Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Serbest meslek sahiplerine yeni yılda yeni süpriz

Maliye bakanlığı taslak bir tebliğ yayınladı 01.01.2018 yılından itibaren serbest melek erbabı ile basit usul tabi mükelleflerin e-defter uygulaması başlayacak.

27 Kasım 2017 Saat: 20:39

Maliye bakanlığı bir portal açarak fatura ve belgeler o portal üzerinde takip edilecek. Ayrıca Kağıt ortamında defter tutulmayacak.

 

                Mükellefler üzerinde amortisman ayrılan kıymetler ile bunların amortismanlarını, sistem üzerinde tutacakları envanter defterinde, amortisman defterinde veya amortisman listesinde gösterilebilecektir.

 

                İşletme hesap hülasası, zira kazanç hesap özeti, serbest meslek hesap hülasası ile basit usul hesap özeti yapılan kayıtlardan hareketle sistem tarafından üretilecektir.

 

                Defter-Beyan Sistemi vasıtasıyla elektronik ortamda tutulan defterlerin açılış onayı; ilk defa veya yeniden işe başlama ile sınıf değiştirme hallerinden kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet dönemindeki ilk gününde başkanlık tarafından elektronik olarak yapılır.

 

                Sistem üzerinde tutulan defter ve kayıtların muhafaza yükümlülüğü başkanlığa aittir. Başkanlığın mükellef, meslek mensubu ya da meslek odası tarafından girilen kayıtları ve bu kayıtlardan hareketle oluşan defterleri elektronik ortamda muhafaza edecek ve mükelleflerin kullanımına hazır halde bulunduracaktır.

 

                Kendisinden mükellefiyetine ilişkin defter ve kayıtlarının ibrazı talep edilen mükellefler, talepte bulunan birim ile ibrazı talep edilen bilgilerin mahiyetini ibraz talep yazısının bir örneği ile birlikte ibraz süresinin sonundan en geç 10 gün önce bağlı olduğu vergi dairesi aracılığıyla başkanlığa bildirilecektir.

 

                213 Sayılı kanun kapsamında düzenleme zorunluluğu bulunan fatura ve fatura yerine geçen vesikalar serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, müstahsil makbuzu,  gider pusulası, sevk irsaliyesi ve benzer diğer vesikalar özel mevzuatlarında yer alan düzenlemelere uygun olarak, defter-beyan sistemi üzerinde veya bu sistem vasıtasıyla elektronik ortamda düzenlenecektir.

 

Bu değişikliklerinin uygulanmasına serbest meslek ve basit usule tabi mükelleflerde yıl başında başlanacak diğerlerinde ise 2019 yılında başlanacak.

                              

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Tek Yol Taksim Meydanı mı?5 Mayıs 2024 Saat: 21:05
Dünya üretim ve paylaşım konusunda, avcılıktan başlayarak bugünkü üretim ilişkilerine gelene kadar birçok evrelerden geçti.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:32
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:30
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat