Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

1 Mart Muhasebeciler Günü

Bu yıl odalarımızın kuruluşunun 27. yılıdır. 1990 yılında TÜRMOB çatısı altında örgütlenen meslek mensuplarımızın sayısı 105 bin’e ulaşmıştır.

11 Mart 2017 Saat: 15:07

Bunun yanında 17 bin stajyer sayımız ve ailelerimiz ile birlikte 500 bin kişilik bir camiayız.

Mesleğe giriş, ülkemizde en zor olan mesleklerden biridir. 4 yıllık lisans eğitiminden sonra staja başlama sınavlarının başarılması durumunda staja başlanan, 3 yıllık staj maratonu sonrası SMMM yeterlilik sınavlarını da başararak ancak mesleğe girebilmektedir.

Bu kadar zorluklarla kazanılan mali müşavir mesleğinin bugün tam olarak hak ettiği yerde olduğu söylenemez. Toplumda bazı olumsuz algıların halen var olduğunu görmekte bizler açısında son derece üzücüdür. Gerçekte mesleğin 27 yılda aldığı mesafe çok önemlidir. Bugün 1700 kişilik odamız üyelerinin % 80’i Lisans mezunudur. 54 arkadaşımız Yüksek Lisans diplomasına sahiptir. Mesleğe yeni gelen stajyerlerimizin önemli bir bölümü Yüksek Lisans yapar durumdadır.

Bu nitelik düzeyinde olan Meslek camiamız işletmelere vergi danışmanlığı yanında Yönetim danışmanlığı, Bağımsız denetim ve iç denetim alanlarında da hizmet sunar hale gelmiştir.

Mesleğimizin nitelik açısından daha da iyi yerlere gelmesinin önünde en büyük engel üzerindeki aşırı iş yükü nedeniyle bu alana yeterli zaman ayıramamış olmasıdır. Meslektaşlarımız ofislerinde adeta 7/24 hizmet üretmektedir. Bu hizmete karşılık olan hak ettiği bedeli de alamamaktadır.

Bunun yanında birçok sorunlarla da karşı karşıya kalmaktadır. Bu sorunların başlıcaları şunlardır.

-Vergi Kanunlarının yoğun şekilde değişmesi ve değişikliklerin Torba yasa altında ilgisiz başlıklardaki yasalar içinde yapılması.

-Bağımsız denetimin kapsamının tam olarak belirlenmemiş olması, BKK dışında kalan sermaye şirketlerinin denetimi konusunun belirsizliği.

-Haksız rekabet

-KOSGEB – TÜİK gibi artı yüklerden sorumlu tutulması.

-SGK ile ilgili yoğun mevzuat değişiklikleri.

-Tüm bunlara rağmen ücretinin tahsilinde zorlanıyor olması.

Mesleğe bu açıdan bakıldığında en zor mesleklerden birisi olduğu görülmektedir. Ancak biliyoruz ki, Muhasebe mesleği mali sistemin vicdanı ve temel taşıdır. Bunun böyle algılanıp değerlendirilmesi gerekir. Çünkü denetlenmeyen ekonominin tökezlenmesi kaçınılmazdır. Bu temel kuralın böyle anlaşılması gerekmektedir. Bizler bu konudaki umutlarımızı koruyoruz. Korumaya devam edeceğiz. Bu düşüncelerle Tüm Meslektaşlarımızın Muhasebeciler gününü kutluyorum

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Tek Yol Taksim Meydanı mı?5 Mayıs 2024 Saat: 21:05
Dünya üretim ve paylaşım konusunda, avcılıktan başlayarak bugünkü üretim ilişkilerine gelene kadar birçok evrelerden geçti.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:32
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Yanlış hedef29 Nisan 2024 Saat: 10:30
Almanya'da katıldığı bir söyleşiden dönen CAN BABA ya (Can Yücel) “Almanya’yı nasıl buldun?” Diye sorarlar.
Borç halkın, fayda mültecilerin21 Nisan 2024 Saat: 11:17
Pandemi dönemi tüm dünya için zor bir dönemdi.
Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat