Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Varlık barışı neleri kapsıyor?

17.11.2020 tarihli resmi gazetede yayınlanan 7256 sayılı kanun ile varlık barışı bir daha yasa kapsamına alındı. Aslında daha önceki yapılandırma yasasında yürürlüğe konan varlık barışı bugüne kadar uzatılarak gelmiştir.

30 Kasım 2020 Saat: 21:02

7256 sayılı yasada yurt dışındaki varlıklardan kastedilen varlıklar altın – döviz - menkul kıymet – taşınmazlar ve diğer sermaye piyasası araçlarıdır.

 

Yurtiçi varlıkları içinde uygulama olabilecek

            Ticari mükelleflerin, ticari defterlerindeki kayıtlarda yer almayan, ancak fiilen var olan para, döviz, altın ve taşınmazlar 30.06.2021 tarihine kadar bağlı olunan vergi dairesine bildirimleri yapılarak kanuni defterlere kayıtlarının yapılması mümkündür.

            Bu şekilde kayıtlara alınan varlıklar nedeniyle kar beyan etme zorunluluğu yoktur. Ayrıca bu varlıkların işletmeden çekilmeleri de her zaman mümkündür. Varlıkların işletmeden çekilmeleri durumunda hiçbir vergiye konu edilmezler. Taşınmazların sermaye olarak konulması durumunda ise, bu taşıtların 10 ay içinde şirket adına ticaret siciline tescilinin yapılması gerekecektir.

 

Yurtdışı varlıkların bildirimi

            Yukarıda belirtilen yurtdışı varlıkların da 30.06.2021 tarihine kadar Türkiye’deki bankalara bildirilmesi durumunda bildirilen bu varlıklar nedeniyle herhangi bir vergi ödenmesi söz konusu değildir.

            Bildirilen bu varlıklar Türkiye’de serbestçe kullanılabilir. Şirket isterlerse ticari defter kayıtlarında yer alan kredi borçlarının ödenmesinde, bu varlıkların kullanılması durumunda, varlıkların Türkiye’ye getirilmesi bile gerekmeyecektir.

            Türkiye’ye getirilen bu varlıkların işletme kayıtlarına alınmaları durumunda, o dönemin kazancı ile ilişkilendirilmezler. Diledikleri zamanda çekebilirler. Çekmeleri nedeniyle de herhangi bir vergi ödemezler.

            En önemli konuda bildirilen bu varlıklar nedeniyle nereden bulduğuna yönelik vergi incelemesi ve tarhı yapılamaz. Bu varlıkların bildirim yapıldığı tarihten sonra üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi gerekecektir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Tek Yol Taksim Meydanı mı?5 Mayıs 2024 Saat: 21:05
Dünya üretim ve paylaşım konusunda, avcılıktan başlayarak bugünkü üretim ilişkilerine gelene kadar birçok evrelerden geçti.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:32
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:30
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat