Özdilek

Turizm

Ak Parti Yusufeli’nde doğdu

AK Parti’nin doğduğu ilçe olarak kabul edilen Yusufeli bunun gururunu yaşıyor.

3 Temmuz 2019 Saat: 14:45
Ak Parti Yusufeli’nde doğdu
Ak Parti Yusufeli’nde doğdu

Ak Parti Yusufeli’nde doğdu

AK Parti’nin doğduğu ilçe olarak kabul edilen Yusufeli bunun gururunu yaşıyor.

Ak Parti Yusufeli’nde doğdu

Kelebek ve bitki kaçakçılığının olduğu ilçede, maden yataklarının işletilmesiyle 2000’li yıllarda göç eden nüfusun ilçeye barajların bitirilmesi ve turizme olan ilgisi göçü terse çevirmeyi hedefliyor.  

Barajlar, Yusufeli'ni sular altında bırakacak günü sayıyor.

Yeryüzü şekilleri sebebiyle zengin maden yataklarının henüz işletilemediği Artvin’in ilçesi Yusufeli’de Türkiye’nin en büyük barajı inşaa ediliyor. Doğal koşullar sebebiyle yedi kez yer değiştiren ilçe 8. kez taşınmaya hazırlanıyor. Taşınma işlemi için kamulaştırmanın başladığı ilçe, altın, gümüş, bakır ve çinko gibi madenler, ilçeyi Türkiye’nin önemli sahalardan biri haline getirecek.

Torutum gölü’ne cam terasın oluşturduğu panoramik görüntü büyüledi

KARBAFED’in ilk kez düzenlediği Artvin gezisi Erzurum Uzundere’de Tortum Gölü’nü izlemek için yapılan cam terasta başladı. İlimizden geziye birçok ulusal ve yerel gazetenin temsilcisi, dernek ve STK başkanı katıldı. Artvin turunda ardından Yusufeli ilçesine doğru yola çıkan gazeteciler, eşsiz doğası stres ve yorgunluğu unutturuyor.

42 Tünel ulaşım kolaylaştırıyor

Artvin’i çevreleyen yüksek dağlar ve kanyonlar, ürkütücü bir o kadar da doğal güzelliğe sahip. Bu kanyonlar, Çin’deki kanyonların da bir benzeri. Yusufeli ilçesinden Artvin’e giderken toplam 42 tünelden geçiyoruz. Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan bu tüneller, Karadeniz’in yüksek dağları ve kanyonlarını aşmak ve bir diğer ilçeye rahatlıkla geçilmesini sağlıyor. Bu tüneller, yolculuğu az da olsa kısaltıyor.

Gelenksel soba yapımı, soba ustalarının elinde yeniden hayat buluyor

Tersine göç politikası umut veriyor

Yusufeli’de şu anda 65 köyde 22 Bin 500 kişi yaşıyor. 1980’li yıllarda 49 Bin nüfuslu olan Yusufeli ilçesi, 30-40 yıldır yapılan barajla birlikte ciddi derecede göç verdi. Doğa harikası olan Yusufeli içesi çetin ve zor doğa şartları sebebiyle sürekli göç veriyor. İlçede balta değmeyen ormanlık alanlar da hayli fazla. Zengin altın yatakları da bulunan Yusufeli ilçesi, önümüzdeki yıllarda bu maden yataklarının işletilmesi adına şimdiden göç politikası başlatmış durumda. Bunun için yol, köprü gibi insan hayatını kolaylaştıracak projelere ağırlık veren Yusufeli ilçesinde 2023 yılına özel hazırlıklar var.

Siyaseten seçilmiş ilçe

Yusufeli ilçesi AK Parti için seçilmiş ilçe avantajını yaşıyor. İstanbul Belediye eski başkanı Kadir Topbaş’ın Barhal Köyü’nde bulunan evine gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin temellerini bu evde atıyor. Türkiye’ye minare ustası yetiştiren ilçede kışın hiç kar yağmıyor. Çoruh Nehri’nin de ilçeden geçmesi ilçeye ayrı bir değer katıyor.

Türkiye’nin 2. büyük barajı

İlçende dünyanın en büyük üçüncü Türkiye’nin en büyük barajı olan Yusufeli Barajı (derinliği 275 metre, uzunluğu 30 kilometre) bulunuyor. Barajın gövdesi, 2020 yılında tamamlanacak. 2021 yılında elektrik üretimine geçecek. Yıllık 1 Milyar 888 kilovat elektrik üretimi gerçekleştirecek. Tüm Türkiye’ye elektrik verilecek. Bu baraj, ilçede 4 köyü tamamen 17 köyü ise kısmen etkileyecek. 1965 yılında planlanan Yusufeli Barajı ve tünel projeleri, AK Parti zamanında hayata geçiriliyor. 

Göçebe ilçe

Heyelan ve sel gibi sebeplerden dolayı yedi kez yer değişikliği yaşayan ilçe, sekizinci değişikliği önümüzdeki yıllarda yapacak. Yusufeli Barajı faaliyete geçtiği zaman 110 hektarlık alanı olan Yansıtıcılar Bölgesi’ne taşınacak. Baraj tamamlandığı zaman 600 Bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Hırçın doğa şartları sebebiyle ekmeğini taştan çıkaran insanların diyarı burası. Doğal zenginliklere sahip ülkemizin en nadide bölgesi Karadeniz’in misafirperver ve sıcakkanlı insanı ile tanışmanın mutluluğuyla Yusufeli’den ayrılıp Ardanuç’a geçtik.

Tanıtı atağına başlayan Yusufeli yayınları ilgi çekiyor

Kelebek kaçakçılığı

Burada kahvaltı yapıp Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin’i dinledik. Aytekin, “İlçemizi ziyaretinden dolayı teşekkür ediyoruz. Sadece ilçenin bir mekanında oturmak, Yusufeli’yi tanıdık gördük demekten ibaret değildir. Kültürel ve coğrafi anlamda koordinasyonun olduğu ilçenin bir tarafından tulum bir yanında davul çalınıyor. 67 yıllık bir ilçeyiz. Birçok çeşitliliği bünyesinde barındıran ilçemizi görmek yetmez anlamak gerekir. Burada balımız ve kelebek faunamız var. Kelebek tutkunlarının gelip gördüğü ilçemizde kelebek ve bitki kaçakçılığı sık sık olur. İlçemizde dağ yayla turizminin de gelişmiş” diyerek ilçenin tarihinden bahsetti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat