. İzmit İlçe Emniyet Müdürü Güner Yılmaz ve çok sayıda ekipte bölgeye geldi ve olayla ilgisi bulunanlar hakkında tarihi esere zarar vermekten suç duyurusunda bulunuldu. Müteahhit firma yetkilileri ise kendilerinin devlet işi yaptıklarını ve Devlet Demiryolları’ndan bir yetkili gelmeden ifade de vermeyeceklerini söyledi. Müteahhit firma çalışanları yapının su kanalı olduğunu iddia ettiyse de bir tarih yok olmuş oldu. 

                       

                                                                                                                                                                  Kaynak:Kocaeliolay

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat