Özdilek

Siyaset

Ensar Öğüt’ten Gebze çıkartması

İlimizin yakından tanıdığı ve üç dönem CHP Ardahan milletvekilliği yapan işadamı Ensar Öğüt, Gebze’de dernek, kahve ve ev ziyaretleri ile vatandaşlara yeni anayasa değişikliğini anlatıyor.

27 Mart 2017 Saat: 16:30
Ensar Öğüt’ten Gebze çıkartması
Ensar Öğüt’ten Gebze çıkartması

Önceki gün bir çok cemiyete katılan Ensar Öğüt, İnönü Mahallesi Taşdeğirmen Köyü Derneğinde vatandaşları ziyaret etti. Öğüt’e  İl yöneticisi Hikmet Koçoğlu  ve CHP İlçe Başkanı Avukat Recep Dursun ile Yönetim Kurulu üyeleri de eşlik etti.

İlçe Başkanı Recep Dursun’un açılış konuşmasının ardından vatandaşlara hitap eden Öğüt, referandumun bir siyasi parti, iktidar ve kişi meselesi olmadığını ifade ederek, vatandaşların milli iradeyi temsil eden meclisine ve demokrasiye sahip çıkmasını istedi.

18 MADDEYİ ANLATTI

 Siyasi parti ve kişileri hedef almadan konuşmasında sadece değiştirilmek istenen 18 maddenin ne anlama geldiğini madde madde anlatan Ensar Öğüt,” Bu bir siyasi parti ya da iktidar seçimi değildir. Bu ülkenin yönetilme biçimine ilişkin milli bir olaydır. Bu yüzden hangi partiden olursa olsun, tüm vatandaşlar parlamenter sisteme ve demokrasiye sahip çıkmalıdır. Ülkemizin geleceğine sahip çıkmalıdır” dedi.

MİLLİ İRADE Mİ YOKSA ORTADAN KALDIRILMASI MI?

Değiştirilmek istenen 18 madde ile yasama, yargı ve yürütmenin bir kişinin elinde toplandığını ve meclisin tamamen etkisizleştirildiğini ifade eden Öğüt,” Milletvekili sayısı artırılarak bütçeye eni bir yük bindiriliyor.18 yaşındaki gençlere seçilme hakkı verilmesine elbette karı değiliz ama burada yapılmak istenen kendi çocuklarına gelecek garantisidir. Yoksa, hangi vatandaşın 18 yaşındaki çocuğunu milletvekili yapacaklar. Milletvekillerinin sözlü soru önerge hakkı, yanı vatandaşın derdini dile getirme ve bakanları denetleme hakkı ve gensoru ortadan kaldırılıyor. Milletvekili ne iş yapacak? Bakanlar dışarıdan atanarak, meclise yani halkın seçtiği milli iradeye hesap vermesi önleniyor. Bakanlar meclise bile gelmeyecek. Vatandaş ne bakanlara ulaşacak ne de milletvekiline ulaşmasının anlamı olacak.”dedi.

HERŞEY TEK KİŞİDE TOPLANIYOR, DEMOKRASİ NERESİNDE?

Yargı yürütme ve yasamanın tek elde toplanmasının demokrasi açısından tehlikelerine dikkat çeken Öğüt, “ Düşünün, Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı oluyor. Hem milletvekilini, hem  Bakanları, Vali’yi hem belediye başkanını hem de partisinin il ve ilçe başkanlarını atıyor. Demokrasi, hak hukuk bunun neresinde? Böylesi bir Cumhurbaşkanı devletin ve halkın bütünlüğünü nasıl temsil edecek, nasıl tarafsız davranacak?. Bununla da sınırlı değil. Anayasa mahkemesi üyelerini,  yüksek yargıç kurum üyelerini ve rektörleri, Genel Kurmay Cumhurbaşkanı atıyor. Atamadığı ve kendisine bağlamadığı tek bir kurum kalmıyor. Bu ülkede, bir kişinin iki dudağına bırakılabilir mi? “diye konuştu.

KARARNAMELER DEĞİL, YASALAR VE HUKUK  ÜLKESİ

Cumhurbaşkanına adeta yasama yetkisi verildiğini, kararnameler ile akşamdan sabaha değiştireceği kararnameler ile ülkeyi yönetme yetkisi verildiğini, kendisini denetleyecek kurumların zaten kendisine bağlandığını ifade eden Ensar Öğüt, “Tüm vatandaşlara sesleniyorum. Bu sorun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sorunu da değildir. Bugün var yarın yok. Böyle bir rejim ülkeyi felakete sürükler”dedi.

Yetkilerin tek elde toplanmasının hem demokrasiye hem siyaset bilimine hem de hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Öğüt, ekonomi açısından da tehlikeli olduğunu söyledi.

Öğüt konuşmasının sonunda, “hangi siyasi partiye oy verirseniz verin ama en güzel güzel sistem demokrasiyi, çoğulculuğu, ortak akılı, her kurumun kendi işini yaptığı ve birbirini denetlediği bir yönetim için, parlamenter sistem için birleşmeliyiz” diye çağrıda bulundu.

Öğüt vatandaşların anayasa değişikliğine ilişkin çeşitli sorularını da yanıtladı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat