Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Kaçakçılık cezaları artıyor mu? azalıyor mu?

Bu hükümetin kanun yapma alışkanlığı içinde yer alan bir torba kanun teklifi daha hazırlandı

4 Nisan 2022 Saat: 13:04

Bu hükümetin kanun yapma alışkanlığı içinde yer alan bir torba kanun teklifi daha hazırlandı

Bu hükümetin kanun yapma alışkanlığı içinde yer alan bir torba kanun teklifi daha hazırlandı. Sanırım bu hafta içinde meclis gündemine gelecek. Torbada yine birbiriyle alakasız bir sürü konu var.

            Bize göre torbadan çıkan en önemli tavşan vergi suçları ile getirilmek istenen yeni durum.

            Vergi usul kanununda vergi cezalarını düzenleyen madde 359. Maddedir. Ağırlıklı olarak naylon fatura düzenlemek ve almak suretiyle yapılan vergi kaçakçılığını ve cezasını düzenleyen maddedir.

            İlgili maddeye ilişkin yapılan yeni düzenleme şöyledir. “…Bu maddede yazılı fiillerle verginin zıyaı uğratıldığının tespit edilmesine bağlı olarak tarh edilen verginin, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı ile kesilen cezaların yarısı ve buna isabet eden gecikme zammının soruşturma evresinde ödenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında, kovuşturma evresinde hüküm verilinceye kadar ödenmesi halinde ise verilecek ceza üçte bir oranın indirilir…” denilmektedir.

            Ancak bu hükümlerden yararlanmak için vergi mahkemesinde dava açmamak, açılmışsa geri çekmek şartı da var.

            Ayrıca kanun teklifinde ilginç bir durum cezaların üst sınırları arttırılıyor. 3 yıl olan üst sınır 5 yıla, 5 yıl olanda 8 yıla çıkarılıyor.

            Olaya bir baktığımızda daha önce Fetö-PKK ile ilgili olarak uygulanan etkin pişmanlık getirilmiş. Deniliyor ki; borcunda önemli indirim yapıyoruz yargıya gitme pişmanlık göster öde, cezadan kurtul. Diğer yandan pişmanlık göstermezsen cezaların üst tavanını arttırıyoruz ona göre! Yani tehdit ediyor.

            Para toplayabilmek adına vergide adalet ve hukuk hiçe sayılıyor. Naylon fatura ile devleti dolandıran birine öde kurtul getirmek, dürüst vatandaşın vicdanında nasıl bir etki yapar? Vergiye uyumlu mükellef olarak kendini nasıl hisseder ve bundan sonra nasıl davranır?

            Örneğin nayloncu birinin bir milyon TL vergi zıyaına uğrattığını ve gecikme zammının 1,5 milyon vergi zıyaı cezasının üç kat yani 3 milyon olduğunu düşünelim. Bu nayloncunun toplam 5,5 milyon borcuna karşılık 2,5 milyon TL ödeyerek ödeme savcılık aşamasındaysa 3 yıllık ceza 1,5 yıla, mahkeme aşamasındaysa 2 yıla inecektir. Dolayısıyla hükmün açıklanmasının ertelenmesi kapsamına gireceğinden hiç yatmadan bu suçtan kurtulmuş olacaktır.

Yasa teklifinde bu olumsuzluklar yanında olumlu olan düzenlemelerde bulunmaktadır. Bu suçlarda da zincirleme suç esası getiriliyor. Şuan ki uygulamada her yıl için ayrı ayrı ceza verilmekte ve cezanın boyutu orantısız bir hale gelmektedir. Örneğin bir nayloncu (veya nayloncu olmamakla birlikte bu suçla yargılanan biri) 4 yıl üst üste bu tür fatura kesmiş veya almış olsun her yıl için 3’er yıldan 12 yıl, eğer 5 üst sınır ise 20 yıla kadar hüküm verilebiliyordu. İnsan öldürenlerden bile daha ağır bir durum.

            Meclise sevk edilen teklifte zincirleme suç esası getirilerek, bir yıl için örneğin üst sınır 5 yılsa 5 yıl verilecek diğer yıllar suçun şekline göre %30 veya bir başka oranda arttırılarak verilecek. Yani %100 oranı bile kullanılsa 10 yılı geçemeyecek. (3 yıllık üst sınır için 6 yılı geçemez.)

            Dileriz, mecliste olumsuz olarak değerlendirdiğimiz hususlar düzeltilerek vicdanları zedelemeyen, para gelsin de ne olursa olsun düşüncesinden arınmış şekilde teklif yasalaşır.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Kısa bir mola11 Mart 2024 Saat: 12:15
İzmit'teki çalışmalarımıza bir mola verip, Necat Çakır ve eşlerimizle birlikte Datça yollarına düştük. Bademleri çiçekli görebilme umudumuz vardı.
Kira gelirlerinin beyanı25 Şubat 2024 Saat: 22:34
Mart ayı dert ayı derler.
Ücret gelirlerinin beyanı18 Şubat 2024 Saat: 18:12
Mart ayı geliyor, Gelir vergisi mükellefleri yine beyanlarını yapacak ve vergilerin birinci taksitlerini ödeyecekler.
Eşitsizlikte liderliğe11 Şubat 2024 Saat: 16:21
Bugün ülkede hukuk, eğitim, sağlık, yandaşlık v.s alanlardaki eşitsizlik ve adaletsizlik ile ilgili çok sayıda eleştiriler yapılmaktadır.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat