Özdilek
Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

İşçinin SGK prim tutarının gerçek ücret üzerinden yatırılmamasının sonuçları

Kayıt dışı işlemler sadece mal ve hizmet alım satımları ile olmamaktadır. Önemli bir kayıt dışılıkta, sosyal güvenlik sisteminde çalışanların ücretlerinin ödenmesinden de kaynaklanmaktadır.

2 Eylül 2019 Saat: 12:54

Kayıt dışı işlemler sadece mal ve hizmet alım satımları ile olmamaktadır. Önemli bir kayıt dışılıkta, sosyal güvenlik sisteminde çalışanların ücretlerinin ödenmesinden de kaynaklanmaktadır.

 

            Gerçekten ödenen ücretler yerine daha düşük ücret üzerinden sosyal güvenlik primlerinin ödenmiş olması, diğer bir ifade ile kayıt dışı işçilik sistemin önemli bir sorunudur.

 

            Her ne kadar ücretlerin banka kanalı ile ödenme zorunluluğu olmakla birlikte konu tam anlamı ile çözülmüş değildir.

 

            Esasen böyle uygulama yapan işverenler belki prim ve stopajdan avantajlı gibi görünseler de tespiti durumunda çok büyük bir mali külfetle karşılaşacaklarını bilmeleri gerekir.

 

            Ek bildirge verilmesi, bildirilmeyen kısımların primleri ve idari para cezaları, sağladıklarını sandıkları faydaların çok üstünde işletmeye mali yük getireceği bilinmelidir.

 

İş hukuku yönünden ücret isteme hakkı

 

 

            Ücret işçi için en önemli hak, işveren için en temel yükümlülüktür. Yasa gereği ücretin en geç ayda bir ödeneceği kurala bağlanmıştır. İşçinin ücreti bir ay çalıştıktan sonra ödenmelidir. İşçinin ücreti ödeninceye kadar iş görme görevini yerine getirmekten kaçınması mümkündür. Bu durum işçinin haklı nedenlere dayanarak iş sözleşmesini feshetme hakkı vermektedir. (Yargıtay 9. HD. 16.07.2008 gün 2007/22062 E, 2008/16398 K)

 

 

Prim tutarının eksik gösterilmesi haklı feshi

 

 

            İşçinin sigorta primlerinin hiç yatırılmaması veya eksik bildirilmesi, sosyal güvenlik hakkını ilgilendiren, iş kanununu ilgilendirmeyen bir durum gibi görünse de yüksek yargı eski iş yasası döneminde istikrar kazanmış olan görüşünü yeni 4857 sayılı yasa döneminde de devam ettirmektedir.

 

            Sigorta primlerinin hiç yatırılmaması, eksik yatırılması veya düşük tutardan yatırılması durumunda çalışanın iş akdini haklı olarak feshedebilir.  ( Yargıtay 9.HD. 2009/24286 E, 2010/74 K. Sayılı kararı)

 

            Bu durumda işveren için doğacak yükümlülükler maddi anlamda katlanılamaz boyutlarda olabilir. Zira SGK tarafından yaptırımların devreye girmesi diğer yandan da çalışanın ihbar ve kıdem tazminat haklarının doğmasının sonuçları ağır olabilir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Vergi ve delik cep14 Nisan 2024 Saat: 13:10
Maliye Bakanlığı vergi kanunları ile ilgili köklü değişiklikler yapma hazırlığı içinde.
Yerel Seçimler ve CHP8 Nisan 2024 Saat: 07:56
Yerel seçimlerden Cumhuriyet Halk Partisi beklentilerin de üstünde önemli bir başarı sağladı.
Firmalar dikkat!31 Mart 2024 Saat: 16:13
Yerel seçimler bitti. Olağanüstü bir durum olmazsa, 4 yıl
ülkede seçim atmosferi olmayacak.
Bu nasıl israf?24 Mart 2024 Saat: 23:32
Seçim sürecinin son haftasına girdik. Benim gibi, bir an önce bitsin diye bekleyen milyonlar olduğuna inanıyorum.
Kısa bir mola11 Mart 2024 Saat: 12:15
İzmit'teki çalışmalarımıza bir mola verip, Necat Çakır ve eşlerimizle birlikte Datça yollarına düştük. Bademleri çiçekli görebilme umudumuz vardı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat