Özdilek

Siyaset

Oksijen tüpüyle mi dolaşalım?

CHP İl Başkan Yardımcısı Müzeyyen Topçu Tan, Kocaeli 1. İdare Mahkemesi’nin Körfez ilçesinde bulunan Gübretaş’ın yapacağı amonyak depolama tankının yapımına izin vermesine tepki gösterdi. Tan, “Olası bir kaza için sırtımızda

24 Kasım 2014 Saat: 15:33
Oksijen tüpüyle mi dolaşalım?
Oksijen tüpüyle mi dolaşalım?

CHP Kocaeli Çevre ve Sağlık Komisyonu adına bir basın açıklaması gerçekleştiren İl Başkan Yardımcısı Müzeyyen Topçu Tan, Körfez ilçesinde Gübretaş’ın kuracağı amonyak depolama tanklarına, Kocaeli 1. İdare Mahkemesi’nin izin vermesine tepki gösterdi. Tan, “Uzmanlar ‘amonyağı süzen maske yok’ diyor. Yetkililere soruyoruz; tesis kurulduğunda, bölgede yaşayan herkes olası bir kaza için sırtında oksijen tüpüyle mi dolaşacak” ifadelerini kullandı. Tan’ın yaptığı açıklamaya Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Yılmaz, Mimarlar Odası Başkanı Arsal Arısal, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Halim Karabekir ve partililer katıldı.

 

SÜRECİ ANLATTI

Körfez ilçesine kurulacak olan amonyak depolama tanklarıyla ilgili süreci ve eleştirilerini sıralayan Müzeyyen Topçu Tan şunları söyledi; “Körfez ilçemizde bulunan Gübretaş Yarımca Tesisleri içerisinde yer alan ve Gübre Fabrikaları Türk A.Ş tarafından gerçekleştirilmesi planlanan ‘Amonyak Depolama Tankı’ projesi hakkında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 21 Ocak 2014 tarihli Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda olumlu karar verdi. Karar üzerine partimiz 20 Mart 2014 tarihinde kararı iptal istemiyle mahkemeye başvurdu.

 

ÜRETİME SAYGIMIZ VAR AMA…

Açılan davanın sonucunda Kocaeli 1. İdare Mahkemesi, herhangi bir olumsuzluk tarafından tespit edilmediğini belirterek itirazımız reddedilmiştir. CHP olarak üretime saygımız var. Sanayi düşmanlığımız yok. Ancak kentimiz sanayi açısından, üretim depolama ve taşıma konusunda hali hazırda her türlü kimyasal risklerle karşı karşıya değil miyiz? Bu ne hırs, bu ne doymazlıktır. Uzmanlar ‘amonyağı süzen maske yok’ diyor. Yetkililere soruyoruz; tesis kurulduğunda, bölgede yaşayan herkes olası bir kaza için sırtında oksijen tüpüyle mi dolaşacak” açıklamasında bulundu.

 

8 BİN KURULUŞUN 513 TANESİ OSB’LERDE

Müzeyen Topçu Tan’ın konuşmasının ardından bir sunum yapan Kocaeli Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Halim Karabekir, “Türkiye’de sanayi üretimi dendiğinde tüm mevzuatın bir kenara bırakılarak önü açıldığını belirten Halim Karabekir, “Kocaeli,Türkiye’nin İstanbul’dan sonra en kalabalık ili. Organize sanayi bölgeleri aslında güvenli alanlardır ancak Kocaeli’de 16 tane organize sanayi bölgesi var ama 8 tanesi tam anlamıyla çalışıyor. 8 bin 851 firmamız var ama bunların sadece 513 tanesi organize sanayi bölgesinde yer alıyor. Üretimden dolayı katı, sıvı ve gaz halinde atıklar ortaya çıkar. Kimyasallar soluyarak vücuda etki eder” dedi.

 

AMONYAĞIN TEHLİKELERİ

Amonyağın sanayi de bol miktarda kullanıldığını ifade eden Halim Karabekir, “Keskin ve hoş olmayan bir kokuya sahip. Renksiz bir madde. Amonyak tanklarının mutlaka soğutma sistemine sahip olsun ki bulunduğu alanda sıvı olarak kalabilsin. Eğer amonyak herhangi bir sebepten dolayı sızıntı yaparsa beyaz bir bulut oluşturuyor. Eğer amonyağa yüzde 16 ile 27 arasında bir kalay karışımı olursa patlama ve yanma tehlikesi baş gösteriyor. İnsan sağlığı konusunda solumayla zehirleyici etki yapıyor. Çıplak elle dokunulduğunda donma yanmalarına sebep oluyor. Göz temasında kalıcı hasarlara sebep ola biliyor. Yutulması halinde ciddi hasarlara sebep oluyor” diye konuştu.

 

GÜVENLİK MESAFESİ
Amonyakla ilgili bir işte çalışanların önemli önlemler alması gerektiğini ifade eden Halim Karabekir, “Olası bir depremde veya doldurma boşaltma esnasında bir sızıntı olursa çevreye çok ciddi zarar vere biliyor. Yine saklandığı tankın soğutma sistemi bozulursa patlama ihtimali yükseliyor. 200 metreden bir insan amonyağın kokusunu alabilir. Tonlarla amonyak bulunan noktalarda insanlarla amonyak arasına bin 500 metre güvenlik mesafesi konulmalı. Bu sadece gaz yayılmasına karşı bir mesafe. En basit akaryakıt tankı 20 ton taşır. Amonyak tankları 500 metre küpten aşağıya olmaz. GÜBRETAŞ’ta 300 metreküplük bir tank vardı. Bu 250-300 ton eder” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat