Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Şirketim Anonim mi Olsun, Limited mi?

Şirket kurma kararı veren girişimciler bizlere hep sorarlar. Hangi tür şirket kuralım?

15 Mayıs 2017 Saat: 14:27

 

                Bizlerde müşterimizi dinler, durumuna göre genellikle önce ferdi işletme ile işe başlamalarını öneririz. Ancak işin boyutu farklı ise girişimci mutlaka bir sermaye şirketi kurulmasını istiyorsa, Anonim veya Limited şirket olması hususunda her iki şirkete göre avantaj ve dezavantajlarını söyleyerek kararı kendisine bırakırız.

 

Avantaj ve Dezavantajlar Nedir?

 

                Öncelikle yapılacak işe göre asgari olması gereken sermaye tutarlarının Limited şirket için 10.000,00 TL, Anonim şirket için 50.000,00 TL olduğunu ve bu tutarların %25’ inin bankaya bloke edilmesi gerekmektedir.

 

Ortakların Devlete Karşı Borçlarında Sorumluluk Nasıl?

 

                Limited şirket ortakları amme(kamu) borçlarına karşı şirketteki sermaye hisseleri oranında kişisel mal varlığı ile sorumlu, Anonim şirket ortakları ise, kamu borçlarına karşı şahsi sorumluluğu bulunmamaktadır. Ortaklar sadece şirkete taahhüt ettikleri sermaye paylarını ödemekle yükümlü.

 

                Anonim şirketlerde şirketi temsil ve yetkiyi elinde bulunduranlar, Şirket varlığından tahsil edilemeyen kamu borçlarından sorumludur.

 

                Ancak her iki şirkette de piyasaya karşı ortakların sorumluluğu koyduğu sermaye payı tutarı kadar sorumludurlar.

 

Hisse Devri Nasıl Yapılır?

 

                Limited şirketlerde hisse devirleri, hisse devir sözleşmesi ile yapılır. Bu sözleşmenin noter onayı da gerekmektedir. Ayrıca bu devrin ortaklar kurulunca da onaylanması ve ticaret siciline tescilinin yapılması şarttır.

 

                Oysa Anonim şirketlerde hisse devri çok kolay olup, alan-satan arasında yapılacak bir devir sözleşmesi ile devir gerçekleşir. Tabi her iki şirkette de ortaklar pay defterine hisse devirlerinin kaydı gerekir.

 

                Diğer önemli bir hususta Anonim şirketlerde elinde hisse senedi bulunduran ortak 2 tam yıl sonra hissesini devretmesi durumunda devirden sağlanan karın vergiden istisna durumu söz konusudur.

 

                Ancak Limited şirket ortaklarının elindeki payını kaç yıl tutarsa tutsun satıştan doğan karın istisnası bulunmamaktadır.

 

                Bu durum anonim şirketler lehine çok önemli bir avantajdır.

 

                Her iki şirket arasında temel ayrılıklar bunlar. Kararı yine girişimci verecektir.

 

 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

VERGİNİN DAYANAĞI KANUNDUR25 Ağustos 2025 Saat: 11:46
Çok kullanılan bir deyim vardır. “Koyun can derdinde, kasap mal derdinde”
Nerden nereye21 Temmuz 2025 Saat: 07:34
Ülkenin son 60 yıllık tarihinin canlı tanığıyım. Bu yıllar içinde darbeler, ciddi siyasi dönüşümler ve kısmi savaşlar (Kıbrıs) yaşadık.
Haklı olan kaybetmez !29 Haziran 2025 Saat: 13:59
Cumhuriyet Halk Partisinin 54 yıllık seyri, sinema şeridi gibi hafızamda canlanınca, birbirinin kopyası birçok senaryo aklıma düşüyor.
Ben yaptım oldu22 Haziran 2025 Saat: 19:57
Türkiye Büyük Millet meclisi başkanlığına 16. 06. 2025 tarihinde bir torba kanun teklifi sunuldu.
VERGİDE PATİNAJ8 Haziran 2025 Saat: 21:17
Maliye bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmek için 2023-2024 vergilendirme dönemleriyle ilgili olarak “kayıt dışı ekonomi ile mücadele eylem planı” yürürlüğe sokmuştur.
Tüm Yazıları