Sağlık

1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi Başlıyor

Türkiye'de ilk defa yapılacak olan 1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi 6 Mart'ta The Ankara Otel'de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Federasyonu tarafından Ankara'da yapılacak.

3 Mart 2020 Saat: 22:27
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 2.772 kez okunmuştur

1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi Başlıyor
1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi Başlıyor

Türkiye'de ilk defa yapılacak olan 1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi 6 Mart'ta The Ankara Otel'de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Federasyonu tarafından Ankara'da yapılacak.

İngilizce sunumların kabul edileceği ve kongre dilinin Türkçe olacağı Kongre Başkanlığı'nı, T.C. Düzce Üniveristesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, T.C. Sağlık Bakanlığı Müzik Terapi Uygulama Yetki Sertifikalı Akademisyen Prof. Dr. Bora Büken yapacak.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında faaliyet gösteren derneklerin ortak bir çatı oluşturmak amacıyla kurduğu üst kuruluş olan Geleneksel ve Tamamalayıcı Tıp Federasyonu tarafından yapılacak 1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi'nin, T.C. Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı, T.C. Sağlık Bakanlığı Müzik Terapi Uygulama Yetki Sertifikalı Akademisyen Prof. Dr. Aygül Aykut Kongre Başkan Yardımcılığı'nı; T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve T.C. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Müzik Terapi Eğitimleri Koordinatörü, T.C. Sağlık Bakanlığı Müzik Terapi Uygulama Yetki Sertifikalı Dr. Ayla Aksoy Güneri Kongre Genel Sekreterliği'ni yapacak.

Kongre Bilim Sekreterlikleri'ni ise; Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Federasyonu Başkanı, Lokman Hekim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Hasan Karaağaç, Azerbaycan Bakü'den Müzikolog Dr. Züleyha Abdullayeva, T.C. Sağlık Bakanlığı Özel Koru Hastanesi'nden Dr. Nihal Şimşek, T.C. Sağlık Bakanlığı Samsun Halk Sağlığı Laboratuvarı'ndan Dr. Sema Aydoğdu ve Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülşen Erdal gerçekleştirecekler.

1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi Düzenleme Kurulu Koordinatörlüğü'nü ise Müzik Terapi Uygulama Yetki Sertifikalı Müzik Eğitmeni, T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve T.C. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Müzik Terapi Eğitmeni, Balıkesir Havran Devlet Hastanesi GETAT Ünitesi Müzik Terapi Uygulayıcısı Cem Güneri yapıyor.

Müzik Terapi Uygulama Yetki Sertifikalı Hekim olan Medipol Üniversitesi Öğr. Üyesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hanefi Özbek Başkanlığı'nda oluşan Kongre Bilim Kurulu'nda birbirinden değerli, alanında önemli katılımcılar yer alacak.

Bilim Kurulu'nda yer alan bazı isimler şöyle; T.C. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Pekkafalı, T.C. İstinye Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı, Klinik Psikolog Prof. Dr. Margorit Rita Krespi Ülgen, T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi GETAT Koordinatörü Dr. Kanat Tayfun, Fizik Tedavi Teknikerleri Derneği Başkanı, Sağlık Meslek Mensubu Hasan Ünlü, İşitme Bilimcileri Derneği Başkanı, T.C. Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Erol Belgin, T.C. Sağlık Bakanlığı Bahçelievler Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Tülin Oğuzkan Mercimek.

1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi'nin ilk günü olan 6 mart Cuma günü Müzikterapi Eğitmenleri, Eğitim Yönetici ve Koordinatörleri, Sağlık Bakanlığı temsilcileri ve yöneticileri ve katılımcılara açık "ÜLKEMİZDE MÜZİK TERAPİ EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ, SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ" başlıklı bir çalıştayda yer alacak.

Bilimsel bildiri ve poster sunumlarının yapılacağı kongrede, katılımcıların alan ile ilgili deneyim yaşayabilecekleri, alanında isim kişiler tarafından verilecek çok sayıda atölye çalışması ve eğitimler yer alacak.

Peter Hess Ses Çanakları Terapisi Uygulayıcısı ve Türkiye'de ki ilk eğitmeni Sırma Belin'in, Peter Hess Ses Çanakları Uygulamaları ve Müzikolog Dr. Züleyha Abdulleyeva'nın Müzikterapi Alanında Enerji Uygulamaları ve Piyano ile Frekans Dengeleme Çalışması "SANA SENİ ÇALAYIM" teorik ve uygulama atölyeleri bunlardan bir kaçıdır.

1. Ulusal Müzik Terapi Kongresi ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.muzikterapikongresi.com web adresinden ulaşabilirsiniz.

Müzik Terapi Nedir?

Müzik terapi, bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada müziği ve müzik aktivitelerini kullanan uzmanlık dalıdır. Müzik terapi yöntemi diğer destek tedavi şekillerinden farklıdır. Bu geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında ilaç yoktur, burada ilaç müziktir. Eski tıbba baktığımız zaman psikolojik rahatsızlıklar başta olmak üzere, göz hastalıkları, spazmlar, kas ve eklem rahatsızlıkları, yorgunluk, huzursuzluk gibi hastalıkların yanı sıra fiziksel hastalıkların çoğunda müzik terapinin kullanıldığına dair bilgiler vardır. Günümüzde de Müzik Terapi'nin kullanım alanı oldukça geniştir. Nöroloji, kardiyoloji, onkoloji, psikiyatri gibi klinik alanlarda ve özel gereksinimli bireylerin tedavisinde tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Ayrıca müzik terapi, alkol ve madde bağımlılığının tedavisinde de önemli bir yere sahiptir. Yapılan bilimsel araştırmalarda klasik türk müziği ile klasik batı müziğinin hastalıklar üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. 

Müzik terapide, ritim, melodi ve harmoni gibi müzik unsurları tedavi amaçlı kullanılır. Müzik hastanın sinir ve ekdokrin sistemi üzerinde olumlu etkiler oluşturarak, duygu ve düşüncelerde anlamlı tepkilerin ortaya çıkmasını sağlar. Kimi zaman hasta, terapi sürecinde müzik yaparak aktif bir rol üstlenir. Dolayısıyla bu alandaki yeteneği gelişir, özgüveni artar ve kendince anlamlı bir uğraşı bulur.

“Müzik terapi” sözcüğü, “müzik’ ile ‘terapi” sözcüğünden oluşmaktadır. “Terapi” sözcüğü, hastaların bakımı ve tedavisi için gerekli önlem ve çareleri öğreten tıbbın bir dalı olup, Yunanlılar’ın sözcüklerinden kaynaklanmış ve benimsenmiştir. Müzik terapi, insandaki iletişim kanallarını açmak, tedavi etkilerini sağlamak, psiko-profilaktik etkiler ve gerek kişinin kendisinde, gerekse bulunduğu toplumda rehabilitasyonu sağlayabilmek için hareket, ses ve müziği kullanarak, ses-insan bütünlüğünü ve müziği araştıran daldır. 

Müzik Terapisti Kimdir?

Bu terapiyi uygulayan kişinin, müzik bölümü mezunu, sağlık meslek mensubu veya tıp mezunu olup, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş az sayıdaki üniversitelerde yetkin eğitimciler tarafından uzun bir teorik ve uygulamalı eğitimlerden geçerek, yine T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan sınavda başarılı olup, bakanlık tarafından verilen soğuk damgalı Müzik Terapi Uygulama Yetki Sertifikası sahibi olması gerekir. Bir müzik bölümü mezunu ve bir tıp doktoru beraberliğinde yapılabilen bu tamamlayıcı tıp alanında çalışanlara Müzik Terapisti denir. 

Haber: Veysel Kavrayan

kocaelihaberci, ANKARA

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat