Özdilek

Spor

Rıdvan Şükür, Kyzikos Ultra Maratonu'na davet edildi

Dağcı ve tarihçi Rıdvan Şükür, Kyzikos ultra maratonu yarış direktörü Mustafa Kızıltaş tarafından Kyzikos ultra maratonuna davet edildi.

27 Eylül 2019 Saat: 23:36
Rıdvan Şükür, Kyzikos Ultra Maratonuna davet edildi
Rıdvan Şükür, Kyzikos Ultra Maratonu'na davet edildi

Rıdvan Şükür, Kyzikos Ultra Maratonu'na davet edildi

Dağcı ve tarihçi Rıdvan Şükür, Kyzikos ultra maratonu yarış direktörü Mustafa Kızıltaş tarafından Kyzikos ultra maratonuna davet edildi.

Rıdvan Şükür, Kyzikos Ultra Maratonu'na davet edildi

Adını antik dönemde büyük bir medeniyetin yaşadığı Kyzikos kentinden alan "Kyzikos ultra maratonu" Balıkesir Erdek çevresinde ilk kez düzenleniyor.  

Kapıdağ eteklerinde bulunan Kyzikos Antik Kenti çevresinde ilk kez düzenlenecek koşunun tarih doğanın birbirini kucakladığı patikalarda düzenlenecek olmasının koşuya anlam katacağını söyleyen Şükür, 4-6 Ekim 2019 tarihleri arasındaki Kyzikos ultra maratonunu koşu takvimi içine aldığını belirtti.  

Tarihçi Şükür, Kyzikos sikkelerinin döneminde antik dünyanın en geçerli paralarından birisi olduğunu, Atina ve Persliler tarafından hiçbir zaman yasaklanmadığını belirtti.

Kyzikos  ultra maratonu Erdek ve Bandırma Belediyeleri dışında Balıkesir valiliği ve Balıkesir Büyükşehir belediyesi tarafından da destekleniyor. 

 

Kyzikos Antik kenti

Marmara Denizi’nin güneyinde bulunan Kapıdağ Yarımadası’nın Erdek ve Bandırma Körfezleri arasında, bataklığın biraz kuzeyinde geniş bir bölgeye yayılmış olan Kyzikos,  M.Ö. 364 yılında bağımsızlığını kazanmış, M.Ö. 334 yılında Büyük İskender’in Persler’ i yenmesiyle Makedonyalılar’ ın egemenliğine geçmiştir.

M.Ö. 3. y.y.’ da Marmara Denizi’nde ticaret yolları üzerinde olması nedeniyle büyük önem kazanmış olan Kyzikos, M.Ö. 2. Y.Y’da Bergama ile de iyi ilişkiler içine girmiş, bir bilim ve kültür merkezi haline gelmiştir.

Bergama’nın Romalıların eline geçmesiyle Bergama ile iyi ilişkiler içinde olan Kyzikos da Romalılar’ la dost olmuş, ancak daha sonra Romalıların egemenliği altına girmişlerdir. Gerek İstanbul’u zapt etmek için Kyzikos’a gelen Araplar, gerekse depremler yüzünden zarar gören Kyzikos 23 Eylül 1063’de olan korkunç deprem neticesinde baştanbaşa yıkıldı. Sağ kalanlar ise şehri terk etmeye başladılar.

Kyzikos sikkeleri

 Kyzikos, Roma döneminde de Anadolu'daki ayrıcalıklı kentlerden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Kenti sembolize eden ton balıklı ünlü sikkeler, antik dünyanın en geçerli paralarından olmuş ve ne Atina ne de Persler tarafından basımları hiçbir zaman yasaklanmamış eşsiz bir sikke olarak tanımlanmaktadır. Antik kaynaklar ve yazıtlar, Kyzikos sikkelerinden sıklıkla bahsetmektedir. Kentin elektron sikkeleri, Yunan anakarası ile Karadeniz arasındaki uluslararası tahıl ticaretinde etkin bir rol oynamıştır.

Hadrianus Tapınağı

Kyzikos Kenti’nde ise şimdiye kadar tespit edilmiş dört tane tapınak vardır. Bunlardan en büyüğü ve en önemlisi Hadrian Tapınağı’dır. Hadrianus Tapınağı da İmparator Hadrianus adına Kyzikoslu mimarlar tarafından yapılmıştı.

  

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat