Özdilek

STK

İzmit Bekaert fabrikasında grev kararı

8 Aralık 2016 Saat: 13:33

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu ve 400’e yakın işçinin bulunduğu İzmit Bekaert’te uyuşmazlık raporunun tutulmamasının ardından genel merkez ve şube yöneticileri öncülüğünde anlaşma olmaması halinde bugün greve çıkacaklarını duyurmuştu. Grev kararının asılmasının ardından bugün sendika yönetimi ile işveren son kez masaya oturdu ancak yine anlaşamadı. Bu nedenle 400 kişinin örgütlü olduğu fabrikaya grev pankartı asıldı.

 

Kocaeli’de patronun düşük zam dayatmasını kabul etmeyen Bekaert işçileri, grevle karşılık verdi. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Genel Sekreter Özkan Atar, Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı ve Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik ile Bekaert işçileri saat 10.00'da fabrika önünde bir araya geldi. Fabrikaya grev pankartı asan işçiler taleplerinin kabul edilmesi için mücadelede kararlı olduklarını söyledi. İşçilerin yüzde 21’lik zam talebine karşı patron en son yüzde 11 zam dayatmasında bulunmuştu.

İki sene önce Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) ayrılarak Birleşik Metal-İş Sendikası ile bireysel toplu iş sözleşmesi imzalayan Belçikalı menşeili Bekaert’ta yıllardır sendikalı olan 400’e yakın işçi çalışıyor. Bu sabah greve çıkan işçiler saat 8:30 itibariyle fabrika önünde toplanmaya başladı.

Sabah fabrikaya gelen işçiler çay içecekleri ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılayacakları alanın kapı kilidinin değiştirildiğini gördü.

Bekaert Kocaeli fabrikasında toplu sözleşme görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca arabuluculuk sürecine gidildi. İşçilerin taleplerinin yine karşılanmaması üzerine grev pankartı asıldı. Fabrikada toplu iş sözleşme görüşmelerinde birinci yıl için istenilen yüzde 21 zam oranına karşılık patronun önerdiği yüzde 11’lik zam dayatması üzerine anlaşma sağlanamadı.

 

Grev kararının ardından fabrika önünde işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, “Biliyorsunuz Bekaert’te aylardır toplu sözleşme süreci sürüyor. Biz ücretlerimizin iyileştirilmesini talep ettik. Fakat işverenle uzlaşma sağlanamadı. Grev Bekaert'in kapısına dayandı. Biz bugün Bekaert’te işçinin hak ettiği ücreti yatırmayarak, bizi bunla terbiye etmeye çalışanlara sesleniyoruz. Bizi bununla terbiye etmesinler” dedi.

 

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise bu kadar olumsuzluk içerisinde işçiden sesini çıkarmamasının istendiğini, burada mücadelemizin yeni safhasını başlattıklarını belirterek, “Biz biliyoruz ki 6 aydır metal işçilerinin kalbi birkaç fabrikada atıyor. Bekaert işçileri de bunlardan biri, 6 aydır taleplerini ve sorunlarını dile getiriyor bu işçiler. Bizim de başvurmak istemediğimiz ama kaçınılmayacak noktaya geldiğimizde de vazgeçmeyeceğimiz grev aşamasındayız. Bu kadar olumsuzluklar içerisinde işçiler sesini çıkarmasın deniliyor. Türkiye’de sindirilmeye çalışılan işçi mücadeleleri var, açlık sınırının altında belirlenen asgari ücretle çalıştırılan milyonlarca işçi var, fabrikalarda günde 5 işçinin öldüğü olumsuz çalışma şartları var. Bunlara rağmen işçiler bizim verdiğimizle yetinsin deniliyor”diye konuştu.

 

OHAL’de yasaklanan işçi eylem ve etkinliklerinden bahseden Serdaroğlu, “Maalesef ki Türkiye’de işçiler hak aramaya çıktıklarında karşılarına çeşitli baskılar çıkıyor. Bunlardan biri de olağanüstü hal. Sanki darbe girişimini işçiler yaptı da her seferinde işçilerin karşısına çıkıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Kandıra’da örgütlenmeye çalıştığımız bir fabrikada işçilerin tamamı işten atıldı. Patron OHAL’i bahane gösterdi, direnişe engel oldu. Gebze’de sendikamızın yapmak istediği etkinlikler kaymakamlık tarafından engellendi. Ama biz diyoruz ki bu işçileri sindiremezsiniz” dedi.

 

Açıklamaların ardından “Bu işyerinde grev var” pankartı fabrika kapısına asıldı, grev gözcüleri önlüklerini giydi. Sonrasında grev halayları da çeken işçiler, sloganlarla talepleri için mücadelede kararlı olduklarını ifade etti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Fotoğrafa Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Fotoğrafı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat