Özdilek

Çevre

İbretlik makale ve gerip bir uygulama

Yazarımız, Necdet Güler'in Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin İzmit yürüyüş yolu düzenlemesinde İzmit'in tescilli tarihi çınarlarına yapılan uygulamayı ibretlik bir yazı ile kaleme aldı.

9 Eylül 2021 Saat: 21:37
İbretlik makale ve gerip bir uygulama
İbretlik makale ve gerip bir uygulama

İbretlik makale ve gerip bir uygulama

Yazarımız, Necdet Güler'in Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin İzmit yürüyüş yolu düzenlemesinde  İzmit'in tescilli tarihi çınarlarına yapılan uygulamayı ibretlik bir yazı ile kaleme aldı.

İşte Necdet Güler'in makalesi... 

Ağacın teni

İzmit’te insanlarımızın zehirlendiği bir yol var. Çok tuhaf ama  “Yürüyüş Yolu” olarak tanımlanıyor.

 

Geçen gün o yolu yürümek zorunda kaldığımda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir uygulama nedeniyle çok şaşırdım:  Bu Yürüyüş Yolu’nun her iki tarafındaki ağaçların gövdelerinin dipten itibaren 1,5-2 m kısmı ince bir çuval dokuma ile sıkıca sarılmış. Dipleri kazıldığından, köklerin bir kısmı kesilmiş ve kesilmeyenleri açıkta kurumaya bırakılmış .

 

Herhalde gövdeleri böyle sarılınca ağacın köküne verilen zararın etkisi azalıyor! Böyle ise, dünyada bu konuda uygulanan ilk ve en muhteşem (!) tedbir budur.

 

Bu işlem ağaç üşümesin diye yapılmış olmasın? Kökü zedelenen ağaç çok üşür de!

 

Aklıma şu da geldi: Ağaç gövdelerinin bu kısmı, dozer, kepçe gibi araçların, kürek, kazma gibi aletlerin teması sonucu yaralanmasın diye örtülmüş olmasın! Ama bu durumda sormazlar mı; bu ince çuval yapılı bez mi bu yaralamaya engel olacak? Üstelik bunu yaptıran her kimse ağacın kabuğunu zar gibi bir şey mi zannediyor? Savaş sırasında,  makinalı tüfek kurşunlarından korunmak için tankın üstünü  bezle örtmek gibi çok komik bir tedbir. Bunu düşündüğüm için kendimden utandım. Çünkü buna, o ağaçların üstüne tüneyip gelip geçenlerin üstüne “ eden!” kargalar bile güler. 

 

Bir vatandaş olarak soruyorum; neden bu ise, Belediye bu çok komik sarma işlemi için halkın parasını, hangi bilgi ve mantığı esas alarak harcıyor?

 

Bu ağaçların kökleri,  özellikle budama adı altında, dallarının yıllarca adeta doğranması sonucu azalmıştır. Bu yetmedi! Şimdi de yeni düzenleme adı altında, kalan köklerinde yapılan tahribata bakın!

 

Bu arada yol kenarlarını süsleyen birçok çalı ve ağaççık formunda bitki türü ortadan kaldırılmış.

 

Ben bu işten sorumlu birimin başında olsam geceleri uyuyamam.

 

Çünkü bu ağaçların devrilme olasılığı köklerinin tahribine bağlı olarak  çok arttı. Bir kısmının devrilmesi için değil fırtına, rüzgar bile gerekmeyecek. Bir kısmı da kuruyacak.

 

Belediye, bir ağaç devrildiğinde önceden olduğu gibi, “bu doğal bir olaydır” diyerek işin işinden sıyrılamaz. Çünkü onları devrilme açısından daha da uygun duruma getiren kendisidir.

 http://www.kocaelihaberci.com/agacin-teni-y1209.html

 

Kaynak:

  1. 2017. Corteccia albero: funzione e tipi. IDEE GREEN

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat