Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Kira gelirleri nasıl beyan edilecek?

Mart ayı geldi. Kimlerine göre dert ayı. Çünkü vergiler ödenecek. Bir bedel ödersiniz karşılığında bir mal veya hizmet alırsınız.

11 Mart 2019 Saat: 10:48
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 494 kez okunmuştur

Kira gelirleri nasıl beyan edilecek?

Mart ayı geldi. Kimlerine göre dert ayı. Çünkü vergiler ödenecek. Bir bedel ödersiniz karşılığında bir mal veya hizmet alırsınız.

Yani ödediğiniz bedelin anında karşılığı da vardır. Vergi ise, ödersiniz karşılığında o anda hiçbir şey verilmez. Yani bedelsiz ödeme gibi. O nedenle insana zor geliyor. Ancak esasında vergi devlet harcamalarına GELİRLERİ ORANINDA vatandaş katkısıdır. İşte acaba vergiler gerçekten gelirler oranında mı alınıyor sorusu vatandaşın en çok rahatsız olduğu konulardan biridir. Biz bu hafta en yaygın mükellef grubunu oluşturan kira geliri elde edenlerin beyanlarının nasıl yapılacağını özetlemek istiyoruz.

 

                Hangi durumda kira geliri beyan edilir?

 

                Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

 

a) Bir takvim yılı içinde elde ettiği mesken kira geliri, istisna tutarını (2018 yılı için 4.400 TL) aşanlar,

b) İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2018 yılı için 34.000 TL) aşanlar,

c) 2018 yılı için beyanname verme sınırı olan 34.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi tevkifatına tabi kira gelirleri ile mesken kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.

 

                Hangi giderler indirilir?

 

                İki yöntem vardır;

  • Gerçek Gider Yöntemi
  • Götürü Gider Yöntemi

 

                Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılır. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez.

 

                A – Götürü gider yöntemi

 

                Götürü gider yöntemini seçen mükellefler (hakları kiraya verenler hariç), kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan % 15’ini (gerçek giderlere karşılık olmak üzere) götürü gider olarak indirebilirler. Ancak bu usulü seçen mükellefler iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler.

 

                B – Gerçek gider yöntemi

 

                Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda; konut kira gelirinden istisna edilen 4.400 TL’ye isabet edenler hariç olmak üzere yıllık kira tutarından aşağıda yazılı giderler indirilir:

 

  • Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen; aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri.
  • Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile mütenasip olan idare giderleri.
  • Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri.
  • Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri ile konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5’i.
  • Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen, emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyelerle ödenen harcamalara katılma payları.
  • Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar.
  • Kiraya verenin, kiraya verilen gayrimenkul için yaptığı onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri.
  • Kiraladıkları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler.
  • Sahibi oldukları konutları kiraya verenlerin, kirayla oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli.
  • Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Aynisi iştir kişinin5 Temmuz 2026 Saat: 10:56
Bir buçuk aydır İzmit’te değildim. Geldiğinde iki şey dikkatimi çekti.
Uyumlunun kaderi14 Haziran 2026 Saat: 22:37
Geçen haftaki yazımda 04,06,2026 tarihinde yayınlanan 7582 sayılı yasanın mükellefler için bir hayal kırıklığı olduğunu belirtmiştim.
Kurt Kanunu1 Haziran 2026 Saat: 02:27
Ben yaz dönemini, aynı zamanda kitap okuma sezonu olarak görüyorum.
Bilim ve Güç  18 Mayıs 2026 Saat: 16:35
Bundan 50 veya 60 yıl önce ay tutulması yaşandığında köyde her yetişkin, evdeki çiftelerini alıp gökyüzüne doğru ateş ederlerdi.
Yaz Geldi̇ Ama!11 Mayıs 2026 Saat: 00:32
Dünyada çalışma şekli ve zamanıyla ilgili önemli değişiklikler oluyor. Gelişmiş ülkelerde çalışma saatleri azaltılıyor.
Tüm Yazıları