Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Takım aynı, oyunda değişmiyor

Mart/2021’de bu köşede yazdığım bir yazıda, (21.04.2021) şu ifadeleri kullanmışım.

25 Ekim 2021 Saat: 13:50

Naci Ağbal’ın görevden alınıp Şahap Kavcıoğlu’nun getirilmesinin amacı faizleri düşürmektir. Yani yüksek faizden vazgeçilip, düşük faiz yüksek kur dönemine geçmek faiz düşürüldüğünde de doların 10 TL olması kaçınılmazdır.

            Düşük faiz nedeniyle tüm kaynaklar kullanılarak kredi muslukları açılacak, piyasaya para aktarılarak ev – araba vs. satışları hızlanacak sanal bir cennet yaratılacak. Ardından yandaş medya koru halinde “uçuyoruz, şahlandık” şarkıları ile kamuoyunu etkileyecek ve erken seçime zemin hazırlanacak.

            Özetle bunları yazmışım. Faiz indirimi hemen başlatılmış olsaydı, bugünlerde seçim olabilirdi. Ancak merkez bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu %19 faizi 5 ay süre ile indiremedi. Çünkü enflasyon sürekli artıyordu. Nihayet Ekim ayında özel olarak çağrılıp verilen talimat ve ardında üç başkan yardımcısının görevden alınması ile bir anda faiz 200 baz puan indirilerek %16’ya düşürüldü. Enflasyon %19,75’lerde olmasına rağmen bu yapıldı. Ardından dolar 9,55’lere fırladı. Birde gri listeye alınmamız ortaya çıkınca 9,84’lere kadar yükseldi.

            Şimdi ne olacak? Mart/2021’de söylediklerim uygulamaya konulacak. Faizler yıl sonuna kadar 200 baz puan daha düşürülebilir. Yani faiz %14’lere iner. Bu durumda krediler patlar. Piyasa borçla canlanır, dediğim üzere yalancı bir cennet yaratılarak halk bir kez daha aldatılmaya çalışılacak. Çünkü iktidarda kalmak için başka hiçbir çare kalmadığı görülüyor. Halk aynı filmi 5. Defa izleyip kandırılır mı? Bilemiyorum.

            Diğer taraftan başarısızlığın sorumlusu kendileri olmadığı yönünde bahaneler üretilecek. Sanal düşmanlar yaratılacak. Daha öncelerde de Almanya bizi kıskanıyor, ABD kıskanıyor denilmedi mi?

            Şimdi de cumhurbaşkanı en son konuşmalarında 10 büyükelçinin istenmeyen kişiler olarak ilan edileceğini söyledi. Muhtemelen bu kişiler gönderilecek veya bu konu gündemde tutulacak. Eğer gönderilirse daha vahim sonuçlar oluşabilir. Doğal olarak diğer ülkelerde bizim elçilerimizi istenmeyen kişiler olarak değerlendirip geriye gönderebilir. Bu kez de derin dış ilişkiler krizi doğacak. Sonuçta ekonomik olarak bir faturanın doğması kaçınılmazdır. Tabi ekonominin kötüleşmesi, doların 10 TL’nin çok üzerine çıkmasının sorumlusu yine ekonomi yönetimi değil yabancı güçler olacaktır. Bu olay ne yazık ki mevcut yönetim tarafından iç politika malzemesi olarak kullanılmak istenmesinin faturası yine halka ödetilecektir.

            Değerli okurlar, maliye bakanlığı geçen hafta kamunun borçlarını açıkladı. Borçlar maalesef roket gibi yukarıya gidiyor.

            2018 yılında 1 trilyon 67 milyar TL olan borç 2021/Eylül’de 2 trilyon 181 milyar TL’ye çıkmış. Başkanlık döneminde borç artışı 1 trilyon 114 milyar TL olmuş. Oysa 2013’te bu borç 283 milyar TL idi. Bu borçlar kimin? Tabi ki vatandaşın borcu. Bu borcun yükü bizim değil, torunlarımızın torunlarına kadar gidecektir.

            Tüm bunlara karşın ekonomi yönetimi hala ekonomiyi kurallarına göre değil, kendi anlaşılmaz ve sonuçları ortada olan kurallara göre yürütmekte ısrar etmektedir.

            İnanın yanılmış olmayı çok isterim. Ama…

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Tek Yol Taksim Meydanı mı?5 Mayıs 2024 Saat: 21:05
Dünya üretim ve paylaşım konusunda, avcılıktan başlayarak bugünkü üretim ilişkilerine gelene kadar birçok evrelerden geçti.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:32
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:30
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat