Özdilek

Sağlık

Çeker,Yıpranma payınını olumlu ve eksik buldu

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker,Yıpranma payı ve emekli maaşındaki artış olumlu ama eksik düzenleme olduğunu ifade etti.

19 Temmuz 2018 Saat: 11:57
Çeker,Yıpranma payınını olumlu ve eksik buldu
Çeker,Yıpranma payınını olumlu ve eksik buldu

TBMM Başkanlığına 18.07.2017 Tarihinde İki Milletvekili tarafından  verilmiş olan  Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu üyesi ve Kocaeli İl Temsilcisi Ömer Çeker, Şube Başkan yardımcısı Şengül Çakmak, Eski Şube Başkan yardımcısı Erol Kalemer ile birlikte TBMM Başkanlığına verilen Kanun Teklifi hakkında Şubede basın açıklaması yaptı. 

 

         TBMM Başkanlığına 18.07.2018 Tarihinde İki Milletvekili tarafından verilen Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin içeriğinde sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi ve doktorların emekli olduklarında maaşlarında artış öngören iki düzenleme yapılmasını da içermektedir. Bu yasa tasarısında sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar için caydırıcı tedbirlerin alınmamış olması büyük bir eksiklik olarak görmekteyiz.

 

        Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Çocuk Acil Servisi’nde görevli Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın kafasına hasta yakını tarafından parke taşı ile vurulmak suretiyle ağır yaralanmasına sebebiyet verenleri Türk Sağlık Sen olarak kınıyoruz.

 

       Doktorumuzun en kısa zamanda eski sağlığına kavuşarak hastalarına şifa dağıtması için sağlık çalışanlarının duaları kendisi ile olacaktır.

 

         TBMM Başkanlığına verilen yasa tasarısında yıpranma payı 60 gün yani 6 yıla 1 yıl olarak düzenlenmiştir. Burada Sayın Cumhurbaşkanımızın söz verdiği şekilde 90 gün yani 5 yıla 1 yıl şeklinde bir düzenleme yapılmamıştır.

 

        Bunun yanı sıra söz konusu düzenlemenin tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan çalışanları kapsaması beklenirken,  TBMM Başkanlığına sunulan tasarı sadece sağlık meslek mensupları ile sınırlı tutulmuştur.  Ayrıca Yıpranma payının geriye dönük olarak hesaplanmayacağı da görülmektedir.

 

         Bu açıdan değerlendirildiğinde düzenlemenin olumlu, fakat beklentileri tam anlamıyla karşılamadığı açıktır. Yıllardır yıpranma payını bekleyen çalışanların makul ve adaletli bir hakka kavuşmaları temel beklentimizdir. Bu nedenle TBMM’de süresi açısından söz verildiği gibi, fayda bakımından geçmişe dönük ve tüm çalışanları kapsayan bir şekilde gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlık çalışanları istemektedir.

 

        Tasarıda yer alan diğer önemli bir düzenleme ise emeklilikte doktorlarımıza ve diş hekimlerimize yapılacak ilave ödemedir. Bu düzenleme ile uzmanlar 2000 TL diğer doktorlarımız da 1500 TL’lik bir ilave ücreti emekliliklerinde alacaklardır. Emeklilikte ücretlerin yetersizliği tüm sağlık çalışanlarının temel sorunu iken sadece doktorlarımıza ve diş hekimlerimize yönelik bir iyileştirme yapılması eksik bir uygulama olmuştur. Tüm sağlık çalışanlarının emeklilikte yaşadıkları gelir kaybının telafisi için gerekli düzenleme yapılmalıdır.

 

       Sağlık hizmetlerini ekip işi olarak değerlendirip hakların tanınmasında ayrımcılık yapmak yanlıştır. Bu durum çalışma barışını ve huzurunu baltalayacaktır.

 

        Bir hak teslim edilirken kapsayıcılıktan ve adaletten ne kadar uzaklaşılırsa o hak o denli beklentileri karşılamaktan da uzak kalacaktır. Hem yıpranma payı hem de emeklilikteki ilave ödemeler açısından durum ne yazık ki böyledir.

 

         Yaklaşık 500 bin  sağlık çalışanını ilgilendirecek olan  ve çalışanlar açısından çok mühim olan bu iki konuyu sosyal taraflarla  ve tarafların temsilcileri ile görüşmeden, konu hakkında görüş almadan, bazı acil düzenlemeler için hazırlanan yasa tasarısının yanına ilave edip oldu bittiye getirmek, Sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddetin ortadan kaldırılması için caydırıcı tedbirlerin alınmamasına düzenlemede yer verilmemesi yanlış olmuştur.

 

         Umarız ki bu hatalar TBMM sürecinde tasarı yasalaşırken telafi edilir. Bu açıdan ilk olarak Genel Başkanımız Sayın Önder Kahveci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri milletvekillerimizle görüşmüş olup tasarıdaki eksik kalan yönler ve çalışanların beklentisini kendilerine iletilmiştir.

 

         Türk Sağlık-Sen olarak bu konuda TBMM nezdinde gerekli girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz. Yapılacak olan düzenlemelerde adaletin tesisi ve beklentilerin karşılanması adına var gücümüzle sağlık çalışanları ve sendika üyelerimiz adına mücadele edeceğiz.

 

         Hepinize Teşekkür Ediyor, Saygılar Sunuyorum.

 

                                                                                                            Ömer ÇEKER

                                                               Türk Sağlık Sen Şube Başkanı

                                                     Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi

                                                         Türkiye Kamu Sen Kocaeli İl Temsilcisi

 

Etiketler: Ömer Çeker,

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat