Özdilek

Güncel

Ereğli, ekmek için denize açılıyor

Marmara ve Karadeniz’de mayıs ayında başlayan balık av yasağı dönemi, yarın gece sona eriyor. İlimizin balıkçı köyü Karamürsel’in Ereğli beldesinde de profesyonel balıkçılar gece denize açılıyorlar.

30 Ağustos 2013 Saat: 15:49
Ereğli, ekmek için denize açılıyor
Ereğli, ekmek için denize açılıyor

Karamürsel Belediyesi, her yıl 31 Ağustos gecesi balık av sezonunun açılışı nedeniyle, Ereğli’de eğlence düzenliyordu. Bu yıl hükümetin “Mısır matemi” genelgesi gerekçesiyle, Ereğli’de şölen yapılmadı. Balık av yasağı döneminde ağlarını, teknelerini onaran Ereğlili balıkçılar, bereketli bir sezon için dua ettiler.

KÖRFEZ’DE YASAK SÜRÜYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, profesyonel teknelerle İzmit Körfezi’nde balık avını geçen yıl tamamen yasaklamıştı. Bu yıl da İzmit Körfezi’nde av yasağı devam edecek. Ereğlili balıkçılar, Büyükşehir’in bu uygulamasını “Siyasi şov” olarak görüyor ve tepki gösteriyorlar.

Balıkçılar, “Bizim topu topu 11 tane gırgır tabir edilen büyük teknemiz var. Büyükşehir’e başvurduk. Sırayla hiç değilse bir teknenin İzmit Körfezi’nde avlanması için izin istedik. Bu körfezi 11 gırgır teknesi bitirmez. Körfez’e giren balıkları avlayamıyor olmamız bizim için çok büyük kayıp. Ama Büyükşehir izin vermedi” dediler.

Ereğli’deki balıkçı teknesi kaptanlarının hemen hepsi, dededen, babadan balıkçı. Büyük teknelerde, ortalama 10 kişi çalışıyor. Balık, Ereğli köyünde her ailenin bir şekilde geçim kaynağı. Erdoğan kardeşler isimli balıkçı teknesinin kaptanı, 52 yaşındaki Arif Erdoğan yeni sezon başlarken şunları söyledi:

“- Bizim teknelerimiz öyle Karadeniz’e açılsın diye yapılmış tekneler değil. Yıllarca bu Körfez’de avlandık. Büyükşehir Körfez’i bize kapattı. Karadeniz’e çok büyük tekneler çıkabilir. Biz ancak İstanbul Boğazı’na gidebiliyoruz. Körfez teknesiyiz. Karadeniz’de ne işimiz var. Ama mecburen gidiyoruz, can havliyle gidiyoruz. Canımızı tehlikeye atıyoruz. Boğaz’dan balık, çeşmeden akar gibi akıyor. İzmit Körfezi’ne giriyor. Körfez’e giren balığı, kontrollü şekilde avlanmasına izin verilmesini istiyoruz.”

NORVEÇ BALIĞI İLE FESTİVAL YAPMAK

Yeni sezonla birlikte denize açılmaya hazırlanan Ereğlili balıkçılar dertliydi, sıkıntılıydı. Hepsi sitem doluydu. Kaptan Arif Erdoğan şöyle devam etti:

“- İzmit Körfezi bize yasaklanınca Gemlik, Yalova bölgelerine gitmeye başladık. Bazen Adalar açıklarında, Kilyos bölgesinde avlanıyoruz. Körfez bize yasak. İzmit bize yasak. Bu Körfez’i akvaryum yapmaktan söz ediyorlar. Önce limanları yasaklasınlar, dolguya izin vermesinler. Balık avlamakla Körfez bozulmaz.”

Ereğlili bir başka balıkçı Metin Yalçınkaya da içini döktü. “Norveç balığı ile festival yapıyoruz” diyen Metin Kaptan şöyle devam etti:

“- Topu topu 11 gırgır var. Hiç değilse her yıl 1 tanesine Körfez’de av izni verilsin istedik. Büyükşehir buna bile izin vermedi. Ben bu işi babamdan öğrendim. Şimdi 20 yaşındaki oğlum benim yerimi alıyor. Ereğli’yi hep ezdiler. Balıkçıyı küstürdüler. Bu teknelerin marşına bastığınızda günde 2-3 bin TL masrafı var. Biz balıkçıyız. Kimseye boyun eğmeyiz. Bizi çok hafife almasınlar.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat