Özdilek

Ekonomi

Tüpraş, ilk 6 ay zararda

Tüpraş’ın yılın ilk altı aylık bölümünü negatif ve dalgalı seyreden petrol piyasası ve kur nedeniyle ‘Vergi Öncesi Zarar’ ile kapattığı açıklandı.

3 Ağustos 2013 Saat: 19:51
Tüpraş, ilk 6 ay zararda
Tüpraş, ilk 6 ay zararda

Tüpraş kurumsal İletişim Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, 2013 yılına 113 Dolar/varil seviyesinden başlayan Brent referans ham petrol fiyatının ilk çeyrek dönem sonunda 107 Dolar/varil seviyesinden kapandığı hatırlatıldı. Tüpraş’ın net rafineri marjının Akdeniz piyasasındaki düşüşe paralel olarak 2013 yılı ikinci çeyrek dönemde geçen yılın aynı dönemine göre % 28 (1,02 Dolar/varil) azalarak 2,63 Dolar/varil seviyesinde gerçekleştiği açıklandı. 2013 yılı ilk altı aylık dönemde toplam kapasite kullanımı % 75,8’den % 74,4 seviyesine gerileyen Tüpraş’ın yılın ilk yarısında yurtiçi satışları % 2 oranında (200 bin ton) azalırken, ihracattaki % 14 (412 bin ton) düşüşün etkisiyle toplam satışların da % 5 oranında (612 bin ton) azaldığına dikkat çekildi.

İlk altı aylık dönemde azalan satış hacmi ve ham petrol fiyatındaki düşüşe paralel olarak, satış gelirleri 2012 yılının % 9,1 aşağısında olduğu belirtilen Tüpraş açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“- Geçen yıl ilk altı aylık dönemde 527 Milyon TL düzeyinde olan vergi öncesi kar, piyasalardaki negatif seyir doğrultusunda faaliyet karında yaşanan düşüş ve kurlardaki artışa bağlı olarak ortaya çıkan 335 Milyon TL’lik olumsuz net kur farkı sapmasının da etkisiyle bu yıl 77 Milyon TL vergi öncesi zarara dönüşmüştür.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat