Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Yersen tutar

Önceki haftaki yazımda, kritik bir hafta olduğunu belirtmiştim.

27 Eylül 2021 Saat: 11:55

. Çünkü üç önemli gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı kalabalık bir heyetle ABD’ye gitti ama ABD başkanı ile görüşemedi. Dönüşte bunun sıkıntısını açıkça yansıttı. FED bu ayda faizi pas geçti. TCMB ise faizi 100 puan indirdi.

            Bu gelişmeler sonrasında dolar 8,87 ile tarih rekorunu kırdı. Ülkemizde ekonomik konularda bence en çok konuşulan üç konu var. Pahalılık – işsizlik ve dolar kuru. Dünyada bizim kadar dolar kurunu konuşan ülke olmadığını sanıyorum. Şu anda bankalarda 238 milyar dolar mevduat olduğu söyleniyor.

            Bizde bu dolar kuru neden çok önemli? Çünkü kur artınca günlük yaşamımızı direk etkiliyor. Bu durum AKP’nin uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle daha da belirgin hale geldi.

            Çünkü uygulanan ekonomik politika borçlanma, tüketim ve ithalata dayalı bir temele dayanıyor. Tarım alanında ekilen arazilerde ciddi azalmalar var. 18 milyon ton buğday üretimi neredeyse yarıya düştü. Diğer ürünlerde de durum pek farklı değil.

            Sanayinin ara ve ana girdilerinin önemli bir bölümü ithalata dayalı. İhraç ettiğimiz sanayi ürünlerinin %90’dan fazlasının hammaddesi yurtdışından geliyor. Kur yükseldiğinde ihracatımız artıyor ama hammaddenin dışardan alınması nedeniyle ithalatta artıyor. Sürekli carı açık veriyoruz.

            Katma değeri yüksek teknolojik ürünler ihraç etsek o zaman ihracatın döviz açığının kapanmasında çok faydası olur veya tarımsal ürünler ihraç etsek yine döviz açısından avantaj sağlarız. Ama ne yazık ki politikalarımızı bu yönde geliştiremedik.

            Dolayısıyla, borçlanarak ve ithalata dayalı bir modelde, bırakınız döviz rezervlerinin artmasını, sürekli net rezervleri bugünkü gibi eksi 50 milyar dolarlar seviyesinin üzerine çıkaramıyoruz.

            Bu durumda dolar kurunu baskılayacak bir tek faiz silahı bulunmaktadır. Bu silahı da ters çalıştırınca dolar aldı başını gidiyor.

            Peki, ekonomi yönetimi bu kadar basit bir kuralı bilmiyor mu? Tabi biliyor. Ama gelecekte seçimler var. Seçimin kazanılması için her yol deneniyor. Ülke çıkarları ile çelişmesine rağmen.

            Faiz indirilecek, piyasaya para pompalanacak. Araba, ev satışları hızlanacak, bir canlılık başlayacak. Yani yalancı bir cennet yaratılacak.

            Arkasından, bakınız büyüdük, şahlandık nutukları atılarak seçime gidilecek. Önceleri de böyle olmadı mı?

            Bu taktik bu seferde tutar mı dersiniz?

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat