Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Okul-piyasa işbirliğinde beklenenler

Bir meslek eğitimcisi olarak sürekli söylediğimiz bir söz vardır.

10 Temmuz 2017 Saat: 13:45

okullar ile piyasa ayrı telden çalıyor”. Gerçekten elektrik teknisyenliğinden mezun olan bir öğrenci elektrik prizini bile tamir edemiyor. Ticaret lisesi mezunu bir öğrenci (işletme fakültesi mezunu için de geçerli) işletme defterinin nasıl tutulacağını bilemiyor. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

 

                Tüm bu olumsuzlukları kaldırmaya yönelik olarak bazı köklü değişiklikler yapılması planlanıyor. Dünya gazetesinden Resul Kurt’ un haberine göre yapılması planlanan bazı değişiklikler şöyle.

 

                               Hafta Tatili Kanunu Kaldırılıyor.

 

                Üretim işletmelerinde hafta tatilinde çalışmak için Belediyelerden “Hafta Tatilinde Çalışma Ruhsatı” alınması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu durum hem mali yük, hem de gereksiz zaman kaybı, bu nedenlerle sanayi işletmelerinin uymak zorunda bulunduğu bu zorunluluk kaldırılıyor.

 

                               Üniversiteler Teknoloji Transfer Şirketleri Kurabilecek

 

                Okul – İşletmeler işbirliği çerçevesinde üniversiteler önceden izin almak koşuluyla sermaye şirketi statüsünde Teknoloji Transfer Şirketleri kurabilecekler. İş Kanunu çerçevesinde eleman istihdam edebilecektir. Tam veya yarı zamanlı kendi öğretim üyelerini bu şirketlerde çalıştırabilecekler. Bu şirketlerin ürettikleri teknolojiler şirketlere ticari anlayışla pazarlanabilecek.

 

                               Uygulamalı Eğitim Fen ve Mühendislik Bölümlerine de Geliyor

 

                Bu bölümlerde öğrenim gören öğrenciler son yılın bir yarı yılı özel sektör işletmelerde, Teknoparklarda, Ar-ge merkezlerinde uygulamalı eğitimi tamamlamaları zorunlu hale gelecek. Bu öğrencilere asgari ücretin net tutarının %35’ i ücret olarak ödenecek.

 

                Ayrıca temel bilimler mezunlarının yararlanacağı destek kapsamı da belirleniyor. Temel bilimler alanında lisans derecesinde ar-ge personeli istihdam eden teknoloji geliştirme bölgeleri firmalarının, bu personelin her birine ödedikleri aylık ücretin asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı iki yıl süre ile sanayi ve teknoloji bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

 

                Düşünülenler olumlu. Ancak uygulama tam olarak amaca hizmet edip etmediği önemli. Günümüzde bazı mesleki okullarda da staj uygulaması adı altında benzer uygulamalar yapılmaktadır. Gözlemlerimiz o ki öğrencilere staj yaptıkları yerlerde mesleki anlamda işlerin verilmediği amaç dışı değerlendirildiği görülmektedir. Umarız düşünülen pratik eğitimlerde de amacına yönelik çalışmalar yapılır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Tek Yol Taksim Meydanı mı?5 Mayıs 2024 Saat: 21:05
Dünya üretim ve paylaşım konusunda, avcılıktan başlayarak bugünkü üretim ilişkilerine gelene kadar birçok evrelerden geçti.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:32
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:30
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat