Özdilek
Turan Kayıkçı
Turan Kayıkçı

Dünya emekçi kadınlar günü

8 Mart 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri New York kentinde 40.00 dokuma işçisi çalışma koşullarının iyileştirilmesi için tekstil fabrikasında grev başladı.

7 Mart 2022 Saat: 23:19

       8 Mart 1857 yılında Amerika Birleşik Devletleri New York kentinde 40.00 dokuma işçisi çalışma koşullarının iyileştirilmesi için tekstil fabrikasında grev başladı. Polisin işçilere saldırması arkasından işçilerin fabrikaya kilitlenmesi sonucu çıkan yangında 120 kadın işçi yangında can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10 bin kişi katıldı. Sonraki yıllarda, 26- 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde toplanan 2. Enternasyonale bağlı Kadınlar Konferansında Kadınlar günü olarak kutlanmasına karar verildi. 1921 yılında Moskova da toplanan 3. Uluslararası Kadın Konferansı 8 Mart’ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı. Daha sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1977 yılında 8 Mart’ı “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmasını kararlaştırdı. Ülkemizde 1975 yılından beri kutlanmaktadır. İnsanın var oluşundan beri kadın, ana, yar, diyar, anavatan, yoldaş, evin direği gözyaşı, sıla, gurbet, okulda, fabrikada, evde, ofiste, her türlü işte emekçi olmuştur. Dünya’ nın ikiz yarısıdır kadın. Kadın olmadan Dünya zindan olur insanoğluna eksik kalan her işimiz onlardan sorulur nedense.  Artık her 8 Mart kadınlar için hak arama ve mücadele yılı olmak zorundadır. Eline çekiç alan karşısındaki kadını çivi sanmaya başladı. Hayatın pahalı, canın ucuz, kadın yaşamının ise sudan ucuz olduğu; ayda ortalama 30 kadının öldürüldüğü, yüzlerce kadının sevdikleri(!) tarafından dövüldüğü günümüzde; ülkemizde baskın olan erkek egemen iklimin, eril siyasetin nelere yol açtığını yılarca hüzünlenerek gördük…

 

8 Mart Emekçi Kadınlar Günü salonlarda özünden uzaklaştırılarak sulandırılarak değil, işyerlerinde, fabrikalarda aslına uygun mücadele günü olarak kutlanmalıdır. Böyle bir günde tüm kadınlarımızın emeğine ses katmak için aşağıdaki şiirimi onlara enderin sevgi ve saygılarımla sunmak isterim.

 

                             8 MART

 

            direncin iz düşümü

            karartma gecelerinde

            atlasın dört anakarasında

            geceyi gündüze teyellerken

            gözlerinde harmanlar yorgunluğu

            güvertesinde kuş sesi çılgınlığı 

          

            fabrikada işportada bayrak bayrak

            doyurur yıldızları emziksiz

            reyonlardan toplar eksik düşlerini

            her telek vuruşta nar taneleri

            kanatları altında sardunya

         

            güneş kadar sözcükleri sıcak

            kar kanadı kadar ak

            su kadar duru ve berrak

            gözleri kıvılcım yağmuru

            saçları dalgalı deniz köpüğü

            kadın olmanın adıdır evrende

                                                

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

2023 seçimlerini belirleyen yazgı13 Nisan 2023 Saat: 22:20
2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri 14 Mayıs 2023 Pazar günü ülke genelinde ve dış temsilciliklerinde yapılacak.
Kuruluşunun 174. Yıldönümünde Öğretmen Okulları (16 Mart)16 Mart 2023 Saat: 19:05
Türkiye’de öğretmen yetiştirme alanında önemli ve kalıcı bir yeri olan öğretmen okullarının kuruluşunun 175. yılını kutluyoruz.
Sanat Neden Gereklidir.8 Mart 2023 Saat: 09:54
Sanat: Bir duygu, tasarı, güzellik vb. anlatımda kullanılan yöntemlerin tamamı veya
bu anlatım sonucu ortaya çıkan üstün yaratıcılık.
Ulusça Öldük Enkaz Altında19 Şubat 2023 Saat: 21:37
Yıllardır yer bilimciler, jeoloji uzmanları deprem ülkesi olan yurdumuzda büyük depremlerle karşılaşacağımızı avazları çıktığı kadar bağırdılar.
Çeker, ek zam talebi karşılanmalı8 Ocak 2023 Saat: 11:16
Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi Başkanı Ömer Çeker, 2023 yılının ilk yarı yılı için Kamu Çalışanlarına yapılan maaş zam oranının düşük olması nedeniyle % 5 artışla % 30 seviyesine çıkarılan zam oranı yeterli değildir. Kamu çalışanlarının ek zam taleb
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat