Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Yerli malı özlemi

Son günlerde yerli malı üretimi ile ilgili yaygın söylemler duyuyoruz. Yerli imalı otomobil üretimi için şaaşaalı törenler düzenleniyor.

20 Kasım 2017 Saat: 10:54

Hemen bu törenlerin ardından başbakanlığın 07.11.2017 tarihli resmi gazetede yayınlanan genelgesinde de yerli malı kullanılmasına yönelik düzenlemeler yer alıyor.

İlgili genelgede, kamu, kurum ve kuruluşları ile belediyeler ve il özel idarelerinin yapacağı metro,  hafif raylı sistem, tranvay ile benzeri araçların üretiminde %51 yerli ürün kullanılması istenmektedir.

                İlave olarak yerli üretim ve alımlarda ilgili olarak yapılacak ihale vesair tedarik işlerinde yerli üretim ve hizmetlerin kullanılımını sağlayacak teknik ve idari düzenlemelerin teşvik edilmesi için gerekli her türlü tedbirin alınacağı belirtilmektedir.

                Bunlar önemli gelişmelerdir. Dileriz geri adım atılmaz

                Bu kararlar beni çocukluk yıllarıma götürdü o yıllarda her yıl aralık ayı içerisinde yerli malı haftaları kutluyorduk “yerli malı türkün malı, herkes onu kullanmalı “ gibi sloganlarımız vardı.

Ülkemizde 1946 yılından beri kutlanan bu hafta 1980 yılından sonraki yabancı malı furyasından sonra haftanın adı bile değişti “ yatırım ve Türk malları haftası“  olarak anılmaya başlandı. İçi boş, yerli malı kullanımını bile çağrıştırmayan bir isme dönüştürüldü

Ne yazık ki yerli yatırımcı ve üretimciler bu dönemde tam anlamıyla ezilerek adeta yok edildi. Ülke tüketim çılgınlığı içinde yabancı mallar çöplüğüne dönüştürdü. Gençlerde yabancı markalı giysiler kullanma prestijli bir durum şeklinde kültür oluşturuldu. Bu anlayıştan kaynaklı büyük boyutlardaki kaynaklar küreselleşme masallarıyla dışarıya aktarıldı. Dolayısıyla kendi üreticimiz yerine aktarılan kaynaklarla yabancı üreticiler desteklenmiş oldu. Dünyada çok önemli yer tutmuş olan tekstil sektörümüzün geldiği son nokta bunun en önemli örneğidir.

Bu anlamda yerli ürünlerin kullanılmasını en azından kamudan başlayarak belli bir oranda zorunlu kılmak bu anlamda önemli olduğunu düşünüyorum.

Dilerim yarın sehven veya pardon deyip geri adım atılmaz.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Tek Yol Taksim Meydanı mı?5 Mayıs 2024 Saat: 21:05
Dünya üretim ve paylaşım konusunda, avcılıktan başlayarak bugünkü üretim ilişkilerine gelene kadar birçok evrelerden geçti.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:32
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:30
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat