Özdilek

Sağlık

Sepsis hastalığına dikkat.!

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Sepsis farkındalık günü nedeniyle önemli bilgilendirmeler yaptı.

13 Eylül 2019 Saat: 10:56
Sepsis hastalığına dikkat.!
Sepsis hastalığına dikkat.!

Sepsis hastalığına dikkat.!

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Sepsis farkındalık günü nedeniyle önemli bilgilendirmeler yaptı.

Sepsis hastalığına dikkat.!

13 Eylül Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sepsis Farkındalık Günü” olarak kabul ediliyor. Uzmanlar tarafından sepsis hastalığının her yıl dünyada 30 milyondan fazla insanı etkileyen bir sağlık problemi olduğu belirtiliyor. Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü sepsis farkındalık günü nedeniyle önemli bilgilendirmeler yaptı.

SEPSİS nedir?

Vücudun enfeksiyonlara karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda, kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen bir klinik tablodur. Dünyada her yıl yaklaşık  9 milyon kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor.

Kimler risk altında?

1 yaş altı çocuklar, 60 yaş üzerindeki erişkinler, kronik akciğer, karaciğer ve kalp hastalığı olanlar, dalağı alınmış kişiler, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, diyabet ve AİDS hastaları risk altında olarak değerlendiriliyor.

Belirtileri nelerdir?

Konuşma bozukluğu, şuur bulanıklığı, titreme, yüksek ateş, kas ağrısı, idrar çıkışının olmaması, nefes darlığı, ciltte renk değişikliği gibi belirtiler sepsis hastalığını düşündürmektedir. Bu belirtilerin görülmesi halinde kişiler vakit kaybetmeden aile hekimi ya da sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.

Hastalık nasıl önlenebilir ?

Enfeksiyonlara karşı aşılanmayla, el hijyeninin sağlanmasıyla, hastane kaynaklı enfeksiyonların önlenmesiyle, toplumda farkındalık oluşmasıyla hastalığı önlemek mümkündür.

Kocaeli’de sepsis farkındalık çalışmaları

Kocaeli’de 13-20 Eylül tarihleri arasında “Sepsisi Tanı, Hayatı Kurtar” sloganıyla hastalıkla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla, İl Sağlık Müdürlüğü ve bünyesine bağlı sağlık kuruluşlarında çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Hastanelerin  acil servislerine, yoğun bakım, kemoterapi ve hemodiyaliz ünitelerine, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, çocuk hastalıkları poliklinik ve kliniklerine bilgilendirici broşürler asılarak vatandaşların farkındalık ve bilgilendirilmesi sağlanmış olacak. Ayrıca nüfusun yoğun olduğu belirli noktalara sağlık profesyonelleri tarafından kurulacak stantlarda vatandaşlara sepsis hastalığı ve korunma yolları konularında eğitimler verilerek bilgilendirme ve farkındalık sağlanacak.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat