Özdilek

Siyaset

ÇALIŞKAN : DARICA BELEDİYESİNİ TOPA TUTTU!

CHP Darıca Belediyesi Meclis Grup Başkan Vekilliği görevini Yaşar Sönmez’den devralan Avukat Saide Aslan Çalışkan, görev yaptıkları meclisin dört yılını, CHP’li meclis üyeleri olarak çalışmalarını değerlendirerek,ciddi eleş

17 Mayıs 2013 Saat: 12:27
ÇALIŞKAN : DARICA BELEDİYESİNİ TOPA TUTTU!
ÇALIŞKAN : DARICA BELEDİYESİNİ TOPA TUTTU!

Çalışkan, Belediye Başkanı Şükrü Karabacak yönetimine eleştirilerde bulunurken, görev süresi içinde diğer CHP meclis üyeleriyle birlikte, Darıca’da güzel işler yapılması için mücadele ettiklerini, ancak hiçbir önerilerinin dikkate alınmadığını, Belediye Başkanı tarafından  yanlış üstüne yanlışlar yapıldığını, yanlışlara ısrarla müdahale edilmediğini söyledi.

Çalışkan, yanlışlarda ısrar edildiğini ifade ederek, 2012 yılı için özellikle temsil ve ağırlama giderlerindeki aşırı artışı eleştirmemize ve bunun Darıca halkının hizmet olarak dönmesi gereken bir paranın ısraf edilmesi olduğunu , bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini, 5 milyon TL.’yi aşan bu temsil ve ağırlama giderleri ile Darıca’ya ciddi yatırımlar yapılacağını belirtmemize rağmen;2013 yılı için temsil ve tanıtım giderleri için 4.5 milyonluk ihale yapılmış ve ne hikmetse bu ihaleye yine başka bir talipli çıkmayarak, aynı firmaya verilmiştir.2012 yılı  Mayıs ayı meclisi birinci oturumunda belediyeye ait iki arsanın satışı konusunda yetki istenmiş ve belediye başkanına bu arsaların hangi amaçla satıldığı sorulmuş ve belediye başkanı kültür merkezi otoparkı için kamulaştırma yapılacağını ve kamulaştırma bedelini ödemek için bu iki arsanın satışı için meclisten izin istendiğini beyan etmiştir. 2012 kesin hesap görüşmelerinin yapıldığı 05.08.2013 tarihli meclis toplantısında,bir önceki meclis toplantısında görüşülen bu husus Belediye başkanına hatırlatılarak, belediyemizin borcu yok, kasada parası var, diyerek temsil ve tanıtım giderlerinizi savunuyorsunuz, ancak kamulaştırma yapmak üzere arsa satıyorsunuz. Geçen yılın 5 milyonun üzerindeki temsil tanıtım gideri ile bu yıl için ihalesi yapılan temsil tanıtım gideri ihale miktarı olan 4,5 milyon TL. dikkate alındığında, belediyenin arsa satarak kültür merkezi otoparkı için kamulaştırma yapması durumunun belediyenin ne kadar kötü yönetildiğinin, belediye gelirlerinin ısrafedildiğinin  bir delildir.

Yirmi yıldır aynı görüş tarafından yönetilen Darıca’nın kentsel anlamda bir adım ileri gitmediği ifade eden Çalışkan, “ Darıca sahili ve coğrafi durumu  ile mükemmel bir konumda olmasına rağmen, ne denizinden ne de coğrafi yapısından yararlanılabildi. Gösterilebilecek ciddi projeler ne üretilebildi ne de yapılabildi. Darıca, mağdur edildi. İnsanların hayatından 20 yıl çalındı” dedi.

DARICA DÖKÜLÜYOR

Çalışkan, “Çevre bölgeler içinde imar açısından ciddi hiçbir çalışmanın yapılmadığı bir ilçeyiz. İmar sorunları dizboyu. Nasıl çözüleceği de belirsiz.  Her meclis toplantısına muhakkak  imar planı tadilatı teklifleri gelmektedir. Üstelik bir takım teklifler sonucu yapılan imar planı tadilatları yasalara aykırıdır. Örneğin en son olarak Darıca PTT karşısındaki arsalar ile ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği ve yine aynı yer ile ilgili Darıca Belediyesi tarafından yapılan 1/1000’lik uygulama imar planı değişikliği bunlardan biridir. Yasalara aykırı olarak, İmar Kanun ve Yönetmeliklerinde özellikle kamu yararının zorunlu kılması halinde ve ancak yasalara uygun olarak yapılması gerekecek olan imar Plan değişikliği, bu parseller için kişiye özel olarak yapılmış olup, CHP Darıca ilçe başkanımız ve meclis üyeleri olarak bu planların iptali konusunda da dava açtık. Yine yıllarca Darıca halkı trafik cenderesinde yaşadı, ancak Darıca’nın ne girişi ne çıkışı yapılabildi. Şimdilerde, seçimler yaklaşınca çalışma başlattılar ama onunda çözüm olup olmayacağını ileride göreceğiz.Özellikle Darıca’nın girişine yapılan kapılar, trafiğin akışında ciddi sorunlar yaratacaktır. Kültür Merkezi adında yapılan çalışmanınise sadece adı kültür merkezidir.Konum olarak yanlış bir seçim. Proje olarak da zaten ucube bir proje. Tüm ısrarlarımıza rağmen, inatla burada inşaat başladı.Kültür Merkezinin yapıldığı bölgenin tek nefes alınacak yeşil alanı beton yığını haline geldi.  Yapılan harcamalara rağmen, burası tamamlandığında ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacak. Ayrıca kültür merkezinin otopark sorunun proje başlamadan halledilmemesi, otoparkı düşünülmeden kültür merkezi ihalesi yapılıp inşaata başlandıktan sonra, kültür merkezi otopark sorununu gidermek için kamulaştırma yapılması da Darıca halkına verilmiş ayrı bir zarardır. Zira kültür merkezi projesi hayata geçtikten sonra yapılacak kamulaştırmada kamulaştırılacak arsanın bedeli birkaç kat artacak ve buda Darıca Belediyesinin zararına olacaktır.” şeklinde konuştu.

HEP TEPKİ GÖSTERDİLER

CHP Meclis gurubu olarak hiçbir zaman eleştiri olsun diye eleştiri de bulunmadıklarını, her eleştirilerini  belgelere ve bilgilere dayanarak yaptıklarını, mecliste azınlıkta olduklarından dolayı her zaman seslerinin kısılmak istendiğini tüm iyi niyet ve uyarılarına  tepki ile karşılık verildiğini ifade eden çalışkan “Son mecliste yine tepki gördük.Bir tane uyarımız yada önerimizin dikkate alındığını görmedik” dedi.

İHALELER YASALARA UYGUN  YAPILMIYOR

Kentin tecrübeli hukukçularından olan avukat Çalışkan,  belediyede, özellikle ihalelerde hukuki yanlışlar yapıldığını ifade ederek, uyarılarına devam etti.  Çalışkan, “2011 yılı denetim raporumuzda özellikle doğrudan alımlara yönelik uyarılarımız, yine açık ihalelere yönelik uyarılarımız hiç dikkate alınmamış, 2012 yılında da bu yanlışlara devam edilmiş, 2012 yılı denetimlerinde bu durum tespit edilerek, denetim raporu şerhimizde açıklanmıştır. Kamu ihale kanununa göre,  alımlarda doğrudan temin usulünde üst sınır 43 bin 228 liradır. Bu limiti geçilirse ihale yapılmak zorunludur. Ancak bu yasal düzenlemeyi aşmak için,  alımlar bölünerek  yapılmış, örneğin bir firmadan  aynı gün içinde, üç alım birden yapılmıştır. Bu bir çok firmanın hakkı elinden alınarak, haksız bir şekilde önceden belirlenen firmalardan alım yapılması  demektir ki bu durum ihale yasasına aykırıdır.Darıca Belediyesinin uzun süredir Sayıştay’ın mali denetiminden geçmemesi de dikkate alınınca, bu yanlışlıkları tespit edip uyarmak , halkımızın bize vermiş olduğu  görevin bir gereğidir.’’şeklinde konuştu.

NE GENELGE NE YASA TANINIYOR

Başbakanlık genelgesinde açık bir şekilde belirtilmesine rağmen,  2012 yılında oy, şirin gözükme ve çeşitli hesaplarla  bir çok kesimin hediye yağmuruna tutulduğunu vurgulayan Çalışkan, “Sayıları yüzler ve binlerle ifade edilen bayan ve erkek kemeri, cüzdan, tesbih,  araba, scooter, tişört ve şarjlı araba gibi alımlar yapılmıştır. Bunlara ödenen miktar 762 Bin TL’dir. Reklam malzemeleri alımı adı altında, firmalara 1.896.754.70 TL ödenmiştir. İşin ilginç yanı bu paranın 163.Bin TL. dışındaki bölümü özellikle bir firmaya ödenmiştir. Bu Firmaya reklam ihaleleriyle birlikte 1 yıl içinde Belediyeden toplam 2.330.026.26 TL’lik ihale verildiği görülmektedir.2013 yılında yapılan toplu ihale ise üzerinde ayrıca düşünülmesi gereken bir husustur.”şeklinde konuştu.

AYNI HARCAMALARA DEVAM

2012 yılı denetim raporları görüşülürken gerek ilçe başkanı Selman Kösali gerekse meclis üyeleri tarafından somut belgelere dayanarak usulüne uygun olmayan ve israfa varan harcamalar yapıldığı eleştirilmesine rağmen, hiçbir şey olmamış gibi, yanlışlara devam edildiğini ileri süren Çalışkan, “ 2013 yılı  tanıtım ve temsil giderleri için 4.5 milyonluk bir ihale daha yapılmış, işin ilginç tarafı bu ihaleyi yine aynı firma almıştır.2012 yılında tanıtım için 7 ihale yapılıp, 6 tanesi aynı firmaya verilmiş, 2013 yılında yapılan ihaleyi yine aynı firma almıştır. 2010 yılının 10. ayında  kurulup, 2011,2012 ve 2013 yıllarında belediyenin temsil ve tanıtımlarına ilişkin ihaleleri alan bu firma konusunda grubumuzca yapılan araştırmalarda ilginç bir veriye ulaşılmıştır. Bu firmanın ortaklarından biri 2012 yılında kurulan bir  inşaat şirketinde AKP belediye meclis üyelerinden biri ile ortak olup ve tesadüfe bakın ki 2012 yılında kurulan bu inşaat şirketi PTT karşısında imar plan değişikliği ile kat artışı yapılan arsanın müteahhididir. Sayın başkan diyor ki, ne yapalım biz ihale açıyoruz, başka firmalar ihaleye teklif vermiyor ve yalnızca bu firma teklif verip ihaleyi alıyor ise bu bizim sorunumuz değil diyor. Bu ihalelere başka firmaların teklif vermemesi ilginç ve düşündürücü olmakla birlikte, belediyenin rekabet koşulları oluşmayan ihaleleri iptal etmesi de yasadan kaynaklanan hakkı olup, belediye bu yolu 2012 ve 2013 ihalelerinde kullanmamıştır. Üstelik başka bir şirkette bu firmanın ortağının AKP meclis üyesi ile ortak olması halini de düşündüğümüzde, bu ihaleler konusunda kimin kafasında soru işaretleri oluşmaz, kamu oyuna sormak gerekir.’’

HANİ TURİZM NEREDE?

2012 yılı bütçe açığının 12 milyon olarak gözüktüğüne dikkat çeken Çalışkan, “İdeal olan denk bütçedir. Ancak, elbette ortada ciddi yatırımlar olması halinde açık olması kabul edilebilir. Ne var ki, ortada ne bir proje var ne de halk yararına bir çalışma. 5 milyonun üzerinde yeme içme, tanıtım ve ağırlama harcamaları olduğunu düşünürseniz durumu daha iyi anlarsınız. Belediye başkanının bu kadar temsil ve tanıtım gideri yapılması  gerekçelerinden biri  Darıca’nın Turizm kenti olması, turizme açılması….Peki turizm adına bir proje gören var mı? Yada kentimize gelen turist kafilesini gören var mı?.Belediye Başkanı bu eleştirimiz karşısında  Meclis toplantısında , Darıca Hayvanat Bahçesine yıl içerisinde 700 bin ziyaretçi geldiğini ve bunun yaptıkları bu giderlerin semeresi olduğunu ‘’açıklamıştır. Darıca Hayvanat Bahçesine bu kadar ziyaretçi gelmesi mümkündür. Bu hususta Belediye Başkanına değil, bu hayvanat bahçesini Darıca’ya kazandıran rahmetli Faruk Yalçın’a teşekkür etmek gerekir. Belediye başkanına ise ancak, bu 700 bin ziyaretçinin en azından yarısını hayvanat bahçesini gezdikten sonra, Darıca’da konaklayacak, yeme içme ihtiyaçlarını giderip, Darıca’ya maddi katkı sunacak tesisler yaptığında teşekkür edebiliriz.Zira bu ziyaretçiler hayvanat bahçesini gezdikten sonra araçlarına binip evlerine gitmektedir.  Oysa Darıca Belediyesinin 2012 yılı kesin hesaplarına baktığımızda İşletme İştirakler Müdürlüğünün 2012 yılı sosyal tesis işletme gelirleri toplamı 99.871TL. olup, giderleri ise 232.376,93 TL.’dir. Darıca’nın turizm açısından  gelir elde etmediği , insanları Darıca’ya çekecek ve mali katkı sağlayacak yatırımların yapılmadığı ve bu yönde yapılacak yatırımların teşvik edilmediği ortadadır. Kaldı ki Darıca belediyesinin 2012 yılı gelirlerinin hemen hemen tamamının vergi,harç,paracezaları,kurumlardan alınan paylardan oluştuğu , 2012 yılı kesin hesapları ile de ortada olduğundan, belediye başkanının bu kadar temsil ve ağırlama giderini truzm geliri elde etmek için yapmadığı ya da Darıca’yı bu şekilde yönettiği takdirde bu amaca muvaffak olamayacağı ortadadır.”şeklinde konuştu.

YEREL BASINA DESTEK YOK, BELLİ AJANSLARA PARA AKTARILMIŞ!

Gerek İlçe Başkanı gerekse  meclis üyelerimiz her zaman yerel basınımızın desteklenmesini savunduk.Elbette  ayrımsız desteklenmesini…..Fakat tüm faturalar incelendiğinde, bölgemizle ilgisi olmayan bazı ajanslara ve şirketlere tanıtım giderleri adı altında büyük miktarlarda paralar aktarıldığı görülüyor. Darıca halkının cebinden alınıp bunlara aktarılan paralar hem hukuken, hem etik hem de vicdani açıdan suçtur. Yerel basınımıza destek yasalar çerçevesinde azami ölçüde verilmeli  ama tanıtım giderleri adı altında, belli firmalara ve bölgemizle ilgisi olmayan ajanslara  ödeme yapılmamalıdır”dedi.

DARICA İÇİN UYARIYA DEVAM

Çalışkan, CHP meclis gurubu olarak, yanlışlara muhalefet etmeye, alternatifler sunmaya devam edeceklerini  de ifade  ederek, “Biz kimsenin yanlışlarından yararlanmak istemiyoruz. Biz, Darıca için doğru olanı söylemeye, yanlış gördüklerimizi eleştirmeye, belediye başkanını uyarmaya devam edeceğiz.”diye vurguladı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat