Özdilek

Sağlık

Füsun Yıldız: KOAH’lı hasta ilk önce sigarayı bırakmalı

KOAH Haftası nedeniyle açıklama yapan Prof. Dr. Füsun Yıldız, “KOAH'lı bir hastanın yapması gereken ilk şey sigarayı bırakmak” dedi.

19 Kasım 2014 Saat: 18:11
Füsun Yıldız: KOAH’lı hasta ilk önce sigarayı bırakmalı
Füsun Yıldız: KOAH’lı hasta ilk önce sigarayı bırakmalı

Kasım ayının üçüncü haftası KOAH Haftası olarak kutlanıyor. Bu yıl 19 Kasım'a rastgelen KOAH Haftası dolayısıyla Kocaeli Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından dün basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İl Halk Sağlığı Müdürü Melih Kaştı, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, Müdür Yardımcısı Mustafa Serkan Şener, Uzman Dr. Aysun Şengül, Uzman Dr. Selim Yüksel katıldı.

 

“HALK ARASINDA PEK BİLİNMİYOR”

Kısa bir açıklama yapan Melih Kaştı, Akciğer ve nefes darlığı olan bu hastalığın halk arasında pek bilinmeyen ancak 40 yaş ve üstü tütün mamulü kullanan insanlarda %20 görülme olasılığı olan önemli bir hastalık olduğunu söyledi. Bu konuda insanlar hastalanmadan önlem almaya çalışıyoruz diyen Kaştı, "Sigarayı bırakıp hafif yürüyüş ve egzersizlerle bu hastalıktan kurtulmak mümkün" dedi.

 

“TÜTÜNDEN UZAK DURULMALI”

Prof. Dr. Füsun Yıldız, "KOAH hastalığı kronik bronşit, kronik akciğer hastalığı olarak biliniyor. Gayet ciddi ve önlenmemesi halinde ölümlere sebep olan en önemli hastalıklardan biri. Hastalığın başlamasına neden olan sigara, tütün ve tütün mamullerinin zararlarının çok iyi bir şekilde bilip kesinlikle bunlardan kurtulmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

 

“TEDAVİSİ MÜMKÜN”

KOAH'ın ilerleyici bir hastalık olmasına rağmen önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu da söyleyen Yıldız, "KOAH'lı bir hastanın yapması gereken ilk şey sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmaktır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun dışında diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılaması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması önemli bir adımdır" dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat