Kültür/Sanat

Gölcük 7.Seramik Senpozyumu’ndan İznik'e Ziyaret

7. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu heyeti, Sempozyumun Yürütücü Öğretim Üyesi Yrd. Dr. Nermin Demirkol öncülüğünde İznik Belediye Başkanı Osman Sargın'ı ziyaret etti.

24 Mayıs 2017 Saat: 12:10
Gölcük 7.Seramik Senpozyumu’ndan İznike Ziyaret
Gölcük 7.Seramik Senpozyumu’ndan İznik'e Ziyaret

7. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu heyeti, Sempozyumun Yürütücü Başkanı Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Dr. Nermin Demirkol öncülüğünde İznik Belediye Başkanı Osman Sargın’ı makamında ziyaret ederek, sempozyum hakkında bilgi verdi.

Sargın bizleri oldukça anlamlı ve hoş sohbetiyle ağırlarken, yöreye özgü kiraz ve erik ikramlarında bulundu. Bölgesel ve sektörel sorunlar konuşuldu. Bunu nasıl daha iyi hale getirilebiliri karşılıklı olarak konuştuk. Bunda basının rolü değerlendirildi.

Gölcük Vizyon 2023 projesi kapsamında, Gölcük Belediyesi, Gölcük Kent Konseyi ve Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu’nun (MYO), birlikte yürüttüğü “7. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu geçtiğimiz günlerde Tarihi Kazıklı Kervansaray’da düzenlenen açılış töreniyle start aldı. İznik Belediye Başkanlığı ve tarihi yerlerinin ziyaretinde heyete İznik Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Senanur Gündoğdu Dodevski eşlik etti. Dodevski ile tanışmak bir harikaydı. Benimle İznik'in geçmiş yılları ve bugünleri başlıklı bir sohbet gerçekleştirdi. Kendisinin akademik çalışmalarından ve İznik'in yıldızının parladığından ve daha da iyi hal alacağından beahsedildi. ''İznik çinisi tarihsel bir değerdir ve bunu geliştirmek bizim bu topraklara borcumuzdur'' diye ekledi.

Türkiye’den ve yurtdışından birçok sanatçı ve sanatseveri ağırlayan ”VII. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu” 17-24 Mayıs 2017 tarihleri arasında yapılıyor. 7.Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu’nun nun amacı; seramik sanatının imkân ve sınırlarının geliştirilmesine katkı sağlamak, sanatçı, öğrenci ve sanatsever arasındaki diyalogların arttırılmasını amaçlamaktadır. Sempozyumun önümüzdeki yıllarda da devam ettirilerek geleneksel hale getirilmesi planlanmakta. Sempozyumun ana hedefi, sanatçıların sempozyum süresince üretecekleri eserler ile seramik sanatının kişisel teknik ve yorumlarını aktarmayı, sanat ve bilime katkıyı sunmayı vizyon edinmekte.

Bu amaç ve hedefler doğrultusunda yapılan sempozyum heyeti Çini’nin başkenti olan İznik’e giderek Belediye Başkanı Osman Sargın’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette heyet, Belediye Başkanı Osman Sargın’a 17-24 Mayıs 2017 tarihleri arasında devam eden 7.Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu ve sempozyumda yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdiler. İznik Çinisinin gelişimi ve serüveni üzerine bilgi alış verişinde bulunan heyete İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti. Günün anlamına binayen, Gölcük'ün simgesi de olan mini seramik elma büstü Demirkol tarafından Sargın'a takdim edildi.

Azerbaycanlı sanatçı Mir Teymur Mamedov esprili ve bilge kişiliği ile kendisini ifade etmeye çalıştı.

Proğramın Yürütücü Başkanı Nermin Demirkol; ''bu keşif gezileri ve araştırma turları biz sanatçılar için çok önemli, hem kadim kültürümüzü misafirlere tanıtıyoruz hem de  konu ile ilgili gelişmeleride yakından takip edip öğrencilerimize aktarırken kendimizide durağanlıktan kurtarıyoruz'' dedi. Demirkol eşliğinde rehberimiz bizi Mavi Çiniciliğe götürdü. Bu işletme sahipleri bize çininin en baştan son ana kadar olan hikayesini yapım aşamasını görsel ve sözlü olarak anlattı. Çeşitli hediyeleşmelerin gerçekleştiği proğramda sanatçı Mamedov, tasarım bölümünde tezgaha geçerek çizim ve boyama çalışanlarına bir seçki sergiledi.

İznik ziyaretinde 7. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu’na davetli sanatçılar, Aziz Özdemir, Duygu Kahraman, Mir Teymur Mamedov, Özlem Özer Tugal, Temel Köseler, Fahimeh Heydari, Klaudia Siskova, Lerzan Özer ve Kocaeli Üniversitesi bölüm öğrencileri yer aldı. İranlı sanatçı Fahimeh Heydari, İznik Çinisine olan merakını Mavi Çiniciliğin Sahip ve ustalarına sorarak ayrıntılı bilgiler almaya çalıştı.

İznik kültür ve tarihi turu ile son bulan gezide İznik Kültür Sanat ve Çini Festivali'nin de son gününe gelmemiz sebebiyle festival alanları ve standları gezildi. Alışverişler yapıldı. Heyet akşam yemeği için göl kenarında mola verdi. Misafirlere göl balığı olan sarı sazan ikram edildi.

Dolu dolu geçen proğram için ve şahsi kültür ve bilgi dağarcığıma katkıları için, Sempozyumun Yürütücü Başkanı Kocaeli Üniversitesi Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Dr. Nermin Demirkol'a teşekkürlerimi iletirim.

Haber: Veysel Kavrayan

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat