Özdilek
Turan Kayıkçı
Turan Kayıkçı

Sağlıklı Yaşama Kültürü

İnsanları hangi yaşata olurlarsa olsunlar sağlıklı yaşamak gibi bir alışkanlıkları olması gerekir diye düşünüyorum.

22 Şubat 2022 Saat: 21:39

 2020 yılının Mart Ayından beri Covit 19 hastalığının dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok sayıda insan yaşamını yitirdi, hala yitirmeye devam ediyor. Tedbir için evden çıkmayan elli yaşı üstündeki insanlarımızda çok sayıda kalp krizi vakaları görüldüğünü çevremdeki insanlarda gözlemledim. Kalp krizinin çeşitli nedenleri olmakla birlikte; harekesiz yaşam en önemli tetikleyici olarak bilinmektedir. Pandemi nedeniyle evlerinden çıkmayan, spor ve hareket yapmayan belli yaştaki insanların kriz geçirmesi içten bile değildir.

    Normal insan yaşamında kalbi yormayacak şekilde bir günlük aktiviteyi şu şeklide

özetledim.

                   

  • Sabah kalkınca bahçede veya balkonda beş veya on kez nefes alıp verin.
  • On ve ya onbeş dakika kültürfizik hareketleri yapın.
  • Aç karnına bir bardak ılık su için
  • Su içtikten bir saat sonra sıkı bir kahvaltı yapın.
  • Günde ortalama 2,5 litre su için.
  • Öğle yemeğini zamanında yiyiniz.
  • Akşam yemeğini en geç saat 18.00 yiyiniz.
  • Mümkünse sabah kahvaltısı dışında ekmek yemeyiniz.
  • Gün içinde en az yarım saat kitap okuyunuz veya bulmaca çözmek. Günlük tutunuz, istediğiniz her türde yazı yazanız.
  • Günde an az 6000 adım yürüyünüz
  • Sabah kalktıktan sonra telefonu hemen değil kahvaltıdan elinize alınız

 

   Kuşkusuz bu yazılanlar insanı bir anda nasıl yapabilirim diye ürkütebilir. Ancak sağlıklı bir yaşam için yukarıdaki yazdıklarıma uyulursa huzurlu bir yaşam sürdürebiliriz.  

   Vücudumuzdaki hücreler zihinden geçen her şeye tepki verir. Olumsuz düşünceler bağışıklık sistemini çökertir. Yaşamda olumsuz düşünmeye yer vermemeye çalışalım. Sağlık kalmanın yollarından birde olumlu düşünmektir. Araştırmalar baskı altında yetişen çocukların, içine kapalı, bildiğini söyleyemeyen hatta geceleyin altını ıslattığını ispatlamıştır. Sağlık bir toplum yetiştirmenin yolu; ailede ebeveynler çocuklarının konuşmalarına fırsat tanımalıdırlar. Gerekirse onlarla oyun oynamayı, sinemaya gitmeyi ihmal etmemelidir. Ferud’un deyimiyle; “Bedeninizi hasta eden ruhunuza yapılan baskıdır. Sevebilen ve çalışabilen insan sağlıklıdır. Mümkün olduğu kadar insan aktivite içinde olmalıdır.

   Başta gençler, çocuklar ve yetişkinler olmak üzere; merkezi hükümet ve yerel yönetimler oyun alanları, mesleki kurslar ve açarak herkese iş olanağı imkânı yaratarak onları ruhsal baskıdan kurtarmalıdır. Özellikle sağlıklı bir nesil görmek istiyorsak; gençlerimizin KPSS’ de aldıkları puan doğrultusunda iş alımları sağlanmalıdır. Aldıkları puandan dolayı işe alınmayan gençlerin ruhsal sorunlarla karşılaştığına tanık olıyoruz. Hatta atanamayıp intihar eden öğretmenlerin olduğunu unutmayalım. İktidar sahipleri iş alımlarda yapılan sınavlarda kendi yandaşlarını değil yüksek puan almış gençlere görev vermelidir. Anayasaya göre devleti yönetenlerin tarafsız olma gibi bir görevi vardır. Devlet toplumu ruhsal hastalıklardan korumak için; gerekli tedbirleri almalıdır.

 Son sözü düşünür Osho söylüyor: Sadece hasta insanlar yıkıcıdır. Sağlıklı insanlar yaratıcı olur.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

2023 seçimlerini belirleyen yazgı13 Nisan 2023 Saat: 22:20
2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri 14 Mayıs 2023 Pazar günü ülke genelinde ve dış temsilciliklerinde yapılacak.
Kuruluşunun 174. Yıldönümünde Öğretmen Okulları (16 Mart)16 Mart 2023 Saat: 19:05
Türkiye’de öğretmen yetiştirme alanında önemli ve kalıcı bir yeri olan öğretmen okullarının kuruluşunun 175. yılını kutluyoruz.
Sanat Neden Gereklidir.8 Mart 2023 Saat: 09:54
Sanat: Bir duygu, tasarı, güzellik vb. anlatımda kullanılan yöntemlerin tamamı veya
bu anlatım sonucu ortaya çıkan üstün yaratıcılık.
Ulusça Öldük Enkaz Altında19 Şubat 2023 Saat: 21:37
Yıllardır yer bilimciler, jeoloji uzmanları deprem ülkesi olan yurdumuzda büyük depremlerle karşılaşacağımızı avazları çıktığı kadar bağırdılar.
Çeker, ek zam talebi karşılanmalı8 Ocak 2023 Saat: 11:16
Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker, 2023 yılının ilk yarı yılı için Kamu Çalışanlarına yapılan maaş zam oranının düşük olması nedeniyle % 5 artışla % 30 seviyesine çıkarılan zam oranı yeterli değildir. Kamu çalışanlarının ek zam taleb
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat