Özdilek

Kültür/Sanat

Santa Barbara, 20. kez İzmit'te anılacak

Hristiyanlık dinini seçtiği için 4 Aralık 235 tarihinde babası tarafından öldürülen Santa Barbara, Şehitler Korosu’nda ortodoksların Dini Lideri Patrik 1.Bartholomes de katılımıyla anılacak.

30 Kasım 2019 Saat: 12:28
Santa Barbara, 20. kez İzmitte anılacak
Santa Barbara, 20. kez İzmit'te anılacak

Santa Barbara, 20. kez İzmit'te anılacak

İlimizde yirmi yıldan bu yana anılan Azize Santa Barbara, bu yıl, ‘Çeşitliliğin kucaklanması ve Kalbim seni unutur mu? sloganı ile anılacak. Hristiyanlık dinini seçtiği için Bin 784 yıl önce babası tarafından boğazı kesilen Santa Barbara’nın anmasına ortodoksların Dini Lideri Patrik 1.Bartholomes ve İstanbul’dan Rumlar da katılacak. Konu ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Santa Barbara HUB Kültür ve Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Berna Metingü’ye Kooperatif’in Onursal Başkanı Numan Gülşah da eşlik etti.

Santa Barbara anması öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Santa Barbara HUB Kültür ve Turizm Geliştirme Kooperatifi Onursal Başkanı Numan Gülşah, “20 yıldan beridir Bartholomes’la görüşüyorum. Dedim ki artık daha kapsamlı bir proje yapalım. Bu vakfımızın da kurulmasından sonra anma için daha kapsamlı ve mütevazı bir organizasyon düşündük ve kendisi de buraya geliyor. İzmit’i dünyaya tanıtacak en önemi isimlerden birisi Santa Barbara’nn ölümün üzerinden çok uzun yıllar geçti ve unutmadık. Rum Patriği Bartholomes  daha önce de katılmıştı. Bu üçüncü gelişi olacak” dedi.

Etkinlikle alakalı bilgi de veren Gülşah, “09.30’da Barbara’yı anma etkinliği var, sonra Vali Aksoy’u ziyaret edecek. Devamında Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’i ziyaret edecek. Aynı gün belirlenen programlara da eşlik edecek. Tüm halkımız gelebilsin diye konser ücretini 20 TL olarak bekledik. Ertesi gün de kadın konulu panel de olacak 5 Aralık Perşembe günü yapılacak. Azize Barbara’nın 20 yıllık İzmit serüveninin sonunda, vakıf yerine geçebilen kültür ve turizm geliştirme kooperatifini geçen yıl kurduk.  İzmit’i dünyaya tanıtacak olan Azize Barbara’dır” dedi.

Gülşah’ın ardından söz alan Santa Barbara HUB Kültür ve Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Berna Metingü, “Ben psikoloji eğitimi aldım, sanat terapistiyim, İzmit doğumluyum. Uzun yıllar şehir dışındaydım. İzmit’e gelince bir psikolog edasıyla baktım konuya. Bir başka kişi kültürel anlamda bir başka anlamda da bakabilir. Burada önemli olan dünyadaki kültürleri kurcalamaktır. Santa Barbara projesi 20 yıldır üzerinde durulan bir konu. Ben Santa Barbara’nın çok güçlü bir karakter olduğunu düşünüyorum, duruşunu bozmaması çok önemli. Babasının üzerinde çok büyük baskısı vardı. Ve ardından gelişen ölüm ise çok acı. Baskı şefkat duygusunu yok etmiştir” dedi.

Santa Barbara ve babası arasındaki ilişkinin çok güçlü olduğunu da ifade eden Metingü, “Kız çocukları ve kadınlar ne kadar kendini ifade edebilir. Burada önemli olan kaliteli eğitimdir. Ben de bu amaçla Santa Barbara konusuna yaklaştım. Geçmişte yaşanmış olan bu hikaye aslında halen yeni olmuş gibidir. Bizim de bu öğrendiklerimizden yeni bir şey çıkarmamız gerek. Dil, din, ırk, fak etmeksizin herkese tüm dünyaya sloganımızla sesleniyoruz gelin birlikte olalım, çeşitlilikleri kucaklayalım. Diğer sloganımız da kalbim seni unutur mu? Bu iki sloganla hareket ediyoruz. Asıl büyük güneşimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk  de diyor ki yurtta sulh cihan da sulh. Biz de bu sloganlarımızla halkımızı kucaklıyoruz. Bu emekle İzmit’te çok güzel bir alan oluşturacağız ” dedi.

Sözlerini sürdüren Kooperatif Başkanı Berna Metingü, “Bu etkinlik maddi ve manevi anlamda şifa olacaktır. Çünkü geçmiş her zaman önemlidir. Bunu hatırlarsak eğer bugün yeni bir şey söyleyebiliriz. Aslında bizim özümüz de bu. Misafirperver bir ülkeyiz. Buradan bir anlamda da dünyaya sesleniyoruz. İzmit’in altındaki kolektif alandan Nikomedya’dan sesleniyoruz. Bu anma etkinliği ile turizmin hareketleneceğini de düşünüyoruz. İzmit’te kültürel olarak çeşitliliğin olduğu bir alan oluşturacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

 

Santa Barbara anma etkinliği:

4 Aralık 2019 Çarşamba

09:20 İstanbul Rum Ortodoks Patriği 1. Bartholomos’un gişelerden karşılanması

09:30-11:00 İstanbul Rum Ortodoks Patriği 1. Bartholomos’un yönetiminde Santa Barbara anma etkinliğinin Santa Barbara Kulesi’nde gerçekleştirilmesi

12:00-13:30 Double Tree by Hilton’da öğle yemeği

12:30-17:00 İzmit Yelken Kulübü’nde GreenCup DJ Party

13:00-17:00 İzmit Yelken Kulübü’nde GreenCup Santa Barbara Sister Citles Board Sembolik Yelken geçidi ve ödül töreni, ardından kokteyl

14:00-17:00 İzmit kültür turu

18:00-20:30 Double20 yıllık kültür serüvenin dünyauizmite getieek olan bir kültür koorpertifi kuruldu o kop başkanı da azia barabradan dolayı bir kadın.

20:00-23:30 Double Tree by Hilton’da Selçuk ve Rana Alagöz’ün katılımlarıyla Nicemedia Tolerance Ensemble konseri

5 Aralık Perşembe

08:30-10:00 kahvaltı

10:30-12:30 Double Tree by Hilton’da kültürel miras olarak ‘Çeşitliliğin kucaklanması ve Kadın’ konulu panel ve sonuç bildirgesinin basına açıklanması

13:30-15:00 İzmit kültür turu

 

 

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat