Özdilek

Kültür/Sanat

22. ANKARA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

17– 27 MART 2011

 

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından, HALKBANK ana sponsorluğunda düzenlenen 22. Ankara Uluslararası Film Festivali, 17 – 27 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek

 

 

Ankara Uluslararası Film Festivali bu yıl da dolu dolu bir programla sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Dünyanın belli başlı festivallerinde gösterilmiş, ülkemizde de merakla beklenen pek çok film Ankara Uluslararası Film Festivali’nde seyirciyle buluşacak. Her yıl olduğu gibi yurtiçinden ve yurtdışından katılacak sinemacılarla paneller, söyleşiler ve atölyeler gerçekleşecek.

 

Festival, Jerzy Skolimowski, Jan Svankmajer, Werner Herzog, Xavier Dolan, Bong Joon-ho, Tony Gatlif, Alain Corneau gibi yönetmenlerin son filmlerinden, Kazakistan ve İtalyan sinemasıyla ilgili özel bölümlere, “Doğaya Karşı İnsan” başlıklı etkileyici bir seçkiden Bertrand Tavernier, Takeshi Kitano ve Ken Loach gibi ustaların filmlerine uzanan zengin programla izleyiciye sinema şöleni sunacak.

 

 

Açılış Töreni 17 Mart

 

Festival Açılış Töreni 17 Mart Perşembe günü, saat 19.30’da MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirilecek. Tören, açılış konuşmalarının ardından Festival Özel Ödülleri’nin sunumuyla devam edecek.

 

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından her yıl geleneksel olarak verilen Kitle İletişim Ödülü, Halk Müziği’nden Klasik Türk Müziği’ne, protest müzikten, pop, rock, caza ve tabii ki film müziklerine, popülizmden uzak ve her zaman yeniliğe açık albümler çıkaran bir müzik firması olması, yapıtlarının müzik kültürümüz açısından arşivlik değer taşıması, kuruluşundan günümüze çıkarılan albümler ve değerli araştırmaları ile sanata adanmış, kaliteden ödün vermeyen tutumları nedeniyle Kalan Müzik adına, Hasan Saltık’a;

 

Daha önce Kerim Afşar, Cüneyt Gökçer, Cemil Eren, Kayıhan Keskinok, Erhan Bener, Sevda Şener’e, Muhammer Sun ve Gülten Akın’a verilen “Sanat Çınarı” unvanı;             9 yaşında çıktığı ilk konserinden bugüne devam eden binlerce dinletiyi, turneyi ve resitali içeren sanat yaşamında ülkemizi yurt dışında defalarca temsil ederek gurur kaynağımız olması, çalışma disiplinini asla bırakmaması, sayısız genç keman sanatçısının müzik dünyasına katılmasında yol gösterici olması ve virtüöz müzisyenler için rol model teşkil eden yaşam biçimi nedeniyle Suna Kan’a;

 

Festivalin kurucularından Aziz Nesin’in adını taşıyan Aziz Nesin Emek Ödülü ise, 1944 yılında "Hürriyet Apartmanı" filmiyle başladığı sinema kariyeri boyunca oynadığı filmlerdeki başarısı ve profesyonelliği, oyunculuğu, dansçılığı ile 1950’lerin ve 60’ların en önemli yıldızlarından biri olması, yalnız oyuncu olarak değil, pek çok önemli yapımcı şirketin kurucusu olarak da Türk Sineması’na yadsınmaz katkısı nedeniyle Sezer Sezin’e sunulacak.

 

Aziz Nesin Emek Ödülü’nün bir özelliği de ödülün kitapla desteklenmesi. Yıllardır Türk Sineması kitaplığına katkıda bulunan Ankara Uluslararası Film Festivali, bu yıl da Burçak Evren’in hazırladığı, Sezer Sezin’in hayatını anlatan kitabı okurla buluşturacak.

 

Gecenin sunuculuğunu Ayça Varlıer üstlenecek. Gece boyunca Emre Kartarı Jazz band film müziklerini seslendirecek.

 

 

Ödül Töreni 27 Mart

 

Festival kapsamında düzenlenen ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında verilen ödüllerin sahiplerini bulacağı kapanış gecesi, MEB Şura Salonu’nda gerçekleştirilecek.

 

 

Festival Bileti ve Mekanları

 

Ankara Uluslararası Film Festivali, indirimli fiyat uygulamasını bu yıl da devam ettirecek ve bilet fiyatlarında artış yapmadan geçen seneki fiyatlardan biletleri satışa çıkaracak. Festival’de, 12:00 seansları 2.5 TL, 14:30 ve 17:00 seansları 5 TL, 19:15 ve 21:30 seansları ise 10 TL olacak. En Kısa Gece, Beyaz Gece ve Geceyarısı Sineması’nın da biletleri 10 TL’den satışa sunulacak.

 

Kısa ve Belgesel gösterimlerinin bilet bedeli tüm seanslarda 2,50 TL olacak. Festival biletleri sinema gişelerinden temin edilebilecek.

 

Gösterimler Batı Sinemaları, Büyülü Fener Kızılay, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe-Institut Ankara’da gerçekleşecek. Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Goethe Institut Ankara’da gerçekleşecek tüm etkinlikler ücretsiz olacak.

 

 

Festival Sponsorları ve Destekçilerine Teşekkürler

 

22. Ankara Uluslararası Film Festivali HALKBANK ana sponsorluğunda; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Çankaya Belediyesi’nin kurumsal desteğinin yanı sıra Ströer Kentvizyon, Outdoor TV, AGE İnşaat, Dedeman Otel, MNG Kargo, Dafne, Ulusoy, MTM, Atılım Üniversitesi, Remark, Fono Film, PTTFilm, Ses Sanayii, Ece Worx TV8, Radyo ODTÜ, Birgün, Cumhuriyet, HT Gazete, Radikal, Sabah, Altyazı, Arkadaş Kültür Sanat, Kültür Sanat Haritası, Sinema Dergisi, beyazperde.com, cinedergi.com, filmlerim.com, sadibey.com, sinemamuzik.com desteğiyle gerçekleşiyor.

 

ABD Büyükelçiliği, Ankara Fransız Kültür Merkezi, Goethe Institut Ankara, İspanya Büyükelçiliği, Ankara İtalyan Kültür Merkezi, Kanada Büyükelçiliği, Meksika Büyükelçiliği ve Polonya Büyükelçiliği 22. Ankara Uluslararası Film Festivali’ne film temini konusunda destek veriyor.

 

 

Ulusal Film Yarışmaları

 

Ulusal Uzun Film Yarışması

 

22. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Film Yarışması’nda Türk Sineması’nın son dönemde çekilen önemli filmleri yarışacak.

 

Seren Yüce’nin Çoğunluk, Derviş Zaim’in Gölgeler ve Suretler, Özcan Alper, Ülkü Oktay, Emre Akay, Ahu Öztürk ve Zehra Derya Koç’un Kars Öyküleri, Selim Demirdelen’in Kavşak, Umur Hozatlı’nın Kayıp Özgürlük, Selim Güneş’in Kar Beyaz, Sedat Yılmaz’ın Press, Ahmet Boyacıoğlu’nun Siyah Beyaz, Ümit Ünal’ın Ses ve Emre Yalgın’ın Teslimiyet izleyiciyle birlikte; Erdal Beşikçioğlu, Murat Özer, Serdar Akar, Fadik Sevin Atasoy ve Ayla Kanbur’dan oluşan jürinin de karşısında olacak.

 

Yarışmaya başvuran filmler En İyi Film, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülleri dahil olmak üzere 16 ayrı ödül kategorisi için yarışacak.

 

Ayrıca, Sinema Yazarları Derneği de (SİYAD) festival kapsamında “SİYAD En İyi Film” ödülü verecek. Festivalin SİYAD Seçiciler Kurulu’nda ise Agah Özgüç, Banu Bozdemir ve Fırat Sayıcı bulunmakta.

 

Yarışmanın yapılacağı seanslarda yönetmen ve oyuncularla seyircinin söyleşi imkanı da olacak.

 

 

Ulusal Kısa Film Yarışması

 

Toplam 229 filmin başvurduğu Ulusal Kısa Film Yarışması’nda 15 kurmaca, 7 canlandırma ve 13 de deneysel olmak üzere toplam 35 film finalist oldu. Filmleri, izleyiciyle birlikte izleyecek seçici kurulda, görüntü yönetmeni ve Drama Kısa Film Festivali programcısı Stavros Chassapis, yönetmen İnan Temelkuran, yazar Emrah Serbes, sinema yazarı Ceylan Özçelik ve kurgucu Çiçek Kahraman yer alacak.

 

Kurmaca dalında, Serhat Eser Erdem’in Azap Sabahlar, Şenol Çöm’ün Baba, Aziz Çapkurt’un Bedengi, Burak Çevik ve Kutay Denizler’in Beklerken, İ. Serhat Karaaslan’ın Bisqilet, Ayşegül Okul’un Dem, H.Doğan Ercan’ın Elmanın Laneti, Bahadır Erturun’un Emek, Şükrü Apaydın’ın Film ya da Film, Selin Cevizli’nin Kağıttan Cinayetler, Tuğçe Sönmez’in Kahve İşi, İbrahim Sena Kandazoğlu’nun Merdiven, Necmettin Sancak’ın The Cello, Yusuf Emirdar’ın Uşak Hesabı ve İ. Serhat Karaaslan’ın Xwin;

 

Deneysel dalda, Ömer Sinir’in 38 Derece, Özlem Mengilibörü’nün Ankara Nox, Ebru Güney’in Aşk Tananore, Ethem Özgüven’in Beklentiler, Bilal Çakay’ın Eski Dünyaya Dair, Hüseyin Mert Erverdi’nin Gelecekten Anılar, Bilgi Diren Güneş’in Gölge, Alper Öztekin’in Karga, Yoel Meranda’nın Otoyolu Perdeleme, Zafer Ulufer’in Parantez İçinde Hayat, Ali İhsan Elmas’ın Parça, Demet Öztürk’ün PentPa, Eytan İpeker’in Yok;

 

Canlandırma dalında, Burak N. Kurt’un Ayağına Dilek Takılan Baykuş, İdil Ar’ın İstanbul, Nurbanu Asena’nın İstanbul’da Sıradan Bir Gün, Orhan Başara’nın Müsait Bir Yerde, Murat Kılıç’ın Rüzgar, Işık Dikmen’in Şekerleme ve Anıl Tortop’un Zerre yarışacak.

 

 

Ulusal Belgesel Film Yarışması

 

Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda, 7 Öğrenci Filmleri kategorisinde ve 11 Profesyonel kategoride olmak üzere toplam 18 film finalist oldu. Filmleri, seyirciyle birlikte izleyecek seçici kurulda, Ali Karadoğan, Emel Çelebi, Kurtuluş Özgen, Necla Algan ve Thomas Balkenhol bulunuyor.

 

Öğrenci Filmleri dalında, Haydar Demirtaş’ın Babam Tarih Yapıyor, Cem Terbiyeli’nin Bayrampaşa’da Sonbahar, Selin Altay’ın Gülay Usta, Cahit Çeçen’in Kahpe Devran, Musa Ak’ın Mada, Hüdai Ateş’in Müebbet Kuşları ve Aykut Alp Ersoy’un Urbanbugs;

 

Profesyonel dalda, Mehmet Özgür Candan’ın … Göç, Tülin Dağ’ın Bir Adım Ötesi, Ümit Topaloğlu’nun Bir Filateli Öyküsü, Serdar Güven’in Canıyla Oynayanlar, Seyfettin Tokmak ve Kenan Kavut’un Hayal Çetesi, Erdem Murat Çelikler’in Herkes Uyurken, Orhan Tekeoğlu’nun İfakat, Reyan Tuvi’nin Ofsayt, Bingöl Elmas’ın Pippa’ya Mektubum, Aysim Türkmen’in Selahattin’in İstanbul’u ve Cenk Örtülü’yle Zeynel Koç’un Taşlanan Vicdanlar yarışacak.

 

Öğrenci ve profesyonel olmak üzere iki dalda düzenlenen Ulusal Belgesel Film Yarışması ile kurmaca, deneysel ve canlandırma dallarında düzenlenen Ulusal Kısa Film Yarışması'nda her dal için bir "En İyi Film Ödülü" verilecek. "En İyi Film Ödülü"nü kazanacak yapımlar 2500 Türk Lirası ile ödüllendirilecek.    

 

Kısa ve Belgesel filmlerinin yönetmenleri, Ankara’daki gösterimlerde hazır bulunacak.

 

 

Doğaya Karşı İnsan

 

Son 30 yıla damgasını vuran ekolojik-çevresel sorunlar, günümüz dünyasının karşı karşıya olduğu sorunlar bakımından en önemli gerçeklik olarak karşımızda duruyor. Küresel ısınma, hızla kuruyan içme suyu kaynakları, verimsizleşen tarımsal alanlar, iklim değişikliğinin tetiklediği sel, kuraklık, salgın hastalık ve ekosistem değişiklikleri, genetiği değiştirilmiş besinler, atmosferde hızla artan karbon salınımı, doğal kaynakların aşırı ve kontrolsüz tüketimi, doğal enerji kaynakları yerine doğayı yıkıma uğratan enerji kaynaklarının kullanımında ısrar edilmesi gibi nedenler dolayısıyla dünya bugün devasa bir çöplük haline gelmiş durumda. Gereken önlemler alınmazsa yakın bir gelecekte su, yiyecek gibi en temel gereksinimlerin karşılanmasında sorunlar çıkacağı ve dünyanın insanoğlu için yaşanmaz bir yer haline geleceği öngörülüyor. Zaman bütün bunların farkına varma ve farkındalığını artırma zamanı. Festival, seyircisini Doğaya Karşı İnsan bölümüyle dengesi bozulan doğa ve bunun ardındaki nedenler üzerine düşünmeye çağırıyor.

 

ABD'de yaşayan İranlı yönetmen Ramin Bahrani'nin 2009 yapımı NaylonPoşet / Plastic Bag filmi bu bölümün öne çıkanları arasında. Daha önce Küçük Çırak / Chop Shop filmiyle ülkemizdeki festivallere konuk olan Rahmani, Venedik Film Festivali'nde gösterilen bu kısa filminde bir poşetin dramını ve arayışını oldukça “varoluşçu” bir biçimde gösterirken, usta yönetmen Werner Herzog da “dış sesi”yle filme katılıyor. Bu bölümün bir diğer önemli filmi ise 2010 Danimarka yapımı olan Michael Madsen imzalı Sonsuzluğa / Into Eternity isimli belgesel. Finlandiya'nın Onkalo tesislerindeki dünyanın ilk uzun süreli nükleer atık deposunu anlatan belgesel, bir taraftan da doğanın ve insanlığın zaman kavramına farklı bir yerden bakarak, bu nükleer projenin geleceğinin bugün yaşayan kimse tarafından görülemeyeceği gerçeğini gözler önüne seriyor. Karıştır! / Dive! isimli 2010 yapımı belgesel ise, Jeremy Seifert imzasını taşıyor. Yönetmen Seifert ve arkadaşlarının Los Angeles'taki bir süpermarketin çöplüğüne “dalarak” israf edilmiş yiyecekleri/atık malzemeleri toplamalarını konu edinen belgesel, Amerika'daki tüketim ve israf çılgınlığına aktivist bir eylem ve belgeselle karşı çıkıyor.

 

•          Bir Zamanlar Bir Ada Vardı: Te Henua e Nnoho / There Once was an Island: Te Henua e Nnoho, Briar March, 2010, Yeni Zelanda

•          Çember / The Circle, 1988, Demokratik Almanya Cumhuriyeti

•          Kanımızı Veririz Suyumuzu Vermeyiz / We Won’t Let You Touch Our Water, Cihat Bilen, 2010, Türkiye

•          Karıştır! Amerika’nın Çöpü / Dive!Living off America’s Waste, Jeremy Seifert, 2010, ABD

•          Kırık Ay / The Broken Moon, Marcos Negrao, Andre Rangel, 2010, Brezilya

•          Naylon Poşet / Plastic Bag, Ramin Bahrani, 2009, ABD

•          Plastik ve Cam / Plastic and Glass, Tessa Joosse, 2009, Fransa

•          Selden Önce: Tuvalu / Before the Flood: Tuvalu, 2004, İngiltere Fransa

•          Sonsuzluğa / Into Eternity, Michael Madsen, 2010, Danimarka, İsveç, Finlandiya

•          Teclopolis / Teclópolis, Javier Mrad, 2009, Arjantin

•          Teslimiyet / Underkastelsen Submission, Stefan Jarl, 2010, İsveç

  •      İklim Değişikliği Konusunda Ne Yapıyorsun? / So What Are You Doing About        Climate Change?, 2008, Almanya
  •      Sonuç / Consistency, 1986, Demokratik Almanya Cumhuriyeti

 

 

 

Toplu Gösterim: Jerzy Skolimowski  

 

Festival programının en önemli bölümlerinden biri olan, yedinci sanat ustalarını başyapıtlarıyla andığımız “Toplu Gösterim” bölümünün bu seneki konuğu 40 yıllık sinema kariyerine 25 film sığdırmayı başaran ünlü Polonyalı yönetmen Jerzy Skolimowski. 1960’lı yıllarda ismi Jean-Luc Godard ile birlikte anılan ve The Shout, Moonlighting, The Departure gibi kült filmlerin yönetmeni olan Skolimowski, 1991’den beri film çekmemiş, 2008’de ise Anna ile Dört Gece filmiyle 17 yıllık sessizliğini bozmuştu. Bu sene çektiği Ölümüne Kaçış filmiyle Venedik Film Festivali’nde yarışan Skolimowski, 22. Ankara Uluslararası Film Festivali’ni 6 filmiyle renklendirirken, Ölümüne Kaçış / Essential Killing filminin Türkiye Prömiyeri de festivalde gerçekleştirilecek.

 

•          Anna ile Dört Gece / Four Nights with Anna, Jerzy Skolimowski, 2008

•          Eller Yukarı! / Hands Up!,Jerzy Skolimowski, 1967

•          Engel / Barrier, Jerzy Skolimowski, 1966

•          Ferdydurke / Thirty Door Key, Jerzy Skolimowski, 1991

•          Kolay Başarı / Walkover, Jerzy Skolimowski, 1965

•          Ölümüne Kaçış / Essential Killing, Jerzy Skolimowski, 2010

•          Yüz Tarifi / Rysopis, Jerzy Skolimowski, 1964

 

 

Dünyanın Her Köşesinden

 

Festivalin en renkli bölümlerinden biri olan “Dünyanın Her Köşesinden”, dünyadaki en önemli film festivallerinde gösterilmiş, ödül almış, eleştirmenler ve seyirciler tarafından en çok beğenilen filmlerden oluşan, Uzakdoğu’dan Amerika’ya, Afrika’dan Avrupa’ya uzanan bir yolculuk. Dünyanın her köşesinden öyküleri Ankaralı seyircilere taşıyacak olan programda bol ödüllü filmlerin yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen filmler de var.

 

On filmin gösterileceği bu bölümde, ilk filmi Eski Davulcu / Ex-Drummer ile seyircide “şok etkisi” yaratan ve çokça tartışılan Koen Mortier'in yeni filmi 22 Mayıs / 22nd of May, masumiyet ve suç arasındaki yakınlığı bir güvenlik görevlisi ile bombacı üzerinden sorgularken, “yürekli” seyirciyi sinema salonuna bekliyor. Bu “yürek” kategorisine sokabileceğimiz bir diğer film ise 2009 yapımı Daniel Monzôn imzalı bir İspanyol filmi olan Hücre 211/ Cell 211. Goya ödüllerinde en iyi yönetmen ve en iyi film dahil toplam 8 ödül alan bu film, şimdiden en iyi hapishane filmleri arasında gösteriliyor. Bu bölümde kaçırılmaması gereken diğer filmler ise, aralarında Gael Garcia Bernal ve Rodrigo Plá gibi Meksikalı genç yönetmenlerin olduğu on yönetmenli, Meksika Devrimi'ne 2000'li yılların gözüyle bakan Devrim / Revolution ve ilk filmi Annemi Öldürdüm / J'ai tué ma mère ile büyük bir ün kazanan 1989 doğumlu genç yönetmen Xavier Dolan'ın Cannes ve Sidney'de yarışan ve ödüllerle dönen ikinci uzun metraj filmi Hayali Aşıklar / Heartbeats. Üç arkadaşın aşk ve arzu dolu hikayesini anlatan bu film kaçırılmayacak nitelikte.        

 

•          22 Mayıs / 22nd of May, Koen Mortier, 2010, Belçika

•          Akbaba / Carancho, Pablo Trapero, 2010, Arjantin

•          Ana / Mother Madeo, Bong Joon-ho, 2009, Güney Kore

•          Baltık Günlükleri / The Poll Diaries, Chris Kraus, 2010, Almanya, Avusturya

•          Bitmeyen Yaz / How I Ended This Summer, Alexei Popogrebsky, 2010, Rusya

•          Devrim / Revolution, Mariana Chenillo, Patricia Riggen, Fernando Eimbcke, Amat Escalante, Gael García Bernal, Rodrigo García, Diego Luna, Gerardo Naranjo, Rodrigo Plá, Carlos Reygadas, 2010, Meksika

•          Görünmeyen Göz / The Invisible Eye, Diego Lerman, 2010, Arjantin, Fransa, İspanya

•          Havyanlar Krallığı / Animal Kingdom, David Michôd, 2010, Avustralya

•          Hayali Aşklar / Heartbeats , Xavier Dolan, 2010, Kanada

•          Hücre 211 / Cell 211, Daniel Monzón, 2009, İspanya, Fransa

 

 

Ustalar

 

Onları biliyor, seviyor ve en son ne yaptıklarını merak ediyoruz. Ustalar programı, çağdaş sinemaya yön veren, dünyanın en tanınmış yönetmenlerinin en son filmlerini içeriyor.

 

•          Benim Güzel Oğlum, Ne Yaptın Sen? / My Son, My Son, What Have Ye Done Werner Herzog, 2009, ABD, Almanya

•          Carlos, Olivier Assayas, 2010, Fransa

•          Hayatta Kalmak / Surviving Life Jan Švankmajer, 2010, Çek Cumhuriyeti           

•          Montpensier Prensesi / The Princess of Montpensier, Bertrand Tavernier, 2010, Fransa

•          Öfke / Outrage, Takeshi Kitano, 2010, Japonya

•          Özgürlük / Freedom Korkoro, TonyGatlif, 2009, Fransa

•          Son Sirk / A Sad Trumpet Ballad, Álex de la Iglesia, 2010, İspanya

•          Tehlikeli Yol / Route Irish, Ken Loach, 2010, İngiltere           

 

 

Yitip Gidenlerin Ardından

 

Yitip Gidenlerin Ardından bölümünde, 2010 yılı içinde zamansız bir şekilde kaybettiğimiz 3 usta sinemacıyı anıyoruz: animasyon dünyasının en yaratıcı isimlerinden biri olan ve Paprika, Perfect Blue, Tokyo's Godfather gibi çok özel animasyon filmlerle hayal dünyamızı zenginleştiren anime ustası Satoshi Kon; en çok Dünyanın Tüm Sabahları filmiyle bilindiği için filmografisinde gizlenmiş diğer zenginliklere haksızlık ettiğimiz Alain Corneau ve Fransız burjuvazisinin iki yüzlülük ve kokuşmuşluğunu sergilediği filmleriyle kalplerimizi fetheden, Fransa ve dünya sinemasının devrimci öncülerinden Claude Chabrol… 3 ustanın, onları en iyi anlatan birer filmi bu bölüme konuk olacak.

 

•          Aşk Suçu / Love Crime, Alain Corneau, 2010, Fransa

•          Bellamy, Claude Chabrol, 2009, Fransa

•          Paprika, Satoshi Kon, 2006, Japonya

 

Başka Bir Pencere: Kazakistan

 

Kazak sineması gerek Borat, Mongol gibi anaakım sinemaya daha yakın duran, gerekse Strizh, Baksy, Tulpan gibi festival çevrelerinde takdir edilmiş filmleriyle parlamaya devam ediyor. Bu bölümde son yıllarda festival çevrelerinde ilgiyle karşılanan ve beğeni toplayan üç Kazak filmi seyirciyle buluşacak. Cannes dahil birçok önemli festivalden ödüllerle dönen Sergey Dvortsevoy'un imzalı Tulpan filmi hem hikayesi hem de görüntü yönetimiyle ilgiye değer bir film.

 

•          Gelin / Kelin, Ermek Tursunov, 2009

•          Şaman / Native Dancer, Gulshat Omarova, 2008

•          Tulpan, Sergei Dvortsevoy, 2008, Almanya, Kazakistan

 

 

Yeni İtalyan Sineması

 

Son 3 senedir gerek Cannes, Berlin gibi film festivallerinde aldığı ödüller, gerekse ele aldığı güncel ve politik konularla adından sıkça bahsettiren İtalyan Sineması’nın son dönemdeki en güzel örnekleri sinemaseverlerle buluşacak.

 

Nanni Moretti'nin 2007 yapımı Timsah / The Caiman farklı bir Berlusconi portresi çizerken; Paulo Sorrentino ise 2008 yapımı Il Divo'da son elli yılın en önemli İtalyan siyasetçisi olan Giulio Andreotti'nin yolsuzlukla şekillenmiş siyasi yaşamına kamerasını doğrultarak, İtalya'nın “kirli” siyaset, mafya ve devlet işbirliğini gözler önüne seriyor.

 

•          Abim Evin Tek Çocuğu / My Brother is an Only Child Daniele Luchetti, 2007

•          Il Divo, Paolo Sorrentino, 2008

•          Timsah / The Caiman, NanniMoretti, 2007

•          Yenmek / Vincere, Marco Bellocchio, 2009

 

 

Panahi ve Rasoulof’a Özgürlük!

 

Festival, 2010 Aralık ayında “sisteme karşı propaganda yapmak” suçlamasıyla altı yıl hapis ve 20 yıl film çekmeme cezasına çarptırılan usta yönetmenler Cafer Panahi ve Muhammed Resulof'un birer filmine yer vererek, seyircisini dayanışma çağrısına davet ediyor. İran'dan oldukça güçlü bir biçimde sınıfsal manzaralar sunan 2003 yapımı Panahi imzalı Kanlı Altın / Crimson Gold ve 2009 yapımı Beyaz Çayırlar / The White Meadows seyirciyle bulaşacak filmler.

 

 

•          Beyaz Çayırlar / The White Meadows, Mohammad Rasoulof, 2009, İran

•          Kanlı Altın / Crimson Gold, Jafar Panahi, 2003, İran

 

Yaşasın Komün! (Vive la commune!)

 

140 yıl önce Paris’te görülmemiş bir sefalet içinde yaşayan emekçi kitleler, eşitlikçi, özgürlükçü, dayanışmacı bir dünya için ayağa kalktılar. 18 Mart 1871'de bütün askeri birliklerini Paris'e gönderen burjuvazi, Yaşasın Komün (Vive la Commune!) haykırışıyla karşılaştı. Ve tarihin ilk proleter yönetimi kuruldu. Ardından Lyon, Marsilya, Narbonne, Toulouse, Saint-Etienne komünleri geldi. Komün, tarihte benzeri görülmemiş bir gaddarlıkla yok edilse de, Micheal Hardt ve Antonio Negri’nin deyişiyle “bütün devrimlerin anası” olmaya devam ediyor. Ankaralı seyirciler Paris Komününün 140. yıldönümünde Peter Watkins‘in 345 dakikalık başyapıtı Paris Komünü / La Commune (Paris, 1871)filmini seyrederek o yıllarda ne yaşandığına tanıklık edecek.

 

•          Paris Komünü / La Commune (Paris, 1871) Peter Watkins, 2000, Fransa

 

 

Geceyarısı Sineması        

                                              

Beklenmedik misafirler, zombiler, vampirler, eli kanlı katiller… Korku / gerilim sinemasının en tekinsiz örnekleri geceyarısına doğru loş duvarımıza yansıyacak. Koltuklarınıza gömülün ve korkunun, gerilimin ve vahşetin dehlizlerinde bir yolculuk yapmaya hazırlanın.

 

•          Anneme ve Babama / To My Mother and Father Can Evrenol, 2010, İngiltere

•          Beaver Dam Efsanesi / The Legend of Beaver Dam Jerome Sable, 2010 Kanada, ABD

•          Ölü Sezon / Off Season Jonathan van Tulleken, 2009, ABD, İngiltere, Kanada

•          Şeytanı Gördüm / I Saw the Devil, Kim Ji-Woon, 2010, Güney Kore

•          Tanrının Gazabı / Deus Irae, Pedro Cristiani, 2010, Arjantin

 

 

Kısa Sınır Tanımaz

 

Festival’in vize sorulmayan bölümünde, on dört ülkeden yirmi beş kısa film izleyici karşısına çıkacak. Üç blok halinde seyirci karşısına çıkacak programda, Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali, Uppsala Uluslararası Kısa Film Festivali, Varşova Uluslararası Kısa Film Festivali, Berlin Film Festivali gibi festivallerinden önemli ödüllerle dönmüş kısa filmler yer alıyor.

 

Kafes / The Cage, Anlamlı Sessizlik / Eloquent Silence, Boş Sefer / Empty Trip, Thomas Thomas, Fırında Bal Kabağı / The Baked Pumpkin, Geriye Bakarken /Looking Back, Muazzam Yarış / The Great Race, Müşterilerimizi Çok Seviyoruz / We Love Our Clients, Nisan Soğuğu / TheApril Chill programın öne çıkan filmleri.

 

 

 

 

Başka Bir Evren

 

Şili’den İran’a, Romanya’dan Japonya’ya on ülke, on beş canlandırma: Ankara Uluslararası Film Festivalinin canlandırmaya ayırdığı programda farklı ülkelerden farklı tekniklerle yapılmış birbirinden çarpıcı bol ödüllü filmler izleyici karşısına çıkıyor.

 

Kayıp Hisler Sandığı / A Lost and Found Box of Human Sensation, Rabo’nun Venüs’ü / The Venus of Rabo, Kusursuz Peter / Precise Peter ve Satranç / Chess bölümün dikkat çeken filmleri.

 

 

Drama Kısa Film Festivali Seçkisi

 

Önemli kısa film festivallerinden Drama Kısa Film Festivali altı filmlik bir Yunan kısaları seçkisiyle Ankara’da. Festival programcısı Stavros Chassapis de seçkiyi sunmak ve soruları yanıtlamak üzere salonda olacak.

 

 

Çocuk Filmleri

 

Üç kısa canlandırma film, sadece çocuklar için:

 

Cloudy Day – Kamélia Chabane & Emeric Malvat & AdrienFlanquart & Benjamin Tussiot Varmints – Marc Craste, Lost And Found – Philip Hunt

 

 

Gidenlerin Türküsü

 

Ahmet Kaya nasıl bir insandı, nasıl bir müzik yaptı, nasıl aykırı bir pop yıldızı haline geldi, memleket, demokrasi, insan hakları, Kürt realitesi hakkında neler düşündü, neler dedi... Ve biz bu adama ne yaptık?, sorusuna cevap arayan Ümit Kıvanç’ın Uçurtmam Tellere Takıldı; Türkiye’nin 1977–1984 yılları arasındaki karanlık dönemini yeniden hatırlatmayı ve o dönemi soğuk bir tarih algısından çıkarmayı, insancıllaştırmayı deneyerek Erdal Eren’in kısa hayatını konu alan Tunç Erenkuş’un yönettiği Oğlunuz Erdal; Osman Okkan ile SimoneSitte’nin, Ermenilerle Türkler arasındaki güç ilişkiyi ve Türkiye’yi sarsan Hrant Dink cinayetinin Ergenekon ve “derin devlet” ile ilişkilerini ele aldığı Hrant Dink Cinayet Dosyası filmleri Gidenlerin Türküsü bölümünü oluşturuyor.

 

 

Engel Ne ?

 

Fiziksel engellerine rağmen hayata tutunmayı başaran insanların etkileyici hikâyelerini konu alan Engel Ne? bölümünde üç film karşımıza çıkıyor: Hastalık veya kaza nedeniyle bir ya da birden fazla uzvunu kaybeden üç gencin birbirine paralel yaşam öyküsünü ele alan Belén Lemaitre’in yönettiği Beni Nasıl Görüyorsun? / How do you see me?,bağımlılığından kurtulmaya karar veren bir alkoliğin öyküsünü anlatan, festivallerden bol ödülle dönmüş Maciej Glowinski’nin yönettiği Fondip / Bottoms Up, Petar Kekov’un güçlü iradesi sayesinde nasıl iyileştiğini ve özürlü insanlar için düzenlenen yarışmalara nasıl katıldığını konu alan Neda Kirilova’nın Özgürlük / Freedom bu bölümdeki filmler.

 

 

Tek Başına

 

Yalnız çalışan, yalnız yaşayan, yalnızlaşan insanlar…

 

Bütün Dünya koşarken, yürüyen Hari’nin hikayesi Çölden Mektuplar (Yavaşlığa Övgü) "Letters from the Desert (Eulogy to Slowness)". Hari, uzak köylerde yaşayan insanlara önemli mektuplar götürmekte, fakat kötü haber içeren mektupları sahiplerine vermemektedir. Çünkü kötü haber sonsuza kadar yok edilmelidir. Bir çok prestijli festivalden ödülle dönen Çölden Mektuplar’ın yönetmeni Michela Occhipinti.

 

2010 Palermo Uluslararası Spor Filmleri Fesitvali’nde en iyi futbol filmi ödülünü kazanan, İsveçli hakem Martin Hansson’un hikayesini anlatan Mattias Löw imzalı Hakem / TheRefereeise hem futbol hem sinemaseverlerin ilgisini çekecek nitelikte.

 

Misha hep yalnızdır. Gün boyunca gölgeyi izleyerek kendini güneşten ve alkolün etkisinden korur, yöneticinin gelmesini beklerken anlamsız işler yapar. Rus yapımı Mavna / The Barge’ ın yönetmeni Mikhail Kolchin.

 

Dünyayı dizüstü bilgisayarına bağlı bir gözetleme kamerasından izlemeyi yeğleyen Janis, kameranın yardımıyla normalde göremeyeceği her yeri izler. Öylece Durmak / Holding Still adlı bol ödüllü bu filmin yönetmeni Florian Riegel.

 

 

 

DENEYSEL FİLM VE VİDEO BÖLÜMÜ

 

 

Bizim Gibi Hırsızlar

 

Bir film yapmak için kamera sahibi olmak, yeni görüntüler çekmek gerekmeyebilir. Başkalarının çektiği görüntüleri, onlara saygı duyduğunu bildirmek, onları gülünç hale sokmak, o filmlerden kurtulduğunu ve bağlandığını dile getirmek, aynı yönetmenin yapısal olarak tekrarlayan filmsel kodlarını araştırmak adına yeniden montajlamak ve başkalarının çektiği görüntülerden bir çokluk, bir heterojen yapı kurmak düşüncesine “buluntu” film diyoruz. Bu türün günümüzdeki öncülerinden Matthias Müller, Volker Schreiner, Nurşen Bakır, Oktay İnce ve Peter Tscherkassky. 3 eserin dünya prömiyerini yaptığı, toplam 52 buluntu filminin yer aldığı bu bölümün Küratörü Ege Berensel.

 

Matthias Müller: (Günlük The Memo Book, Ev Hikâyeleri Home Stories, Mahmur CennetSleepy Haven, Yıldız Yağmuru Scattering Stars Sternenschauer, Alpsee, Dünya Pansiyonu Pensão Globo, Boşluk Vacancy, Zümrüdüanka Videoları 1-6 Phoenix Tapes 1-6, Hayalet Phantom, Kılavuz Manual İşaret Beacon, Oyun Play, Ayna Mirror, Albüm Album, Kristal Crystal Kristall, Muhtemelen Siyam Maybe Siam, Karşı Işık Agaınst Daylight Contre-Jour Resimler Pictures, Vaatler Promises, Peçe Veil)

 

Volker Schreiner[Çift Pair Of, Dönüş Cycle, Izgara Grid,Alan Scope, Uzaktan From Afar, Hücre Cell, Radar, Sayaç Counter, Abeceyi Öğrenmek Teaching The Alphabet Çapraz BulmacaCrosswords]

 

Nurşen Bakır[Tutum Thrift, Partizanlar Partisans, Boru Hattı Pipelines, Bekleme Müziği A Waittune, Gıyaben In Absentia, Dabbe, Berke Vardar, Yola düştük We Hit the Road, Köyü Kaybettik We Lost the Village, Şehirde1 In the City]

 

Oktay İnce[Dağın Ardında Behind The Mountain, Müstehcen Obscene, Naturel ile Futurel Natural and Futural , Rendu, İpekçi Günlükleri İpekçi Park Chronicles, Vokal Anestezi Vocal Anesthesia]

 

Peter Tscherkassky, Gelecek Gösteriler Coming Attractions

 

 

Direniş(ler): Arap Video Sanatı

 

Küratör Silke Schmickl tarafından Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan 26 sanatçı ve videonun katılımıyla oluşturulmuş bu bölüm Arap videosunda Direniş temasıyla derlenmiştir. Filistin direnişinin geçtiğimiz yıllarda 60. yıldönümüydü, Araplar çeşitli coğrafyalarda emperyalizme, Siyonizm’e ve bu içinde bulunduğumuz günlerde, Tunus, Cezayir, Mısır’da kendi dikta rejimlerine karşı direnmeye devam ediyor. Silke Schmickl, Gilles Deleuze’ün Pourparler (Müzakereler) kitabınki şu cümleden yola çıktıklarını söylüyor “Yaratmak iletişim kurmak değil, direnmektir (…) Sanat, direnendir: Ölüme, köleliğe, alçaklığa, utanca direnir.”

 

Dans Dansons, Geçiş Transit, Affet Beni Tanrım Dieu me pardonne, Islak Fayanslar Wet Tiles, Allah’ü Ekber Allahu Akbar, Başlıksız bölüm 3B: (sanki) güzellik asla bitmez Untitled part 3B: (as if) beauty never ends, K3 (Kadınlar) K3 (Les femmes), Herşey güzel olacak (Beyrut’tan sevgiyle) Ca sera beau (From Beyrouth with love)] Nuba Nouba, Harbi Hikayeler (Bölüm 1) Straight Stories (Part 1), Amer ve Nasser (Iraklı Biraderler) Amer & Nasser (Iraqi Brothers), Bana yaptığını ona yapma Don’t do to her what you did to me, Önce yiten Avant de disparaître, Geçen Hafta Denizde Yüzmüştüm I Swam In The Sea Last Week, Hayali Coğrafya Géographie imaginaire, SaklananYüz Saving Face, Kuşlar için biraz ekmek kırıntısı Quelques miettes pour les oiseaux, 3494 ev+1 çit 3494 houses+1 fence, Mesafe Ölçmeğe Başladık We Began By Measuring Distance, Koş Lara Koş Run Lara Run, Titreşimler Résonances, Aydınlanmış Les illuminés, Bu seksin kokusu This smell of sex, Renkli fotoğraf Colored photograph, Devrim Revolution, Taos’un gösterisi La parade de Taos

FESTİLAB

 

Festilab, Ankara Uluslararası Film Festivali’nin bir Video/Film Üretim Laboratuarı girişimi. Ankara’da yıl boyunca ses ve görüntü üretimi konusunda yurtiçinden ve yurtdışından gelecek konukların katılımıyla düzenlenecek bir dizi laboratuar-atölye çalışmasının, bir üretim bürosunun çatı-ismi. Festivaller artık gösterim işlevlerinin ötesinde kendi izleyicisini yetiştirme, onu bir üreticiye dönüştürme noktasına sıçramak zorunda. Sanatsal üretim genel olarak ayrıcalıklı bir sınıf tarafından düşünülmüş ve kurulmuş olan bir üretimi, yani ayrıcalıklı sınıf tarafından çoğunluk için düşünülmüşü sürdürmek istiyor. Festilab bunun tersine herkes tarafından herkes için yapılan bir Video/Film üretiminden yana ve burada sinemacı çevrenini saran kutsallaştırılmış şeylerden sıyrılırken, seyirci de artık Video/Film karşısındaki edilgen konumundan kendini kurtaracak, Video/Filmin ortak yaratıcısı, ortak sorumlusu olacak.

 

  1. Nurşen Bakır, Ege Berensel, Buluntu Film Atölyesi Found Film Workshop
  2. Matthias Müller, Benim Gibi HırsızlarThieves Like Me
  3. Stéphane Gérard, Deneysel Sinema ve Video Sanatının Dağıtımı ve Lowave Lowave and the importance of distribution in the field of experimental cinema and video art
  4. Andreas Treske, Dokun, Atla ve Dans et: İnteraktif Video Atölyesi Touch, Jump and Dance: Interactive Video Workshop
  5. Oktay İnce, Onur Metin, Video Eylem AtölyesiActivist Video Workshop
  6. Volker Schreiner, Sanatçı Konuşması: Recycling Cinema Artist Talk: Geridönüşüm Sineması
  7. Berat İlk, İnsan ve Nesne Canlandırma Atölyesi Pixillation Animation Workshop
  8. Faisal Azam Qureshi, Yaz&Yeniden Kurgula

 

 

SANAT SOKAĞI

 

 

Festival kapsamında üç yıldır, devam eden ve AGE İnşaat ve Ticaret A.Ş.’nin sponsorluğunu üstlendiği Sanat Sokağı etkinlikleri yine yerini alacak. Festival'in coşkusunu şehrin sokaklarına taşıyan etkinlik bu yıl, Festival'den önce başlayarak Festival tarihlerinin dışına taşıp Festival'in habercisi olacak.

 

05 - 27 Mart 2011 tarihleri arasında yapılacak olan Sanat Sokağı faaliyetlerini, bu yıl Oyun ve Tiyatro Akademisi Derneği kendi ekibiyle yürütecek. 2008 yılında kurulan dernek, bugüne kadar bünyesinde pek çok proje yürüttü.

 

Sanat Sokağı etkinliklerinin ilki 5 mart Cumartesi günü yapılacak. Sanat Sokağı çocukları Karum’un önünden başlayarak Tunalı Hilmi boyunca giderek Bülten Sokağın köşesinden dönüş yaparak Kuğulu Park’ta sona erecek Fener alayı yürüyüşü yapacaklar.

 

Sanat Sokağı etkinlikleri dışında Gerilla Marketing kullanılarak festivalin tanıtımı da yapılacak.

 

Sanat Sokağı uygulamalarının yapılacağı yerler:

 

Festival Mekanları:

 

Batı Sinemaları

Büyülü Fener Kızılay

Çağdaş Sanatlar Merkezi

Dedeman

Goethe Institut

Passage

Sudem

 

Sanat Sokağı Mekanları:

 

Arcadium

Bahçelievler 7. Cadde

Dost Kitapevi Önü

Karum Önü

Kuğulu Park

Mülkiyeliler Birliği Önü

Tunalı Hilmi Caddesi

 

Sanat Sokağı Etkinlikleri:

 

Gözbağcılık gösterisi

Jonglör gösterisi ve atölyesi

Müzisyen gruplarının sanat sokağı sunumları

Fener alayı

Sokakta görünmez tiyatro etkinlikleri

Parmak Kukla atölyesi

Ebru sanatının çocuklara tanıtımı ve yaptırılması

Gerilla Marketing

 

Sanat Sokağı Programı:

 

05 Mart Cumartesi   Fener Alayı

06 Mart Pazar           Sanat Sokağı

07 Mart Pazartesi    Gerilla marketing

08 Mart Salı              Görünmez Tiyatro

09 Mart Çarşamba   Gerilla marketing

10 Mart Perşembe   Gerilla marketing

11 Mart Cuma          Görünmez Tiyatro

12 Mart Cumartesi   Sanat Sokağı

13 Mart Pazar           Sanat Sokağı

14 Mart Pazartesi    Gerilla marketing

15 Mart Salı              Gerilla marketing

16 Mart Çarşamba   Görünmez Tiyatro

17 Mart Perşembe   FESTİVAL AÇILIŞI

19 Mart Cumartesi   Sanat Sokağı

20 Mart Pazar           Görünmez Tiyatro

21 Mart Pazartesi   Gerilla marketing

22 Mart Salı              Görünmez Tiyatro

23 Mart Çarşamba   Gerilla marketing

24 Mart Perşembe   Görünmez Tiyatro

25 Mart Cuma          Gerilla marketing

26 Mart Cumartesi   Sanat Sokağı

27 Mart                      FESTİVAL KAPANIŞ VE ÖDÜL TÖRENİ

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat