Haber: Özgen Sarıkaya/Net Medya Grup-İGFA-
Eski CHP Genel Başkanı, ANKA Haber Ajansı Onursal Kurucusu Altan Öymen, Tedavi Gördüğü Hastanede Vefat Etti
Eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, gazeteci, yazar ve ANKA Haber Ajansı’nın onursal kurucusu Altan Öymen, tedavi gördüğü hastanede 93 yaşında yaşamını yitirdi.
Florence Nightingale Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam eden Öymen’in vefatına ilişkin hastaneden yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:
"Sayın Mehmet Altan Öymen, 6 hafta önce akciğer kanseri tanısıyla hastanemizde başarılı bir akciğer operasyonu geçirmiştir ve 1 hafta sonra sağlıkla taburcu olmuştur. Ancak yaklaşık 15 gün önce viral pnömoni (akciğer enfeksiyonu) nedeniyle hastamız Sayın Mehmet Altan Öymen hastanemize tekrar yatırılmıştır.
Akciğer enfeksiyonunun hızla ilerlemesi sonucu gelişen solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakım ünitemizde takip edilen hastamız Sayın Mehmet Altan Öymen, bugün çoklu organ yetmezliği nedeniyle saat 14:38’de hayatını kaybetmiştir. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun. Saygılarımızla."
“Gazetecilerin Altan Abisi”: Altan Öymen Hayatını Kaybetti
Türk basınının ve siyaset dünyasının saygın isimlerinden biri olan Altan Öymen, akşam saat 14:38'de Şişli'‑deki Florence Nightingale Hastanesi’nde çoklu organ yetmezliği sonucu 93 yaşında hayata veda etti
Kızı Aslı Öymen’in Açıklamaları
Kızı Aslı Öymen, hastane önünde şu ifadeleri paylaştı:
“Akciğer ameliyatı yaşına rağmen çok çok iyi geçti… 15 gün önce küçücük bir virüse yenik düştü, zatürre oldu… Son ana kadar gazetelerini okudu, memleket meseleleriyle kafasını yormaya devam etti
Altan Öymen’in Hayatı ve Mirası
20 Haziran 1932, Trabzon Doğumlu
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1955) Gazetecilik
1950’de Ulus gazetesinde parlamento muhabiri olarak mesleğe başladı; Cumhuriyet, Milliyet, Tercüman, Radikal gibi önemli gazetelerde muhabirlik, yazarlık, yöneticilik yaptı.
1972’de Anka Haber Ajansı’nı kurarak 1979’a kadar yönetti
Siyasi Kariyer:
1961 Kurucu Meclis üyesi
1977’de CHP’den Ankara milletvekili seçildi; Turizm ve Tanıtma Bakanı oldu (21 Haziran–21 Temmuz 1977)
1978–79: CHP TBMM Grup Başkanvekili
1979–1980: CHP Genel Sekreter Yardımcısı
1995’de tekrar milletvekili seçildi ve grup başkanvekilliği yaptı
23 Mayıs 1999–30 Eylül 2000 arasında CHP Genel Başkanlığı görevini üstlendi
Altan Öymen, 75 yıllık gazetecilik serüveninin yanı sıra siyaset sahasında da etkili bir isim olarak Türkiye'nin yakın tarihinde önemli izler bıraktı. Hayatı, çalışmaları ve ilham veren duruşuyla kamuoyunda “Gazetecilerin Altan Abisi” olarak hatırlanacak. Ailesine, dostlarına, meslektaşlarımıza ve Türkiye’ye başsağlığı diliyoruz.
CHP Lideri Özgür Özel: "Gözün Arkada Kalmasın Genel Başkanım, Mücadelen Mücadelemizdir"
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, "Partimizin 75 yıllık üyesi, son anına kadar Cumhuriyet Halk Partisi için çalışan hem vefakâr hem cefakâr Genel Başkanımız Altan Öymen'i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz" dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski CHP Genel Başkanı, gazeteci, yazar ve ANKA Haber Ajansı'nın onursal kurucusu Altan Öymen'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı. Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Partimizin 75 yıllık üyesi, son anına kadar Cumhuriyet Halk Partisi için çalışan hem vefakâr hem cefakâr Genel Başkanımız Altan Öymen'i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Kendisine Allah'tan rahmet diyorum. Ailesine, sevenlerine, öncüsü olduğu basın camiamıza, partimize ve ülkemize başsağlığı diliyorum. Ruhu şad olsun. Gözün arkada kalmasın Genel Başkanım, mücadelen mücadelemizdir" ifadelerini kullandı.
93 Yaşında Yaşama Veda Eden Altan Öymen, 19 Mart Akşamı Saraçhane'de 75 Dakika Boyunca Ayakta Durmuştu
Geçirdiği ameliyattan bir süre sonra yoğun bakıma alınan ancak kurtarılamayan eski CHP Genel Başkanı ve ANKA Haber Ajansı Onursal Kurucusu gazeteci yazar Altan Öymen (93), CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alındığı 19 Mart akşamı Saraçhane'ye gitmiş. Yaklaşık 75 dakika boyunca CHP Genel Başkanı Özgür Özel konuşurken arkasında durmuş, halkı selamlamıştı.
Eski CHP Genel Başkanı ve ANKA Haber Ajansı Onursal Kurucusu, gazeteci, yazar Altan Öymen, tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi'nde, saat 14.38'te yaşamını yitirdi. 93 yaşında yaşama veda eden Öymen'in ölümüyle ilgili hastaneden yapılan açıklamada, "Sayın Mehmet Altan Öymen, 6 hafta önce akciğer kanseri tanısıyla hastanemizde başarılı bir akciğer operasyonu geçirmiştir ve 1 hafta sonra sağlıkla taburcu olmuştur. Ancak yaklaşık 15 gün önce viral pnömoni (akciğer enfeksiyonu) nedeniyle hastamız Sayın Mehmet Altan Öymen hastanemize tekrar yatırılmıştır. Akciğer enfeksiyonunun hızla ilerlemesi sonucu gelişen solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakım ünitemizde takip edilen hastamız Sayın Mehmet Altan Öymen, bugün çoklu organ yetmezliği nedeniyle saat 14:38’de hayatını kaybetmiştir." denildi.
3 gün öncesine kadar gazetelerini okumaya, memleket meselelerine kafa yormaya devam etti
Kızı Aslı Öymen ise babasının başarılı bir ameliyat geçirdiğini ve taburcu olduğunu belirterek “Her şey güzel gidiyordu fakat bundan yaklaşık 15 gün önce babamın değerleri bozuldu. Bir virüse yenik düştük aslında küçücük bir virüse. Zatürre oldu. İşte hastaneye geldik ve o zatürreyle başa çıkamadık. O da başa çıkamadı ama son ana kadar bundan üç gün önce yoğun bakıma kaldırıldı o ana kadar babam her gün gazetelerini okudu. Her zamanki gibi memleket meseleleriyle haşır neşir olmaya, kafa yormaya devam etti.” dedi.
19 MART AKŞAMI AKILLARA GELDİ
Ölüm haberi büyük üzüntü yaratırken Altan Öymen'in demokrasi, özgürlük ve gazetecilik mücadelesi akıllara geldi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de o mücadelerden birini Trabzon'dan anımsattı. Öymen, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alındığı 19 Mart akşamı Saraçhane'ye gitmiş. Yaklaşık 75 dakika boyunca CHP Genel Başkanı Özgür Özel konuşurken arkasında durmuş, halkı selamlamıştı. Özgür Özel o anları, "19 Mart darbesine Saraçhane'de direndiğimiz süreçte üç genel başkanımız Sayın Murat Karayalçın, Sayın Hikmet Çetin ve Sayın Altan Öymen Saraçhane'ye geldiler, otobüsün üstüne çıktılar. Biz bir selamlayın 'inin' dedik. İnmediler, 75 dakika orada, Saraçhane'de otobüsün üstünde durdu Altan ağabey. Sandalye teklif ettiler, 'Şuraya bir tabure koyalım, oturun', kabul etmedi. Dimdik ayakta durdu." dedi.
Bir gün önce üniversite diploması iptal edilen Ekrem İmamoğlu, çok sayıda İBB yöneticisi ile birlikte 19 Mart sabahı gözaltına alınmış, gelişmelere tepki gösteren yurttaşlar akşam saatlerinde Saraçhane'de buluşmuştu. Özgür Özel, "Ey Recep Tayyip Erdoğan sana sesleniyor, seni mertçe bir mücadeleye davet ediyorum. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanı olarak bütün üyelerime danışarak, en doğru adayı belirlemek için gayret sarf ettim, bir yol yürüyorum ve o yolun sonunda iktidar görüyorum, zafer görüyorum. Sen, benim, bizim, bu ülkenin cumhurbaşkanı adayına karşı kendinde bir güç göremiyorsun. Ona kaybettin, yenildin, yine yenileceğini biliyorsun. Bunun için türlü kumpaslarla şu canım İstanbul’un evladına zulmediyor, onunla uğraşıyorsun. Sen çok seçimlere girdin, çok seçimleri de kazandın. Bu seçimi kazanamayacağın için bu hukuksuzluklara başvurmak yerine madem öyle son cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi olarak bir kenara çekilmeni, adayımın karşısına onunla mertçe rekabet edecek bir aday belirlemeni bekliyorum" demişti.
ALTAN ÖYMEN'İN CENAZE PROGRAMI
Altan Öymen için ilk olarak 21 Temmuz Pazartesi günü saat 13.00'te Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tören yapılacak. Ardından saat 15.00'te CHP Genel Merkezi'nde tören düzenlenecek. Öymen'in cenaze namazı 22 Temmuz Salı günü ikindi vakti Teşvikiye Camii'nde kılınacak. Öymen'in cenazesi daha sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.