Özdilek

Siyaset

TAHSİN TARHAN’DAN KREDİ VE KART MAĞDURLARI İÇİN ÖNERGE

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın, kredi kartı ve kredi mağduru vatandaşların faiz yükünü azaltacak önerisi AKP Milletvekillerinin oylarıyla reddedildi..

26 Aralık 2015 Saat: 13:34
TAHSİN TARHAN’DAN KREDİ VE KART MAĞDURLARI İÇİN ÖNERGE
TAHSİN TARHAN’DAN KREDİ VE KART MAĞDURLARI İÇİN ÖNERGE

TBMM’de görüşülen torba yasanın birinci maddesi için değişiklik önergesi veren Tahsin Tarhan, 13 yılda 130 kat artan kredilerle ilgili atandaşın mağdur olduğunu, bu nedenle Banka ve Sigorta muameleleri vergisinden muaf tutulmasını istedi.

TBMM Genel Kurulu’nda devam eden görüşmelerle ilgili değişiklik önergesi için söz alan Tahsin Tarhan, konuşmasına 85 yıl önce Menemen’de katledilen Devrim Şehidi Kubilay’ı anarak başladı. Tarhan’ın bu sözleri CHP sıralarından büyük alkış aldı.

Geçmiş dönemlerde AKP’nin bir alışkanlık haline getirdiği bir torba kanun klasiğini eleştiren Tarhan, Ceza İnfaz ile ilgili bir düzenlemeyi getirip bir de Gider Vergileri’ni dahil etmenin etik olmadığını bildirdi.

Türkiye”nin son 13 yılıyla ilgili bir profil çizen CHP Milletvekili Tahsin Tarhan, AKP’nin hem ülke içinde, hem de uluslararası camiada Türkiye’yi içine soktuğu durumu özetledi.

 

“SANAYİ DURDU”

Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Makina Mühendisleri Odası’nın “Sanayinin sorunları ve Analizleri” konulu araştırma raporunu hatırlattı. Raporun en çarpıcı tespitini, “Sanayi firmaları, kaynaklarını sanayi yatırımı yerine dövize bağlamaktadır.Yani firmalar artık üretim yapamamaktadır.Yatırımlar askıya alınmış durumdadır” sözleriyle dile getiren Tarhan şöyle devam etti:

 “Üretime dayanmayan ekonomi çöker,Çöken ekonomilerde fabrikalar ya kiraya verilir ya da satılır. Bugün sanayicimiz maalesef işte bu durumdadır. Fabrikalar satılıyor,işçi tazminatları ödenemiyor,İflas ertelemeleri gün geçtikçe artıyor. Çarklar durdu.Sanayi durdu. Üretim ekonomisi sürekli düşüşte, inşaata ve ranta dayalı ticaret ekonomisine geçildiği bir dönemdeyiz.Artık sanayiciler çocuklarına miras olarak sanayiciliği bırakmak istemiyor.Buradan çağrıda bulunuyorum. Acilen sanayide eğitim ve üretim seferberliği başlatmalıyız..”

MAĞDURLARI RAHATLATACAK ÖNERİ

CHP Milletvekili Tahsin Tarhan, kredi ve kredi kartı mağdurlarını rahatlatacak teklifini de milletvekillerine anlattı. Vatandaşların ihtiyaç, konut ve otomobil alımı gibi amaçlarla bankalardan kullandıkları kredilerin son 13 yılda 130 kattan fazla arttığını kaydeden Tarhan, “Kredi kartı borçlarıyla birlikte bu tutar 380 milyar lira civarında seyretmektedir. Bu borç vatandaşlar üzerinde önemli bir faiz yükü oluşturmaktadır. Vatandaşların 2010 yılı başından Ekim 2015 sonuna kadar olan dönemde bankalara tüketici kredisi ve kredi kartı borçları için ödedikleri toplam faiz 176,6 milyar lirayı bulmuştur. Vatandaşların kredi veren kuruluşlardan kullandıkları kredilerden sadece konut kredileri için ödedikleri paralar Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden müstesna tutulmuştur. Konut kredileri toplam tüketici kredilerinin yüzde 46’sını oluşturmakta, geri kalan yüzde 54’lük kısım ise ihtiyaç, otomobil ve benzeri nedenlerle kullanılan kredilerden oluşmaktadır. Önerimizle, bankalar ve tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan ihtiyaç ve konut gibi diğer tüketici kredilerinden lehe alınan paralar da Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden müstesna tutulmaktadır. Bu yolla vatandaşlar üzerindeki dolaylı vergi yükünün çok az da olsa azaltılması amaçlanmaktadır” diye konuştu.

Tahsin Tarhan’ın, kredi ve kredi kartı mağdurlarının yükünü azaltacak önerisi AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedidi.

YORUMLAR Üye Girişi

 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere 1 yorum yapılmıştır
fatih 23.12.2015 21:22
odabaşı ve samimi ve cesur sivil toplumu tebrik ediyorum,siyaset -toplum işbirliğini gerçekleştirip ülkeyi sıkıntılardan kurtarmak için kıyasiye çalışıyorlar.
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat