Özdilek
Bilal Dündar
Bilal Dündar

Azerbaycan’da katliam yapıldı

Nedir bu “20 Yanvar Faciası?”;

18 Ocak 2020 Saat: 15:38

1990 yılında Azerbaycan’ın özgürlüğünü yok etmek amacı ile  “20 Yanvar (Ocak) Faciası”, Azerbaycan Halkı için bir “Matem Günü” olmanın yanı sıra aynı zamanda bir “Onur Günü- Ulusal Bağımsızlığa Doğru Gitme Günü”dür.

** Nedir bu “20 Yanvar Faciası?”; Söz konusu facia, 1990 yılı Ocak ayının 19’unu 20’sine bağlayan gece, Azerbaycan halkını, Ulusal Kurtuluş Mücadelesinden vaz geçirmek ve onurunu kırmak için, Sovyet Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve KGB tarafından tasarlanıp, doğrudan Gorbaçov tarafından yönetilen bir gözdağı saldırısının sonucu idi. ** Sözü edilen gece, adı geçen kurumların tasarladığı ve “Udar” (Darbe) ismini verdiği, otuzbeşbin askerin (bu asker eşkıyaların büyük çoğunluğu Ermenilerden oluşmuştu) katıldığı ve her türlü savaş mühimmatına sahip bir ordunun saldırısı, Azerbaycan’da ve onun Başkenti Bakü’de gerçekleşti. Bu saldırı sonucu olarak 134 sivil vatandaş şehit olmuş, 600’den fazlası da yaralanmış. ** Şehit olanlar arasında beş milletin mensupları var idi. Şehitler arasında 20’den fazla bayan ve çocuk vardı. Bakü halkı gafil avlanmıştı. Gece kulakları sağır eden tankların paletlerinden çıkan sese ve tank mermilerinin her tarafı delik deşik eden sesleri birbirine karışmıştı. Neler oluyor? Merakı ile evinin balkonuna veya sokağa çıkan sivil insanlar mermilerin hedefi oldular. ** Gece serseri kurşunlar ile yok edilen insanların cesetleri hemen toplanıp kan izlerini su ile yıkadılar. Bu hareket planlı ve sinsi yok etme hareketiydi. Bu gece başlarında amaçlarını gerçekleştiremeyen eşkıya sürüleri 1991- 1992 yıllarında da planlı ve programlı katliamlarına ara vermeden devam ettiler. Nitekim bu işbirliği sayesinde Rusya’nın 266 mekanize birliği öncülüğünde stratejik öneme sahip Hocalı Kasabasında 25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece 613 insanı katlederek soykırım uyguladılar. Bugün Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si işgal altındadır. Bu yüzden bir milyon insan kaçkıncı duruma düşmüştür. ** Bu insanlar bir gün doğup büyüdükleri yerlere dönecekleri umudu ile yaşamaktalar. Bütün bu katliamlar dünya devletlerinin gözü önünde gerçekleşti. Bir kaşık suda fırtına koparan hür dünya ülkeleri hem kör, hem sağır olup çifte standart içindeler. Sözü edilen 20 Yanvar (ocak)’da Bakü’de sıkıyönetim olmasına rağmen, Azerbaycan’ın yüz binlerce vatandaşı kendi şehitlerini büyük saygı ile “Şehitlikte” toprağa emanet etti. Yapılan saldırı Azerbaycanlıların mücadele azmini kıramadı, aksine daha da alevlendirdi, gücüne güç kattı. Bugün yapmakta olduğumuz bu anma toplantılarında Azerbaycan’ın özgürlüğü ve geleceği için, tarihe ve atalarına karşı görevlerini yaparak, şehit düşmüş olanları rahmetle ve minnetle anıyoruz. Onları yüreğimizde saklayıp ömür boyu unutmayacağız. Bir millet iki devlet olmamız düşmana korku, dosta sevinç ve güç vermektedir. Yaşasın Türkiye Azerbaycan /Bir Millet İki Devletimiz) kardeşliği ve dostluğu.

.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Kocaeli Üniversitesi Hastahanesi23 Mart 2022 Saat: 10:53
Kocaeli Üniversitesi yurt içinden ve yurt dışından binlerce öğrenciye eğitim vermektedir.
Çanakkale geçilmez dedirttik18 Mart 2022 Saat: 09:16
Çanakkale Savaşı I Dünya Savaşı sırasında 1915 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara Muharebesi dir
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ7 Mart 2022 Saat: 12:28
Dünyada ilk kez 1857 Türkiye'de 1921 kutlanan ABD teksitil sektöründe çalışan binlerce kadın ücret ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için tepki göstermek için 129 kadın bir fabrikada hak arama için bir araya gelirler.
Türkiye-Azerbaycan Kardeşliği5 Mart 2022 Saat: 14:49
Kafkas İslam Orduları (Nuri Killigil Paşa)
31 Aralık Dünya Azerbaycanlıları Hemreylik Günü30 Aralık 2021 Saat: 15:46
31 Aralık Dünya Azerbaycanlılarının Hemreylik (Dayanışma) Günü, Azerbaycan Türklerinin sembolik olarak birlik ve beraberlik günüdür.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat