Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

28. Yılımız Kutlu Olsun.

13 Haziran Muhasebe Mesleğinin yasal statüye kavuşmasının 28.yılı idi.

19 Haziran 2017 Saat: 11:58

81 ilde 77 SMMM Odası, 8 YMM Odası ve toplam 106900 Meslek Mensubu ile TÜRMOB çatışı altında faaliyet gösteren camiamızın bu günü kutlu olsun.

 

Mesleğimizin 13.06.1989 tarihinde yasallaşmasından sonra meslekte her yönü ile hızlı gelişmeler yaşanmıştır.

 

Klasik tanımı ile katiplik aşamasından Müşavirlik aşamasına gelinmesi, önemli nitelik artışının yaşanması meslek adına olumlu gelişmelerdir.

 

Bu gelişmeler tabiî ki yeterli değildir. Her yıl mesleğe binlerce yeni Meslek Mensubu girmekte nicelik bakımından oransal olarak ekonomik gelişmeye göre daha fazla artış yaşanmaktadır.

 

Bu durumun doğurduğu sonuç da Haksız Rekabeti körüklemektedir.

 

Geldiğimi noktada temel olarak saydığımız en önemli sorunların kaynağında ekonomik sonuçlardan kaynaklanan Haksız Rekabet olğusudur.

 

Bu konunun çözümü için Etik eğitimlerin yapılması veya Haksız Rekabet Kurullarının oluşturulması yetmez.

 

Sorunun temel nedenine odaklanmanız gerekmektedir. Zira sorunlar çözülmez sorunu yaratan neden ortadan kaldırılırsa sorun kendiliğinden çözülmüş olur.

 

Sorunların nedeni sayısal artış oranımıza göre pastanın büyümemesidir. Örneğin Kocaeli de 2005-2015 dönemi mükellef sayımızdaki artış oranı %45 iken, Meslek mensubundaki artış oranı %60 olmuştur. Sorunun kaynağı buradadır.

 

O zaman yapılması gereken mesleği sadece Vergi idaresine hizmet veren bir yapının dışına taşımak gerekmektedir. Bugün meslek genel olarak bakıldığında Vergi Beyanları yapan, Ba-Bs ler dolduran, TÜİK belgelerini yapan dar alana sıkışmış durumdadır.

 

Bu nedenle;

 

1-   Eskiden A.Ş.lerde murakıp diye adlandırılan ve yeni TTK’ya göre denetçilerin atanmasına ilişkin yönetmeliğin Sanayi ve Ticaret Bakanlığının tarafından yetkisini kullanarak biran önce yayınlanması gerekmektedir. 5 yıldır Bakanlık bu yetkisini niçin kullanmadığı anlaşılamamaktadır.

 

2-   TÜRMOB’un Alternatif uyumazlık ve çözüm yöntemleri ” olarak belirlenen Arabuluculuk, Tahkim gibi konularda eğitimlere başlaması,

 

3-   Yine TÜRMOB’un önceliğinde teknik konular olan şirket bölünme-birleşme, Bilanço Okuma Teknikleri, Muhasebe Standartları, Bağımsız Denetim, İç Denetim, Şirket Değerlemeleri gibi konularda eğitimler planlanması,

 

4-   Bakanlar Kurulunun yetkisinde bulunan Sermaye şirketlerinin Bağımsız denetime tabii olacak şirketlerle ilgili olan hadleri Avrupa Birliği düzeyine çekmesi, (8,5 miyon Euro)

 

5-   TÜRMOB’un mecburi eğitimlere yönelik uygulamalarını başlatması,

 

6-   Mesleğe girişin alanlarının daraltılmasınında artık gündeme alınması ve bu konuda gerekli girişimlerin yapılması gerekmektedir.

 

Değerli Meslektaşlarım,

 

Her Meslekte olduğu gibi bizimde belki diğerlerine göre daha fazla sorunlarımız olabilir. Bizim mesleğimiz yasal yapı olarak bakıldığında çok genç. Sorunlarımız çözülemeyecek sorunlar değildir. Çözümün en büyük ve önemli anahtarı yine bizleriz. Her türlü farklı ayırımlarımızı bir yere bırakırsak, bu sorunlara hep birlikte odaklanırsak aşılamayacak bir sorun görmüyorum. Bizim sorunumuzu yine bizim ortak irademiz çözecektir.

 

Bu inançla mesleğimize nice yıllar dilerim.

 

 

 

 

Fikret GÖKMEN

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Yaz Geldi̇ Ama!11 Mayıs 2026 Saat: 00:32
Dünyada çalışma şekli ve zamanıyla ilgili önemli değişiklikler oluyor. Gelişmiş ülkelerde çalışma saatleri azaltılıyor.
Hatanın bedeli6 Mayıs 2026 Saat: 22:59
Bir hata yaparsınız, belki bu hata da değil de bilerek yapılan bir yanlış tercihte olabilir.
Hepsi̇ Benim OlmalI27 Nisan 2026 Saat: 09:14
Bazı insanlarda hepsi benim olmalı duygusu ve arzusu çok belirgindir.
Emekli̇ Maaşları ve Eşi̇tli̇k17 Nisan 2026 Saat: 22:06
Ülkemizin en önemli sorunlarından biri de emekli maaşlarının yetersiz ve adil olmamasıdır.
Başarının Anahtarı13 Nisan 2026 Saat: 09:11
Tarihi gelişmeler gösteriyor ki, ABD ve İsrail bu savaşta istediğini elde ederse, sıranın bize de geleceği olasılığı göz ardı edilmemeli.
Tüm Yazıları