Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Konkordato mahkemeleri geliyor

Bilindiği üzere OHAL’den önce iflas erteleme sistemi uygulamadaydı.

12 Şubat 2018 Saat: 13:58

 Bu sistem amacına göre kullanılmadığı bizzat gözlemleyen biriyim. Belki de iyi niyetle hazırlanan sistem ne yazık ki çok kötü kullanıldı. OHAL ile birlikte sistem durduruldu.

 

Şirketler gerçekten zor durumda

 

İflas erteleme durdurulduğu için, mahkemelerin kapısının çalınmaması durumundan hareketle şirketler açısından işlerin normal olduğu anlamı çıkarılmasın. Genelde gözlemlerimiz o ki şirketlerin mali, tabloları çok olumsuz, Şirketlerin borçlarını kârlarıyla ödemeleri imkansız gibidir. Öz kaynaklarda yetersiz olduğundan, kötü son kaçınılmaz görünmektedir bu durum ekonomiyi yönetenlerce de farkında ki, yeni arayışlar belirlenmeye çalışılmaktadır.

 

                Konkordato mahkemesi kurulacak

 

Bu nedenle icra ve iflas kanununda değişikliğe gidiliyor. Değişiklikten sonra konkordato konusunda uzman asliye ticaret mahkemeleri kurulacak.

                Yeni konkordato modeli, borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtarılmasını, diğer borçların ise mali durumun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklılarından belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma şeklinde tanımlanmıştır.

 

Konkordato komiseri olacak

 

Daha önceleri mali durumun tespitini bilirkişi sıfatı ile mali müşavirler yapmaktaydı. Yeni yasa tasarısında “Konkordato komiserinden” söz edilmektedir.

 

Konkordato komiserlerinin niteliğinin Adalet bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenmesi ve geçici komiser ve komiserlerin özel sicilinde kaydedilmek üzere mahkemenin bağlı bulunduğu adliye yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlığına bildirilmesi hükme bağlanmaktadır. Adalet bakanlığınca önceden belirlenen konuya ilişkin bilirkişiler varken ayrı bir konkordato komiserliği unvanının çıkarılması tam olarak anlaşılamamıştır.                   

 

Süre bir yıl olacak

 

Mahkeme komiseri dinleyip raporu inceledikten sonra konkordatoyu ya tasdik edecek ya da reddedecek. Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya bir yıllık kesin süre verilecek. Bu süre komiserin gerekçeli raporu ve takibi üzerine mahkemece 6 ay kadar uzatılabilecek. Ayrıca yedi alacaklıya geçmemek üzere ve ücret takdir edilmeksizin mahkemece bir alacaklılar kuruluda oluşturabilecek.

 

İflas erteleme kurumu iflas etti. umarız konkordato uygulaması başarılı olur. Zira ekonomi için işletmeler çok önemli unsurlardır. Onların varlığını sürdürmesi sadece ekonomi değil, sosyal bir sorunun çözümü içinde son derece önemli

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Tek Yol Taksim Meydanı mı?5 Mayıs 2024 Saat: 21:05
Dünya üretim ve paylaşım konusunda, avcılıktan başlayarak bugünkü üretim ilişkilerine gelene kadar birçok evrelerden geçti.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:32
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:30
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat