Özdilek

Güncel

Taşeron işçisine 1 Mayıs müjdesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yol-İş Sendikası toplantısında taşeron işçilerin kadroya alınması töreninde yaptığı konuşmada binlerce işçiyi ilgilendiren bir açıklama yaptı.

30 Nisan 2015 Saat: 23:45
Taşeron işçisine 1 Mayıs müjdesi
Taşeron işçisine 1 Mayıs müjdesi

Başbakan Davutoğlu burada yaptığı konuşmada "Yarın 1 Mayıs. 6417 karayolu işçisinin kadrosu hayırlı olsun. Bir bayram ve müjde dedim. Bugün 30 Nisan, yarın 1 Mayıs. Sizler de emeklerinizle Türkiye'nin dört bir yanını birleştiren karayolları işçilerisiniz, onurun en büyüğünü yaşıyorsunuz. Devletin asli görevi insan onurunun parçası olan emeğin hakkını vermektir. Bütün emekçi kardeşlerime sesleniyorum, alın terlerinizin hakkı alın teriniz kurumadan verilecektir" dedi.

Başbakan Davutoğlu konuşmasının devamında "Gelelim hepimizin en önemli konularından biri olan, taşeron meselesine. Bir kere şunun bilinmesini isterim. Biz bunu avucumuzda bulduk. Taşeron meselesi AK Parti iktidarlarının çıkardığı mesele değildir. İlk çıkaran 1936'ta CHP iktidarıdır. İlk taşeron uygulaması 1936'da başlamıştır. Biz önümüzde bulduğumuz devasa problemi çözebilmek için bir çok adım attık.

Alt işveren olarak çalışan işçilerimizin haklarını tanzim ettik. Onlara üç yıl şartı getirdik, ücretli izin şartı sağladık. toplu iş sözleşmelerinden yararlanma hakkını genişlettik. ücretlerin tam ve zamanında ödenmesi şartını getirdik. kıdem tazminatlarının kamu tarafından ödenmesi şartını da getirdik. geçen sene 2014 eylül ayında, yani taşeron işçileriyle asıl işçiler arasındaki eşitsizlikleri giderdik.

Ama 2014 Eylül ayında, Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığında başlayan yasal süreç tamamlandı ve alt işverenlerin düzenlenmesiyle ilgili yasal çerçeve oluşturduk. Artık asıl iş yapan hiç kimse taşeron işçi olarak çalıştırılmayacak. Net bir ayrım getiriyoruz. Asıl iş yapanlar, yardımcı iş yapanlar. Bunları tanımlayacağız.

O günden bugüne bütün kurumlarımızla tek tek tasnif ediyoruz, belirliyoruz. Asıl iş yapılan alanlarda kesinlikle taşeron işçi uygulamasına son vereceğiz. Yardımcı iş, hizmet alımı alanlarını da tek tek tanımlayıp sınırlayacağız. Teknoloji gerektiren alanlarda, belli ihtisas alanlarında yardımcı iş uygulamasına devam edeceğiz. İlk adım olarak işte sizlere, karayollarında çalışan taşeron işçilerimize kadro imkanı veriyoruz.

Ben tek tek sizlerin nerelerde ne şartlarda çalıştığınızı dinledim. Ve açık bir şekilde gördüm ki, karayollarında çalışan sizler asıl iş yapıyorsunuz, yardımcı iş yapmıyorsunuz. Onun içinde bu gerekçeyle ilkesel olarak sizlerin kadroya alınmasının bizim sorumluluk alanımızın içine girdiğine karar verdik. Hem yaptığınız işin mahiyeti olarak, hemde ulaştırma bakanlığımızın ihtiyaçları çerçevesinde bundan sonra da sizin emeğinize ihtiyacımız var. Daha çok yollar yapacağız" dedi.


YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat