Özdilek

Kültür/Sanat

Su Altı Engelsiz Resin Sergisine Davetlisiniz

Sualtı Fotoğrafçısı ve Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan’ın Engelliler Haftası için hazırladığı ‘EngelSİZsiniz’ Fotoğraf Sergisi, Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezinde izleyicilerle buluşuyor.

8 Mayıs 2014 Saat: 22:06
Su Altı Engelsiz Resin Sergisine Davetlisiniz
Su Altı Engelsiz Resin Sergisine Davetlisiniz

Dünyanın hemen her yerinde görüntüleme amaçlı sayısız dalış gerçekleştiren ünlü Sualtı Fotoğrafçısı ve Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, engellilere yönelik hazırladığı sualtı fotoğraf sergilerine bir yenisini daha ekliyor.

‘EngelSİZsiniz’ adını verdiği 15. kişisel sergisini  9 Mayıs – 30 Haziran 2014 tarihleri arasında Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi’nde  fotoğraf ve sualtı tutkunlarıyla buluşturmaya hazırlanan ünlü sanatçı, zorlu fiziki koşullar nedeniyle günlük hayatta çeşitli güçlükler yaşayan engellilerin sudaki özgürlüklerini ölümsüzleştiriyor.  

26 fotoğraftan oluşan serginin çekimleri 17 Ağustos Depremi’nde sular altında kalan Değirmendere ile Turkuazoo Akvaryum’da gerçekleştirildi.  Fotoğraflarda Milli Sporcu Dünya Serbest Dalış  Rekortmeni Şahika Ercümen, Türkiye’nin ilk Engelli Dalış Eğitmeni Ufuk Koçak, Arzu Uğurlu, Özgür Akçı,  Engellilere yönelik ilk dalış merkezini hayata geçiren Murat Kulakaç  ile engelleri aşma yolunda herkese örnek olan Milli Paralimpik Sporcularımız Ebru Bulgurcu ve Alper Ceylantepe yer aldı.

Esas engelin zihinlerdeki önyargılar olduğunu ifade eden Sualtı Fotoğrafçısı ve Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, Engelliler Haftasını kutladı. İstekli bir beynin önünde hiçbir şeyin duramayacağını ifade eden Tahsin Ceylan, “Spor yapmak ve sualtının büyülü dünyasıyla buluşmak isteyen tüm engellilerimizi dalış sporunu yapmaya davet ediyoruz.  Su diğer sporların aksine herkesi eşitler. Yürümek, koşmak gibi meziyetler istemediği gibi engelli bireylerin üretkenliğini ve özgüvenini de artırır, meditasyon etkisi yaratır. EngelSİZsiniz Fotoğraf Sergisi’ndeki her bir karemde bu mutluluğu yakalamanız mümkün” dedi.    

                  

 

                                   

PROGRAM:               

SERGİ AÇILIŞI VE KOKTEYL :  9 Mayıs 2014 Cuma / 18.30

YER:  Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi

                                                                                                                      Tahsin Ceylan kimdir?

Sualtı Sporları ile 1986 yılında tanışan Tahsin Ceylan, 1994 yılında sualtı fotoğrafçılığına, 1997 yılında ise video çekimlerine başladı.  Çalışmalarının ağırlık bölümünü Türkiye denizlerindeki sualtı yaşamı oluştururken, başta ülkemiz karasuları olmak üzere Kızıldeniz,Karayipler, Atlantik Okyanusu, Pasifik Okyanusu’nda görüntüleme amaçlı sayısız dalış gerçekleştirdi. 

 

Mavi Derinliklerin Gizemi, Sualtından Türkiye, Denizin Ruhu adlarını verdiği on farklı kişisel fotoğraf sergisiyle insanoğlunun yüz yıllardır  merak ettiği sualtının gizemli dünyasına ışık tuttu.  Denizatı, Akdeniz Foku ve köpekbalıklarının ülkemiz denizlerindeki ilk çekimlerini gerçekleştiren  Tahsin Ceylan’ın 75 adedi fotoğraf,18 adedi ise video dalında olmak üzere toplam 93 ulusal ve uluslararası ödülü bulunmakta.

 

Özellikle Kaş'ta görüntülediği Denizatı Princess,  2005’de katıldığı Seahorses of the World (ABD) yarışmasında Jüri Özel ödülü aldı. Princess dünyanın kaydedilmiş en iyi on denizatı fotoğrafından biri olarak Nisan-Haziran 2007 tarihlerinde Londra'da sergilendi.

 

TAV’ın sponsorluğunda 2011 yılında açılan ve 73 eserden oluşan “Denizin Ruhu” fotoğraf sergisi  havalimanlarında ;  Neomarin ve Ece Grup’un sponsorluğunda çocuklara yönelik olarak olarak tasarlanan sualtı fotoğraf sergisi Turkuazoo Akvaryum’da ;  ODTÜ’nün destek verdiği Denizin Ruhu-Akdeniz Sualtı Fotoğraf Sergisi ise çocuklara denizin tanıtılması amacıyla halen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Mersin/Erdemli’de, sergilenmekte.

28-31 Mart 2013 tarihlerinde MEDEX Fuarında sergilenen  Akdeniz’de Nesli Tehlike Altında olan Türler konulu sergisi ise tehlike altındaki türlerin tanınması ve koruma bilincinin artırılması amacıyla birçok bölgede sergilenecektir.

 

Uluslararası Doğa Koruma Birliği IUCN (International Union for Conservation of Nature) tarafından 2011 yılında yayınlanan Akdeniz Balıkları Kırmızı Listesi Kitabı ile 2010 yılında WWF’in Koordinatörlüğü’nde hazırlanan, 6 ülkede 6 dilde basılan Karadeniz Eğitim Kutusu’nun sualtı fotoğrafları yine Tahsin Ceylan’a ait. Karadeniz Eğitim Kutusu BM tarafından dünyanın en iyi on bir uygulamasından biri seçilirken,  Güney Kore’de düzenlenen EXPO 2012 UNDP standında sergilendi.

Güney Kore’de Mayıs-Ağustos 2012 döneminde açılan EXPO Ülkeler Fuarı’nın teması olan “Yaşayan Okyanuslar ve Denizler”de kıyılarımızın sualtı fauna-florası yine Tahsin Ceylan’ın fotoğrafları üzerinden tanıtıldı. Türkiye’nin sualtı tanıtım filmi “LIFE IN THE SEAS AND COASTS OF TURKEY”  yine uluslar arası fotoğraf sanatçısı Tahsin Ceylan tarafından hazırlandı.  Sanatçının  Prof. Dr. Şükran Cirirk ile birlikte hazırladığı  “Denizi Tanıyalım I ve II”, Dr. Bülent Gözcelioğlu ile birlikte hazırladığı “Denizlerimizin Sakinleri” isimli kitapları da bulunmakta.

 

Tahsin Ceylan halen;

Dünya Sualtı Konfederasyonu (CMAS) ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu 3 yıldız dalış ve cankurtarma eğitmeni, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Çevre Kurulu Başkanı ve Eğitim Kurulu Üyesi PADI (Professional Association of Diving Instructors) Master Scuba Diver Trainer ve Emergency First Response Instructor.  TRT’de yayınlanan sualtı belgeseli ‘Mavi Tutku’ ile Türkiye’nin çocuklara yönelik ilk sualtı belgeseli FOZİ’nin de sualtı görüntüleme yönetmeni.

Sualtı Araştırmalar Derneği (SAD) ve  Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Görüntüleme Koordinatörlüğü görevini de yürüten Tahsin Ceylan, Marine Photo,Naviga,Deniz Magazin,Vira,Sahil Güvenlik dergilerinin de yayın kurulu üyesi. Ceylan’ın Cumhuriyet Gazetesi’nde ekoloji  ve biyoloji  vvvvvvvvkonulu makaleleri yayınlanmakta. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat