Özdilek

Güncel

Sapanca Gölü’nü kurtarmak için çok büyük adım

İSU, TÜPRAŞ'ın su ihtiyacını karşılayacak Körfez Atıksu Arıtma Tesisi'nin yatırımına başladı. Yatırım tamamlandıktan sonra Tüpraş artık Sapanca Gölü’nde su almayacak.

28 Ağustos 2014 Saat: 17:53
Sapanca Gölü’nü kurtarmak için çok büyük adım
Sapanca Gölü’nü kurtarmak için çok büyük adım

Yaşana kuraklık, gölü besleyen derelerin yaklaşık 30 firmanın işgal etmesi ve kontrolsüz su çekilim derken Sapanca Gölü’nde su seviyesi bu yıl ilk kez geçtiğimiz ay en az 29.90 olması gereken işletme kodunun altına düştü. Şu anda 29.00'lara inen su kodundaki düşüş sürüyor. Yine geçen ay dikey düşüşün normalin 2 metre 54 santim altında olduğu tespit edilen gölde, bu dikey düşüş 3 metreye kadar yaklaştı. Sapanca Gölü’nde su aldığı için oldukça eleştirilen kurumların başında gelen Tüpraş’ın göl suyu yerine başka kaynakların kullanacak olması bir nebze olsun Sapanca Gölü’ne rahatlatacak. İşte o önemli adım için çalışmalar başladı.

10 BİN TON ARITILMIŞ SU

İSU'dan yapılan yazılı açıklamada, atıklardan geri kazanım suyu elde edilerek sanayi ve yeşil alanda kullanılması için yatırımların sürdürüldüğü kaydedildi. Kullar ve Plajyolu arıtma tesislerindeki çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğine işaret edilen açıklamada, TÜPRAŞ'ın kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak projeye de bir süre önce başlandığı bildirildi. Açıklamada, her tesisten günlük 10 bin ton arıtılmış su sağlanacağı kaydedilerek, "Önemli miktarda su tasarrufu sağlaması hedeflenen projeler 11 milyon 750 bin liraya mal olacak.

YER ALTI SUYU DA KORUNACAK

İSU, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olan ve su ihtiyacını Sapanca Gölü'nden alan TÜPRAŞ'ın su ihtiyacını karşılamak için de Körfez Atık Su Arıtma Tesisi'nde geri kazanım suyu yatırımına bir süre önce başladı. Zemin güçlendirme çalışmalarının sürdüğü projede, yapılacak ultraviyole tesisiyle günlük 40 bin metreküp su kazandırılacak. Elde edilen geri kazanım suyu TÜPRAŞ'a verilerek proseste kullanılacak. Geçtiğimiz yıl işlettiği 18 atıksu arıtma tesisiyle 122,5 milyon metreküp atıksu arıtması yaparak doğal ortama veren İSU Genel Müdürlüğü, UV sistemiyle hem arıtılmış suyu değerlendirecek hem de önemli miktarda tasarruf sağlayacak. Ayrıca, kuyu suyu kullanan sanayi kuruluşlarına gri su verilmesiyle yer altı suyu da korunacak.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat