Özdilek

Güncel

Avrupa medyası insanlara mültecilerden korkmayı öğretiyor

Yunan gazeteci Georgiadis, Avrupalı medya patronlarının mülteci haberlerinde insani davranmadıklarını, sadece süslü bir paket olmasını istediklerini söyledi.

28 Ekim 2018 Saat: 14:08
Avrupa medyası insanlara mültecilerden korkmayı öğretiyor
Avrupa medyası insanlara mültecilerden korkmayı öğretiyor

Avrupa medyası insanlara mültecilerden korkmayı öğretiyor

Avrupa medyası insanlara mültecilerden korkmayı öğretiyor Yunan gazeteci Georgiadis,  Avrupalı medya patronlarının mülteci haberlerinde insani davranmadıklarını, sadece süslü bir paket olmasını istediklerini söyledi. Avrupa medyası insanlara mültecilerden korkmayı öğretiyor detaylar haberimizde…

"Hükümetler bu korkuyu oluşturmaya çalıştı"

Yunan Gazeteci Nikos Georgiadis, Avrupa medyası tarafından rahatsızlık verecek ve düşmanvari bir gündem yaratıldığını söledi. Georgiadis, “Evlerinde rahat koltuklarında TV izleyen kişilere mültecileri sevmemeleri ve onlardan korkmaları öğretildi. Hükümetler bu korkuyu oluşturmaya çalıştı” dedi. Sabah Gazetesi yazarı Stelyo Berberakis ise göç, mültecilik ve sığınmacılar gibi insani konularda Avrupa medyasının insani davranmadığına dikkat çekti.

“Medyanın olumlu yönleri ağır basmalı”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Göç, Mültecilik ve İnsanlık temalı Kartepe Zirvesi’nde “Dünya Medyası ve Göç” konulu panel düzenlendi. Sabah Gazetesi yazarı Stelyo Berberakis Dünya Medyası ve Göç konulu panelde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Göç gibi konularda, insani konularda medya tarafından insani davranılmıyor. Gazeteler ve TV’lerin aralarında hep bir reyting yarışı var. İnsandan daha çok haberin ön plana çıkmasına daha çok önem veriyorlar. Medyanın iyi tarafları da var tabi ki. AB, ülkelere göçmenler için hibe veriyor. Yunanistan’da göçmenler için ayrılan 1 milyar 700 milyon Euro nereye gitti? Yunanistan’daki mülteciler için verilen yardım nereye harcandığı konusunda Yunanistan hükümetine soruşturma açıldı. AB’nin vermiş olduğu mali yardımın bir kısmı STK’lara bir kısmı da Savunma Bakanlığına gidiyor. Bu STK’ların arasında 2-3 tanesinin mali yardım amaçlı olarak değil de paravan örgütler olduğu ve kaçakçılarla birlikte olduğu medya sayesinde ortaya çıktı.”

“Göç dalgasını Fransa ve Almanya hissetmiyor”

Sabah Gazetesi yazarı Stelyo Berberakis şöyle devam etti: “Basın üzerine düşen görevi tam olarak yerine getiremiyor. Bir manşet uğruna oluşturulan haberler genel perspektifinde olumsuz bir dilde yaratılıyor. İşlenen bir suçtan önce, suçu işleyenin kimliğine dair bilgilere yer veriliyor. Bu da nefret söylemini körüklüyor. Dünyada ve Balkan ülkelerinde de milliyetçi düşünce güçleniyor. Aşırı milliyetçi düşüncenin körüklediği mülteci düşmanlığı son dönemde oldukça artış göstermiştir. Yunan basınını izleyen birisi olarak, bu dünya basınında da geçerli; Türkiye ve Yunanistan olarak karşılaştığımız göç dalgasını Fransa ve Almanya o kadar hissetmiyor.”

“Medya, korku toplumu yaratıyor”

Yunan Gazeteci Nikos Georgiadis panelde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Tüm medya patronlarının şöyle bir isteği oluyor; “Haberlerimizde süslü bir paket olmalı”. Şimdilerde Avrupa medyası tarafından rahatsızlık verecek ve düşmanvarî bir gündem yaratıldı. Korkmak öğretildi. Evlerinde rahat koltuklarında TV izleyen kişilere mültecileri sevmemeleri ve onlardan korkmaları öğretildi. Hükümetler bu korkuyu oluşturmaya çalıştı, sonra yerel yönetimler de bunu yapmıştı. Medya abartılı görüntüler yalan haberler yapmaya devam etti. Gazetecilik gerçekten tamamen değişmiş durumda. Haber ürününü satarken artık klişe oluşturup onu servis ediyoruz. Biz aslında, artık yabancılaştıran ve ötekileştiren hikayeler bütünü oluşturuyoruz.”

Katılımcılar “Dünya Medyası ve Göç”  hakkında görüş bildirdi…

Kartepe ZirvesindeDünya Medyası ve Göç” konulu panelde Başkent Üniversitesi’nden Dr. Lale Şıvgın Dündar moderatörlük yaparken Anadolu Üniversitesi’nden Dr. Filiz Göktuna Yaylacı, gazeteciler Stelyo Berberakis, Nikos Georgiadis ve Zeynep Bilgehan görüşlerini aktardı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat