Özdilek

Turizm

STK’sız Tökeli İmre Töreni

Macar Kralı Tökeli İmre, ölümünün 310. yılında Sekapark'ta STK’sız Tökeli İmre Anıevi’nde anıldı

15 Eylül 2015 Saat: 00:44
STK’sız Tökeli İmre Töreni
STK’sız Tökeli İmre Töreni

Kocaeli'de önde gelen STK ların öncülüğünde oluşa gelen Macar kralı Tökeli İmre  ve Avrupanın en cesur kadını olarak ta bilinen  Karısı İlone Zirini’in, her yıl anma töreni Kartepe’nin Karatepe köyünde kendi imkanları ile mütevazi bir törenle anılmaktaydı. Organizasyonları üslenen hatta bu amaçlı kurulan Türk Macar dostluk derneği ev sahipliğinde diğer derneklerle birçok etkinliğe emek verdiler.

    STK lara destek olmak amaçlı Kocaeli Büyükşehir ve Kartepe belediyelerinin olaya dahil olmuşlardı.

Hatırlanacağı gibi bir süre ortak yapılan etkinliklerden nemalanmak isteyen Belediyeler, Macaristan’a  Belediye Başkanları ve yakınlarından oluşan  300 kişilik çıkartma yapmaları, oldukça fazla eleştiri almıştı.

Daha sonra erki ele geçiren Belediyeler STL’ları dışlayarak kendi inisiyatiflerinde anma törenleri yapmaya başladılar.

Bu gün olduğu gibi sadece protokol düzeyinde oluşturulan törenlerle geçiştirilmesi  ilgi  ve alakanın olmaması gözlerden kaçmadı.

 

TÖREN MACAR KONUKLAR İLE SINIRLI  KALDI

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, eski Macar Kralı Tökeli İmre'nin 310. ölüm yıldönümü nedeni ile Sekapark Kültür Alanı'nda bulunan Tökeli İmre Anı Evi'nde anma töreni düzenlendi.

 

 

Törende Macar ve Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip olan ve Tökeli İmre’nin mezarında da yer alan Tuğrul Kuşu heykelinin açılışı da yapıldı. Açılış konuşmalarında Türk–Macar dostluk mesajları verildi.

 

TÜRK-MACAR ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ

Anma törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Doç Dr. Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş, Budapeşte Büyükşehir Belediye Başkanı Istvan Tarlos, Macaristan Ankara Büyükelçisi Gábor Kiss, Macaristan Milli Müzesi Başkanı Dr. László Csorba ile Türk ve Macar üst düzey yöneticileri katıldı.                                       

 

MACAR ORDUSUNDA BİR TÜRK

İki ülkenin milli marşlarının dinlenmesinin ardından bir konuşma yapan Macaristan Milli Müzesi Başkanı Dr. László Csorba Türkiye ile ilişkilerinin uzun yıllar öncesine dayandığının altını çizdi. Csorba, Türk-Macar ilişkilerinin artarak devam ettiğini dile getirerek bir anısından bahsetti. Macaristan ordusunda zurnası ile müzik çalan bir Türk askerinin hikayesinde  “Hasan” ismini öğrendiğini kaydeden konuk müdür, bu dostluğun Kocaeli’de de sürdüğünü ve Tökeli İmre’nin Kocaeli’de yaşatılması ile de önemli bir boyuta taşındığını ifade etti.

 

Ardından söz alan Budapeşte Belediye Başkanı Istvan Tarlos ise konuşmasına terör saldırılarında şehit olan vatandaşlar için Macaristan halkı adına başsağlığı dileklerini iletti. Konuk belediye başkanı, Macar tarihinde Kocaeli’nin önemli bir yeri olduğunu ifade ederek, “Burada hayata geçirilen, Tökeli İmre’nin hatıralarının yaşatılması ile ilgili hizmetler hiçbir yerde yapılmadı” dedi. Tarlos, Macaristan’da da Osmanlı’ya ait eserlerin aynı hassasiyetle korunduğunu söyledi.

 

 

TUĞRUL KUŞU HEYKELİ

Tökeli İmre’nin mezarı üzerinde bir yüzünde kabartmalar da bulunan anıt ve Tuğrul Kuşu heykelinin birebir kopyası SEKA Park Kültür alanındaki Macar Evi Bahçesi’nde Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı tarafından yeniden inşa edildi. Tuğrul Kuşu heykeli ise Macaristan’dan getirildi.

 

TUĞRUL KUŞU NEDİR

Tuğrul Kuşu, Divânu Lügati't-Türk'te de adı geçen atmacagillerden bir kuştur. Macar ve Türk mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Türk mitolojisinde Zümrüdü Anka olarak da bilinen Simurg'un karşılığı olarak geçmektedir. Selçuklular da bu kuşu sembol olarak yer yer kullanmıştır.

 

TÖKELİ İMRE

Tökeli İmre, kendisine Osmanlı Devleti tarafından verilen Orta Macaristan Krallığı zamanında Osmanlı Devleti’nden aldığı destekle Avusturya’nın birçok kalesini ele geçirdi. İkinci Viyana Kuşatması’nda uğranılan başarısızlıktan sonra aldığı kaleleri kaybeden Tökeli İmre, Karlofça Barış Görüşmeleri’nde Osmanlı Devleti’nden istenmiş, fakat bu istek kabul edilmemiştir. Tökeli İmre, 1705 yılında İzmit’te vefat etmiştir. Tökeli İmre mührünün üzerine "Kral-ı Orta Macar'ım ki namım Tökeli İmre, Mûin-i Âli Osman'ım daim hâzırım emre" yazdırarak Osmanlı Devleti’ne bağlılığını göstermiştir.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat