Özdilek

Ekonomi

Sendikalı Ol İş Cinayetleri Son Bulsun!

Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz,son yıllarda kontrolsüz ve iş güvencesiz çalışan işçilerin uğradığı iş kazası sonucunda işçi ölümlerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

26 Mart 2015 Saat: 09:01
Sendikalı Ol İş Cinayetleri Son Bulsun!
Sendikalı Ol İş Cinayetleri Son Bulsun!

Konuyla ilgili basın açıklaması şöyle:

Kapitalizm işçileri sadece sömürmüyor, sömürürken katlediyor. Her yıl iş kazaları sonucunda binlerce işçi hayatını kaybediyor. Küresel kapitalizmin dizginlenemez kâr hırsı, kuralsızlaştırma, taşeronlaştırma ve özelleştirme iş cinayetlerinin katlanarak artmasına neden oluyor.

 

Türkiye'de 2014 yılı içerisinde meydana gelen iş cinayetlerinde 1886 işçi yaşamını yitirdi. Türkiye bu sonuçlarla iş cinayetlerinde dünyada üçüncü, Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır. İş cinayetlerinin tamamına yakını (%98) tedbir alındığında önlenebilir kazalardan oluşmaktadır. Ancak hükümet gereken tedbirleri almadığından bu işçiler 2014 yılında iş cinayetlerine kurban gittiler.

 

Yine istatistiklere göre iş cinayetlerinde ölenlerin %80'ni sendikasız işçilerden oluşuyor. Sendikaların olmadığı yerlerde işverenler iş cinayetlerinin önlenebilmesi için hiçbir önlem alma ihtiyacı duymuyor. İş cinayetlerinin bu denli artmasının ana nedenleri ise şöyle sıralanabilir:

 

–        kâra dayalı neoliberal sistemin gittikçe yayılması

–        hükümetlerin yeterli denetim ve güvenlik önlemlerini almaması

–        işçilerin büyük bölümünün sendikasız olması

–        güvencesiz çalışmanın her geçen gün yayılması

–        özelleştirmeler

 

Bugün Türkiye'de sendikalar yıllardır birinci önceliği insan değil kâr olan neoliberal politikalara son verilmesi, iş cinayetlerine yönelik gerekli denetimlerin yapılarak güvenlik önlemlerinin alınması, sendikaların iş cinayetlerine karşı daha etkin ve örgütlü bir politika izlemesi, güvencesiz çalışmaya ve özelleştirmelere son verilmesine yönelik mücadele yürütüyor. Bu mücadeleyi ülkedeki iş cinayetleri son bulana kadar sürdüreceklerini ilan ediyorlar.

 

Petrol-İş olarak 26 Mart 2015 tarihini Türkiye işçilerinin iş cinayetlerine karşı mücadelesine adıyoruz. Güneydoğu Avrupa Enerji Sendikaları Ağı Retunsee üyesi bütün sendikalar bugün Türkiye işçilerinin yeni iş cinayetlerine kurban gitmemesi için eylemdeler.

 

 

Çalışırken ölmek istemiyoruz!

 

 

Süleyman Akyüz

Petrol-İş Sendikası

Gebze Şubesi

Yönetim Kurulu adına

Başkan

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat